跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 05年7月媽咪會 (Part 12)

+媽,

我覺得++好叻喎! 又聽指令, 佢只係怕陌生o者!

大宅

開完會啦,又攝上黎搭咀先。

J媽,栗子媽,開心嗎?

仁媽,醒神嗎?

大宅

bebobo 寫道:
+媽,

我覺得++好叻喎! 又聽指令, 佢只係怕陌生o者!

好認同呀!

大宅

仁媽,

哈哈,我係度....!!! 今日老細 & 經理去左開會,我有少少時間閃上來囉!!
你係咪都有諗比仁仔上PLAYGROUP呀??? 我都仲搵緊,因為好多都好FULL,同埋我得星期六下午同星期日可以帶筠筠去這些PLAYGROUP,變左少左好多COURSE既機會添!!希望可以快D搵到啦~!
係呢,你係住大圍定沙角呢??????

大宅

dorisfung 寫道:
開完會啦,又攝上黎搭咀先。

J媽,栗子媽,開心嗎?

仁媽,醒神嗎?

閃左出去閃返入o黎見到joey張相, 即時醒神晒呀!

大宅

我覺得廖太唔需要賣口乖喎,都已經last一堂啦,佢又知我地無續班,毋須討好我地呀...

雖然我唔係太清楚廖太對包包同++既評語,但我作為旁觀者,其實都一直覺得包包同++係聰明喎

會唔會係因為你地作為佢地媽咪,要求唔同呢 ?-(

我覺得廖太講既係鼓勵性說話,佢讚包包同++個啲方面,一定係佢地值得認同既一面。可能廖太想你地開心,咪加多兩錢肉緊囉。

我相信包包同++都真係叻女黎架!

大宅

包媽,

想問你上次同包包去旅行, 洗唔洗自己帶水呢?

大宅

我覺得廖太唔需要賣口乖喎,都已經last一堂啦,佢又知我地無續班,毋須討好我地呀...

雖然我唔係太清楚廖太對包包同++既評語,但我作為旁觀者,其實都一直覺得包包同++係聰明喎

我覺得廖太講既係鼓勵性說話,佢讚包包同++個啲方面,一定係佢地值得認同既一面。可能廖太想你地開心,咪加多兩錢肉緊囉。

講得好, 我都覺得包包同++好叻呀! 其實我地o個班, 都無咩邊個bb有大問題o既, 個個都好肯學野, 除左jj, 最起碼聽故事時, 個個都係留心呀, 又係除左jj

大宅

閃走啦閃走啦!

老板又交野俾我啦!

今晚又要同老板一齊OT呀!

大宅

J媽,
我帶左一枝大o既去用左頭一日咋,之後都係o係酒店煲水,so far都無問題,而且都叫做5星級酒店,都信得過o既!

大宅

校長,
就係因為我地無續班,所以咪要加多幾錢肉緊囉!
無呀!因為當時包包攞住個藥水樽同支筆,廖太費盡唇舌叫佢俾俾都唔成功,但就同我講佢已經有進步,我覺得好諷刺o者!
根本就一d都無進步過!

但相反jj同joey真係好明顯有進步,所以係抵讚o既!

子爵府

洵媽
包媽都答左你啦,我而家都仲心大心細緊,你係咪都有用cam呀?可唔可以比d資料我呢?

包媽
我工人會係出街前做好屋企既野先既,好似煲好粥比anson放入暖壺,蒸好奶樽,同煮好早餐比大少食!回家後都會自動自覺做埋未做既野,好似倒垃圾,幫大少同anson沖涼,同比奶anson食等,不過呢d都係以前,而家佢有時懶得就懶 :tongue: 不過最近我係論盡家傭個forum度睇,好多工人都會做完野先出去,由其係新請既,如果佢唔肯和同你講佢有24小時day off 等既說話,根據d媽咪既經驗,可以預備請另一個都得喎,你可以去睇下,果度好多料可以比我地僱主用!

大宅

訓導主任,
你同洵媽講o既一樣,而我個工人都有咁做,我驚好似好衰咁o者!原來係咁理所當然,我就梗係由得佢做喇!
我都成日去論盡家傭o個邊收料同埋學野o架!

男爵府

好媽媽勳章

訓導主任,
係呀, 我用緊 chris 媽介紹個隻 panasonic cam, 都幾好既, 不過就要上網先睇到, 如果你公司用 firewall block 左, 咁可能就會睇唔到.

如果你想試下你公司睇唔睇到, 可以試下入我個 cam 度睇, 如果睇到即係冇問題, 睇唔到即係俾人 block 左.

如果你想試, 你就話俾我聽啦, 咁我pm條 url link, login name 同 password 俾你去試.

大宅

我頭先都冇温功課, 原你地頭先講緊屋企聖誕擺設, 我係星期日都幫屋企扮靚靚, 我都係用上年既聖誕裝飾咋, 遲啲會再加啲咁, 栗子仔好鍾意棵聖誕樹同聖誕吊燈, 不過就冇音樂, 唯有自己唱啦~~~HAHA

仁媽,
我宜家都係做到發晒呆, 上嚟同你地DAD吓, 我感覺仁仔唔係好頑皮啫, 不過我相信男仔比女仔一定會係活躍好多既, 因為栗子仔都係咁無時停, 除咗訓覺

大宅

j媽
++返學第一日, 分手時只喊左兩聲, 就入左去玩喇, 不過兩個鐘頭裡面, 佢都無端端斷斷續續咁, 每次喊約10分鐘左右就自動收聲繼續上堂, 如是者重覆左好幾次, 即係共有幾拾分鐘係喊緊架
++返學第二日, 以上情況仍然有, 但係比起尋日好好多, 雖然曾經跑過出去reception位搵我, 但係見唔到我又cc地氣咁番入去課室上堂, 我今日特登早15分鐘係門口裝下, 見到佢好乖好專心咁聽緊導師講故事, 完堂後, 導師都有講比我知佢今日學左d乜, 希望佢可以繼續進步啦!
不過可能係學前適應班, 個個同學都兩歲幾, 佢地當讀n1咁返學, ++真係細好多, 導師仲有d惡tim, 不過I like it!

子爵府

包媽
我工人初時黎,我都似你咁諗,好似好衰咁,但原來佢地都預左係咁,因為如果佢地今日唔做,聽日都要做!

洵媽
好呀,麻煩你pm條link比我呀!thanks!

大宅

j媽,校長,+媽,
我又唔係話幼潛完全無用,包包叫做上左8堂so far都ok,只係唔肯bye bye玩具o者!
正如廖太所講,其實每個bb都有佢o既獨有o既性格,各有長處,各有特性,你做到,可能佢做唔到,你呢方面優勝,可能我會比較弱,不過我地咁多個都總算平均,問題不大,只要我地做父母了解同認識我地o既小朋友,o係佢地不足之處同埋弱點度多加留意同訓練,相信每個小朋友都會做得到o既! :wink:

子爵府

+媽
講起返學喊,大少第一次返nursery時,竟然一d都冇喊,仲不佑幾開心,果時佢約2歲多啦!++而家仲咁細,佢有咁既表現,真係唔錯,好叻女

大宅

+媽,
++仲細,起碼係當中最細,喊就必然o架喇!但都總算唔係喊好耐o者!我聽過有d小朋友第一次返n1,喊足全堂o架!喊咁小已經好成功o架喇!
我相信++遲下一定好大膽,好肯跟人o者!

首頁

尾頁

跳至