懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

請問廣華產房情況

請問有無人剛剛係廣華生?
產房情況如何

有無好似電視/電台所講
1) 無位生仔
2) 要訓走廊,
3) 生完未必有人幫你縫針,
4) 大陸孕婦臨生一刻先衝入急症室,D醫護人員抽掉洒幫佢地,尤其是冇產前check住冇record果D,大醫生要服侍佢地,剩返D醫生仔幫人接生

好驚呀!!!

公爵府

好媽媽勳章

Re: 請問廣華產房情況

你問問題嘅口吻好似記者呀 (呢排我接觸得多..... )~~

你幾週呀, 係咪排咗廣華呀...廣華唔係重災區喎....

唔好擔心太多啦, 你講嘅問題, 好睇彩數架; 亦都要睇吓你自己expectation啦. 放輕鬆心情面對啦, 唔好想太多.

禁止訪問

禁止訪問

別墅

真慘, 人生仔我地生仔, 生都要生得左擔心右擔心 .....

我地只想要個安安靜靜, 舒適的環境迎接小b的來臨啫 ~~~

大宅

我都會係廣華生,希望到時好運啲啦!你預產期幾時啊?

別墅

暫時威爾斯同聯合是重災區,但我睇雜誌有個case都發生係QE, 唉!真係唔知去邊度生,我住新界,健康院SEND我去威爾斯,我而家死都唔去,我上一胎係QE,但情況都不妙,可能無奈要去C+,好肉痛!你地打算點呢?
我驚好似舊年有個大肚婆,要在走廊”生”(不是訓),仲要無任何遮蔽,人人行過都睇到佢生產的過程

珍珠宮

我在11月22日生完. 請況如下 : -

1. 有位生, 我生當晚仲好多人生添
2. 產後房滿但係會比你住產前房, 有餘位, 其實仲好因為好多人未生, 無咁嘈
3. 我生完姑娘即刻幫我聯針
4. 在政府醫院順產是由助產士接生的..

大宅

我出年5月生, 好驚大陸人會逼爆醫院, 又話什麼金豬年...
希望情況沒有想像中惡劣.

大宅

我今個月都係廣華生呀.
我想問問..我老公是報左名上左堂陪產ga.
咁係咪我一入院佢就可以一直陪住我ga ?
定係要等我入產房生先陪我ga ?
唔該!
28DEC2006 BIRTH

珍珠宮

喵238 寫道:
我今個月都係廣華生呀.
唔該!

入產房(當你9-10度)先陪得你架

大宅

jojoplanet 寫道:
[quote]
喵238 寫道:
我今個月都係廣華生呀.
唔該!

入產房(當你9-10度)先陪得你架[/quote]
下!!有冇搞錯呀!開頭都好需要佢陪ga麻 :-(
28DEC2006 BIRTH

民房

大陸大肚婆...有一半以上....

公爵府

好媽媽勳章

據知政府一向都係入產房至有得陪架, 我朋友03年生都係要到入產房前至叫老公入去.
如果你真係好擔心, 只有轉去私家, 私家在產前房就已經可以陪.
喵238 寫道:下!!有冇搞錯呀!開頭都好需要佢陪ga麻 :-(

別墅

我02生,老公成朝陪我,直到入產房我至開左一度,老公食完飲,好快又陪我到生喎,我當時是在QE生的

複式洋房

我想問o下廣華d護士有冇要求要用扣o個隻產婦衛生巾架?
如果要用扣o個隻,咁買邊隻牌子好呢?高潔絲 ok 嗎?

複式洋房

廣華冇要求要用扣o個隻產婦衛生巾架, 我個時只係用貼o個隻woo

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

我在10月頭生完. 請況如下 : -

1. 開始每隔5分鐘痛一次見埋紅都無得入產房, 隔離有2個穿咗水都無得入, 要係產前房等, 我等咗4個鐘先有位入產房, 即係話係呢4個鐘既陣痛要硬食, 因為無止痛針打同止痛氣聞, 姑娘話呢d野要入到去產房先可以提供

2. 平時唔係好嘈, 到探訪時d大6人講野好大聲, 但個toilet好污糟, 成日無厠紙. 

3. 我生完係大e生即刻幫我聯針 (我係跟e生, 無入助產士小組)

4. 順產..是由助產士接生..當時1個助產士睇2個

5. 開到5度call老公嚟陪產

6.姑娘會安排同一日出院既產婦聽產後講座, 但我個日10個產婦得2個係hk人, 所以講哂點攞出世紙同打針d手續, 其他避孕,產後運動, 產後情緒無講到. 因我行過其他房, 聽到有姑娘同hk class會比好多info

7.如果亞b要比亞嬸湊住先就慘, 佢地有好多野要做, 覺得只係搭單幫手湊下,有時佢地行開咗做野, 亞b嚎哭無人理. 我有事唔湊得,就比亞嬸湊, 唔知係咪食唔飽, 晚晚11點幾喊到成1點幾都無人理, 係聲嘶力竭咁喊,又唔比我入去抱下佢.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

姑娘話產房中間只有一塊布擋住, 而之前既待產房同病房差不多有6張床, 都只有布隔住, 如果俾晒所以孕婦既老公入去, 咁對其他孕婦唔好, 因為大部份人都唔中意有老公以外既人睇到 or 聽到自己陣痛等生果時既情況 (相信你都唔鐘意啦), 所以一定要開到9-10度先俾老公入公陪產囉。

喵238 寫道:
[quote]
jojoplanet 寫道:
[quote]
喵238 寫道:
我今個月都係廣華生呀.
唔該!

入產房(當你9-10度)先陪得你架[/quote]
下!!有冇搞錯呀!開頭都好需要佢陪ga麻 :-(
[/quote]

大宅

咁即係就算我唔入助產士,都係冇醫生接生啦!好驚啊 :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至