論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

衰印告完勞工處, 仲走去告平機會! 激氣呀))!

印印之前已有幾次偷$, 但都比機會佢, 因為哥哥兩歲, bb又將出世, 點知佢響我坐月期間, 夠膽再偷我$2000, 幾日後, 再偷$500, 我當日即時發現, 即刻報警, Sir響佢樹搵到$500, 已拉左, 但係佢而家唔認罪, 想請問各位:

1) 有個阿Sir提我地唔可以炒佢住, 要等個官判左先炒得, 但係可能要一個月以上至審完, 咁無理由我仲要出糧養佢架??

2) 阿Sir又話佢響離開香港之前嘅食宿費用都要我負責?? 咁佢走去住酒店食大餐都得呀??

3) 我需唔需要向入境處或其他部門申報??

4) 有甚麼地方我要留意呀??

5) 有無媽咪有類似case, 請問幾時至完呀??

6) 佢仲借左我地$2000, 有無辦法追得番呀??

好慘呀! 個衰agent又不負責任, 報警時叫佢上嚟幫下手, 佢地話無人手, 而家又影都無, 問乜都唔知 , 阿Sir仲話如果佢唔認, 我仲要上庭添呀, 好煩呀! :-(

民房

Re: 急~~~工人偷錢, 已報警拉左, 想請教...

大宅

咁都得? 邊間agent呀?

咁樣你要向fafa請教吓先得啦

子爵府

請問你工人而家系邊?其實我地真系很煩.佢地有什麼錯我地都會很煩.你個case 我都怕.因為真系唔知點做.其實應該即抄佢.你可以打電話去勞工署問下.因為如果唔抄仲要比人工同埋食宿都幾金.

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我呢幾年都真係俾o的工人搞到頭都大 :-( 但個囡又細 (6 yrs) 我又唔想唔做o野 (想儲多o的錢俾佢讀書)...宜家都諗梗好唔好請o的做幾粒鐘o既 local...

子爵府

你個女都6歲了可以入全日小學再搵托管幫忙接放學.盡量都唔好請外庸.很煩.

大宅

唔識﹐可試下問勞工處。

一定要同勞處同入境處通報﹐工人已被拉左。工人依家都唔係你屋企啦﹐冇做野﹐糧就一定唔出﹐唔炒得唔通當停薪留職﹖如果勞處同入境處都答唔到﹐我會炒左先而不付代通知金﹐立即停止對呢個人既任何責任(保險﹐住宿伙食等等)﹐咩都唔俾﹐最多遲d工人告時先由勞資庭解決﹐到時咪拗工人偷錢係嚴重過失囉。唔炒既話﹐個工人好可能真係問你拎人工架。

先前問你借既$2000﹐咪係人工機票度扣囉﹐睇下扣唔扣得晒。個工人好可能唔簽解僱信唔簽收final payment 添﹐唔緊要﹐你照預備﹐照打電話﹐send SMS﹐透過agent叫她簽收﹐到時她唔黎﹐都有證明你有找過她。

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問我我都唔識喎. :mrgreen:
即去勞工處備案.講晒成件事,要佢地開file,另問下入境處可以點做.
我諗police叫唔好炒佢既意思係怕您炒佢要補$$比佢,因佢一日未定罪,一日都唔可以用呢個理由炒佢.否則如police個邊話唔夠証據告佢,佢會向您追討番一個月代通知金架.

大宅

個衰工人頭先仲夠膽打比我, 問佢d衫響邊, 我話你唔好再返嚟, 叫佢搵agent嚟執! 而家佢響教會度, 教會d人接左佢, 唉......仲有人信佢呀!

我估機票$一定唔可以扣喎, 唔係佢點返印尼呀? 啱啱d朋友幫我問左人, 話打贏機會=0, 因為多數都會因証據不足, 無第三者在場即時捉到或者有cam影到! 咁即係縱容d工人偷野, 邊度仲會有僱主夠膽告工人呀??

大宅

FA8866,

佢梗係死口唔認啦! 仲話我地唔要佢, 可以send佢去agent, 仲乜要報警呀!

另外, 早幾日發現唔見2千蚊時, 試過兩次mark低左d錢number, 咁啱就有mark左佢偷個張, 但係阿sir話佢可以死口話係我比佢, 因為我想屈佢 :-(

公爵府

wingtsang 寫道:
FA8866,

佢梗係死口唔認啦! 仲話我地唔要佢, 可以send佢去agent, 仲乜要報警呀!

另外, 早幾日發現唔見2千蚊時, 試過兩次mark低左d錢number, 咁啱就有mark左佢偷個張, 但係阿sir話佢可以死口話係我比佢, 因為我想屈佢 :-(

嗱,您有mark低既就真係打過先知啦,您未必會輸架.police盤下佢,可能佢會認.
王於佢想攞衫,您可以報警,等有police黎先開門比佢入黎,全程錄低佢,千祈唔好自己開門比佢入.同埋您有權唔比其他人入您屋,要佢單獨一個入.

大宅

樓主﹐

我都有想過呢點﹐又想過不如俾一個月通知期﹐但實質作用唔大﹐反正你唔會留個工人係家做野﹐與其點都要俾呢一個月人工﹐不如博一博真係入到佢偷竊罪.......除非你地雙方同意提前終止合約喇﹐如果你預左刑事告唔入(當然唔好俾工人知)﹐就當同工人講數﹐唔追究都得﹐就係要工人辭職﹐大家同意唔需要通知期。你自己想想啦。

FA8866 寫道:
我諗police叫唔好炒佢既意思係怕您炒佢要補$$比佢,因佢一日未定罪,一日都唔可以用呢個理由炒佢.否則如police個邊話唔夠証據告佢,佢會向您追討番一個月代通知金架.

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

我記得Alan Tam個女友都係mark低左銀紙no.然後入到個工人罪架.
個工人有偷,未必頂得住阿sir既盤問.

大宅

俾$2000佢為咗想屈佢?唔係懷疑佢偷野都唔駛抄底number裝佢啦。同佢有親呀﹐俾咁多錢佢?而家有妝有證﹐等個官自己諗下佢d大話make唔make sense啦。

FA8866,

大宅

機票$都可以扣架﹐你咪咁傻出機票俾佢tim呀。

點解會証據不足?你唔係話叫亞sir上來搵到嗰張$500係佢度咩?有証物都証據不足?

個衰工人頭先仲夠膽打比我, 問佢d衫響邊, 我話你唔好再返嚟, 叫佢搵agent嚟執! 而家佢響教會度, 教會d人接左佢, 唉......仲有人信佢呀!

我估機票$一定唔可以扣喎, 唔係佢點返印尼呀? 啱啱d朋友幫我問左人, 話打贏機會=0, 因為多數都會因証據不足, 無第三者在場即時捉到或者有cam影到! 咁即係縱容d工人偷野, 邊度仲會有僱主夠膽告工人呀??

大宅

cat_house,

機票$可以扣咩? 但係頭先問左勞工處一定要比佢喎, 至於佢借我地d$, 最多只能夠扣佢D糧嘅1/2咋! 4號拉佢, 未即係扣得200蚊

大宅

wingtsang,
唔好信到10足10呀﹐上到法庭張d數撻晒出來先慢慢計。至於借你d$﹐如果你有借據﹐都可以撻埋出來。如果無借據﹐就凍過水

大宅

勞處立場係依照法例﹐人工機票一定要出﹐一單還一單﹐我地俾左先﹐追工人錢就另外再追﹐佢地一定要咁講架

但我地無理由咁傻﹐係唔係都俾左先架嘛。放心﹐去到庭都可以係機票錢扣﹔借糧要睇有冇單﹐如冇單睇工人認唔認數﹐正常情形就最多扣一半姐﹐等個工人有錢用﹐下個月再扣嘛﹐但依家係final payment﹐可能唔需要跟“每月最多扣一半”既例。唔好咁快打輸數﹐你要有信心d先至得架。

cat_house,

機票$可以扣咩? 但係頭先問左勞工處一定要比佢喎, 至於佢借我地d$, 最多只能夠扣佢D糧嘅1/2咋! 4號拉佢, 未即係扣得200蚊

首頁

尾頁

跳至