跳至

首頁

尾頁

洋房

有幾多bb是乖乖入睡?分享有也良方妙計。

以前,我囝囝在大床一起睡,碌到睡了便放回bb床,但自13個月開始已唔work, 他因知被搬走,要用我的肚當枕頭睡,一搬他,他就哭....現在好醒地睡,又夜睡...一日都只有8小時.... :-( :-( :-(

有沒人是這樣的?

洋房

Re: 有幾多bb是乖乖入睡?分享有也良方妙計。

ps.我已把燈關了。

大宅

我都想知呀,唔該

我而家晚晚要拍佢pat pat拍到手軟,佢先肯瞓,未瞓著就停手,佢就會起番身坐响度或企响到嘈,點算,我地想瞓都唔得。

民房

我同你一樣, 都係拍到手軟. 但朋友話要讓她自己入睡. 所以我現在同佢一起睡, 佢就滾來滾去, 都好難才能入睡.

洋房

TINGIU 寫道:
我同你一樣, 都係拍到手軟. 但朋友話要讓她自己入睡. 所以我現在同佢一起睡, 佢就滾來滾去, 都好難才能入睡.

我和你一樣,但最大問題是即使睡了,又搬不走他,所以現在是三個人一起睡,再不解決這問題,只會趕老公去bb房睡。

大宅

唔..我都係 就算訓著 都會look 來look去
唯有午睡的時間減少D! 之前睇媽媽寶寶有介紹D湯水
bb 飲完好訓D 話有寧神的作用

大宅

妹豬係3個月大之後我已經唔會抱住氹佢訓,細個喊陣間就會好易攰,所以唔係喊好耐就自己訓~~~

而家佢都係自己訓,我一開床頭燈,佢就會打喊路,之後我出房,唔俾佢見到我,好自然佢就會自己訓!!!

我覺得要俾個意識佢,等佢就知off燈/on床頭燈就要訓覺,or訓前唱一隻goodnight歌/講故仔,等佢知道唱完就要訓!!!

大宅

小肥由3個月開始同我
5歲~~

大宅

天樂最值得人讚的就是可以自己乖乖睡覺,現在晚晚她都是自己睡,只要同佢祈完禱,kiss 佢,放佢落床,關燈,叫佢睡,然後可以關房門走人,有時仲會叫佢同我講 bye bye,佢可以好乖o甘同我講Bye Bye,然後就去睡,通常5-15分鐘內睡著,完全不用理她。

訓練BB睡覺應該越早越好,我是在天樂4個月大時開始訓練她的,當時看到一個網頁, 什麼 babycentre.com, somthing like that, 教人訓練BB自己睡覺,方法是在bb睡前做四、五樣常規的事情(例如沖涼、講故事、kiss、關燈等等),讓bb知道一有這個patten 便是睡覺的時間。放bb落床後,便離開睡房,bb哭時,不要立即去看他,而是等五分鐘才入去,入去後千萬不要抱他,只要拍拍他,待他情緒好些,一兩分鐘後,再離開,要好firm,不要心軟,若bb再哭,就待7分鐘後才入去,重覆以上動作,但離開bb的時間是越來越長,即5分鐘、7分鐘、10分鐘、15分鐘等(隔住時間入去,bb不會覺得媽o米唔理佢,但可以拉長時間,讓bb習慣)。那個網頁說通常bb訓練一個星期一定ok,但就越早訓練越快成功,我只用了一晚時間便訓練了天樂,但她病時我就會心軟,會陪她,病好之後又重新訓練,每次我都只是用一至兩晚便能成功。

大家可以一試。不過現在bb已超過一歲,可能難些了。如果唔得,就等下一個bb再訓練啦! :lol: :lol:

男爵府

迪迪最細時(0-6M到)要抱住"un"+唱歌+拍pat,到佢 ,就放佢落床仔
大少少(7m-10m到)就抱住,唔使"un",只要唱歌+拍pat,到佢 ,就放佢落床仔
到左11m打後,夠鐘姐姐就抱佢入自己房,然後一齊躺在床上,只要唱歌+拍pat,到佢 ,就放佢落床仔
14M後自己知道眼瞓,會主動拖姐姐手入房和表示上床,係咁咦唱歌+拍pat,到佢 ,就放佢落床仔
所以迪迪都算ok,午睡同晚上的情況差不多,好多時自己係床仔度look來look去就
以上都是姐姐的功勞,續樣續樣減...
我好同意preciousstone的建議

大宅

天樂b好叻叻
我好羨慕
我Daniel好似小肥一樣
由細細個開始同我瞓大床,有時打撗,有時係我個肚
poor
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

禁止訪問

大宅

hi tingiu,

同佢一齊瞓就更加唔洗瞓,瞓係張大床度係要不停咁玩,好難先肯瞓低o架 :-( :-(
TINGIU 寫道:

大宅

我如果熄咗燈行出房唔理佢,佢會喊到拆天 :-(
Jackievv 寫道:
妹豬係3個月大之後我已經唔會抱住氹佢訓,細個喊陣間就會好易攰,所以唔係喊好耐就自己訓~~~

而家佢都係自己訓,我一開床頭燈,佢就會打喊路,之後我出房,唔俾佢見到我,好自然佢就會自己訓!!!

我覺得要俾個意識佢,等佢就知off燈/on床頭燈就要訓覺,or訓前唱一隻goodnight歌/講故仔,等佢知道唱完就要訓!!!

大宅

Edvychan 寫道:

有時bb都會怕黑架,試下買個平平地既小床頭燈(好似小飛碟果d呢),睇下會唔會好d啦!!!

洋房

好多謝大家的分享,等我試下先。

大宅

我地房都有床頭燈,但開咗佢都係會喊,總之間房一無人,佢就會喊,如果佢瞓晏覺,瞓醒發覺間房無人,佢又會喊,但係如果我係張大床度瞓緊,佢望到就會無嘢
[quote]

有時bb都會怕黑架,試下買個平平地既小床頭燈(好似小飛碟果d呢),睇下會唔會好d啦!!![/quote]

複式洋房

好煩惱

我個囝似乎都慣左訓係我地中間.

剛剛搬屋. 床架未到. 一張雙人床肉 加一張細的床肉泊埋一齊. 我想佢訓自己個張. 佢都唔肯. 一定要訓中間

@____@

我一路都想train佢自己訓. 但我實在太眼訓了....甚至好多時都係我訓先過佢.....佢就係張床碌來碌去... :-(

男爵府

BK Milk勳章

一樣,安全感 , 其實都好 ! 佢會安全D.
我地房都有床頭燈,但開咗佢都係會喊,總之間房一無人,佢就會喊,如果佢瞓晏覺,瞓醒發覺間房無人,佢又會喊,但係如果我係張大床度瞓緊,佢望到就會無嘢 [quote]
[quote]

有時bb都會怕黑架,試下買個平平地既小床頭燈(好似小飛碟果d呢),睇下會唔會好d啦!!![/quote][/quote]

男爵府

BK Milk勳章

妹妹豬張新相好sexy !
[quote]

有時bb都會怕黑架,試下買個平平地既小床頭燈(好似小飛碟果d呢),睇下會唔會好d啦!!![/quote]

首頁

尾頁

跳至