懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我

恭喜恭喜
亞B好得意, 祝B女越大越靚, 快高長大

你好似搵黃醫生幫你開刀, 聽你講佢手勢幾好, 第二日已可以落床, 我本身都想搵佢幫我開刀, 但宜家搵左另一個醫生..因佢有埋兒科文憑, 唔使分開2個醫生..不過都會係法國生..

如果老公陪產, 使唔使另外收錢呀? 我老公其實唔想入去, 因佢驚睇到醫生介我個肚, 不過應該有野隔住, 我同老公都睇唔到...

子爵府

Re: 我鰠法國醫院生完返左屋企喇

恭喜,恭喜

民房

請問你哪一位醫生及手勢好嗎,傷口是否一條線呢??
黎料 寫道:
又餵完一餐奶, 可以繼續...
B女出世有7lbs13oz, 同醫生初初講既差半磅, 不過個頭真係好大, 頭圍有37cm! 我生完第二朝見完醫生已經話可以拎走尿喉同唔洗吊藥水, 仲可以落床行, 不過strongly recommend 大家一定要用左束腹帶先好落床, 因為連醫生都係咁講, 雖然都幾痛不過醫生有開塞藥所以都頂得住! 我第二日來來回回都行左三/四次, 姑娘都話我勁呢:p
到左第三日已經有便便, 另外我忍唔住用薑水洗頭, 身就因為有傷口未折線所以只可以用毛巾沬身, 其實醫院姑娘都建議要保持清潔, 只要沖完涼洗完頭即刻沬乾身吹頭就無問題...
第四日醫生巡房果時問我想唔想出院, 不過因為我係夜晚做手術, 傷口都未夠3日就折線所以都係決定留多一晚! 折線一d 都唔痛, 不過千其唔好坐/瞓底太耐, 最好行下又坐下, 咁樣個傷口就唔會因為長期一個姿態到轉身果時會痛...
今日一早老公就拎埋b 女d 衫仔黎接我地走, 因為今日都幾多人出院, 所以都等左成個鐘先搞好晒手續, 我總共住左4日3夜, b女無照燈, 不過我一日三餐都係醫院食(燉雞飯好好味, 去晒皮同骨, 好有誠意, 我食足3晚!)... 埋單$33,xxx(產科醫生開刀費$9,000, 巡房產科/兒科各$500一日, 麻醉師3,000)...

大宅

我依家只係換左塊防水大膠布, 不過都有既蓋住個傷口所以我仲未知有幾長, 不過就真係好低羅...
老公陪產係要收費架, 好似$500, 不過真係值得架, 唔洗驚會見到個肚, 因為有塊布遮住左, 只要你老公唔尊登走埋去睇就咩野都見唔到, 佢係會係你個頭側邊坐係度, 生完有姑娘同你地影番張全家福, 我老公對住張相傻笑左幾日 :lol:

yee79 寫道:
恭喜恭喜
亞B好得意, 祝B女越大越靚, 快高長大

你好似搵黃醫生幫你開刀, 聽你講佢手勢幾好, 第二日已可以落床, 我本身都想搵佢幫我開刀, 但宜家搵左另一個醫生..因佢有埋兒科文憑, 唔使分開2個醫生..不過都會係法國生..

如果老公陪產, 使唔使另外收錢呀? 我老公其實唔想入去, 因佢驚睇到醫生介我個肚, 不過應該有野隔住, 我同老公都睇唔到...

大宅

我醫生叫黃樹邦, 傷口係毛毛位打橫一條線架

[quote]
hebegigi 寫道:
 請問你哪一位醫生及手勢好嗎,傷口是否一條線呢??[quote]

大宅

thanks..咁好啦, 咁我就半麻叫老公陪我入去..

休息多d 啦...

黎料 寫道:
我依家只係換左塊防水大膠布, 不過都有既蓋住個傷口所以我仲未知有幾長, 不過就真係好低羅...
老公陪產係要收費架, 好似$500, 不過真係值得架, 唔洗驚會見到個肚, 因為有塊布遮住左, 只要你老公唔尊登走埋去睇就咩野都見唔到, 佢係會係你個頭側邊坐係度, 生完有姑娘同你地影番張全家福, 我老公對住張相傻笑左幾日 :lol:

別墅

黎料

恭喜你呀, 你個b女好得意呀。
見到你個b女, 我好開心呀, 因為我個都係囡囡黎架

我都係睇開黃醫生, 我朋友上個月都係揾佢開刀, 佢話傷口只聯左一針, 你係咪呀?

我本來打算自己生, 但係我現在31周, bb已經有4磅, 如果佢係大碼b, 我諗我都會選擇開刀。

你半身麻醉時, 聽唔聽到d刀同較剪聲呀, 因為我好怕聽到呢d聲音。你好勁呀, 你好似好鎮定咁.... 我朋友因為前一晚冇乜點瞓覺, 佢話打完半身麻醉就瞓左, 哈.....

你一落床時傷口痛唔痛呀?

大宅

黎料

恭喜你呀, 你個b女好得意呀。

我個b女, 都係法国生, but係上年05夏天的事lu.

大宅

pigpig2,
我未睇到個傷口呀, 所以唔知幾多針, 不過條線一拉就甩左, 一d 都唔痛!
我聽唔到較剪聲呀, 因為個麻醉師幫我麻醉完之後就一路同我講野分散我注意力... 我又係前一晚無咩點瞓, 所以生完當晚都好好瞓...

大宅

黎料,

恭喜你呀!! 真係又開心又感動 聽完你講法國醫院近況真係安樂左好多 我係07/03媽咪, 希望到時醫院唔會勁full啦@@ 另外, 想問問係未唔join package 會重抵d呢?
thank you!!

大宅

kamankwok,
我唔係好識計join 定唔join package 抵d, 不過我信醫生叫得唔join, 又住小左一日, 我又無咩野特別洗費... 應該係抵d 掛...

民房

妳個b真係好得意... 佢好似笑緊咁! :lol:

妳休息多d 啦!

大宅

想問下你1日3餐係自已散叫定醫院有膳食套餐呢?如果係套餐要幾多錢呢?唔該晒~
黎料 寫道:
又餵完一餐奶, 可以繼續...
B女出世有7lbs13oz, 同醫生初初講既差半磅, 不過個頭真係好大, 頭圍有37cm! 我生完第二朝見完醫生已經話可以拎走尿喉同唔洗吊藥水, 仲可以落床行, 不過strongly recommend 大家一定要用左束腹帶先好落床, 因為連醫生都係咁講, 雖然都幾痛不過醫生有開塞藥所以都頂得住! 我第二日來來回回都行左三/四次, 姑娘都話我勁呢:p
到左第三日已經有便便, 另外我忍唔住用薑水洗頭, 身就因為有傷口未折線所以只可以用毛巾沬身, 其實醫院姑娘都建議要保持清潔, 只要沖完涼洗完頭即刻沬乾身吹頭就無問題...
第四日醫生巡房果時問我想唔想出院, 不過因為我係夜晚做手術, 傷口都未夠3日就折線所以都係決定留多一晚! 折線一d 都唔痛, 不過千其唔好坐/瞓底太耐, 最好行下又坐下, 咁樣個傷口就唔會因為長期一個姿態到轉身果時會痛...
今日一早老公就拎埋b 女d 衫仔黎接我地走, 因為今日都幾多人出院, 所以都等左成個鐘先搞好晒手續, 我總共住左4日3夜, b女無照燈, 不過我一日三餐都係醫院食(燉雞飯好好味, 去晒皮同骨, 好有誠意, 我食足3晚!)... 埋單$33,xxx(產科醫生開刀費$9,000, 巡房產科/兒科各$500一日, 麻醉師3,000)...

大宅

我係逐餐叫架, 早餐食粥/麥皮大約$19-$2x; 午餐粥/三文治約$16-$2x; 晚餐燉雞飯$48...
另外餐牌上都有其他好似茶餐廳咁既粥粉麵飯意粉同餐飲, 連扒都有得据

民房

我真係好羨慕你可以係法國醫院到生.......................
唉,我係威記生好驚呀~ :-(

伯爵府

恭喜哂
你生b女過程好順利呀!

侯爵府

Re: 我喺法國醫院生完返左屋企喇

恭喜哂!!!

別墅

Re: 我喺法國醫院生完返左屋企喇

見到妳嘅 case 咁好, 都有d心郁郁想去法國生, 以前都住過法國都唔錯.....

別墅

畀面勳章 陪月勳章

黎料 寫道:
我係逐餐叫架, 早餐食粥/麥皮大約$19-$2x; 午餐粥/三文治約$16-$2x; 晚餐燉雞飯$48...
另外餐牌上都有其他好似茶餐廳咁既粥粉麵飯意粉同餐飲, 連扒都有得据

恭喜你呀! 我今個月都會係法國醫院開刀, 真係好多謝你嘅分享!仲請問呢, 晚餐燉雞飯有無落薑煮嫁, 因為開刀唔可以食薑, 所以我有d擔心.....! 如果逐餐叫, 係咪同姑娘講就得嫁勒, 定係要自己去canteen買嫁? 食物d收費係唔係都係出院時一次過付款嫁? 唔好意思, 太多問題! Many thanks!!

大宅

放心, 燉雞飯係無薑架, 有幾舊冬姑, 雞去晒皮同骨, d 雞都幾滑幾好味架
姑娘到時候就會黎問你要唔要叫餐, 不過要留意, 燉飯同湯係要預早4小時叫架, 我通常夜晚食就叫午餐果時叫埋羅! 埋單係出院果時計埋係張單度, 所以好方便...
仲有, 佢地都有粥水架, 醫生叫開完刀第一餐只可以食粥水麻... 所以真係唔洗叫屋企人尊登一日拎幾次野食去醫院...

首頁

尾頁

跳至