自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我想問我朋友大陸出世, 已經有香港身分證同特區護照, 重前兩年去過台灣, 但係點解上網申請唔到入台證??
請問有無人試過?

唔該晒!
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

上網有時係唔得,唔得就可以直接去佢OFFICE度申請.不過人比較多咁解啫.
風雨同路

男爵府

JJMumMum 發表於 13-8-19 10:16
上網有時係唔得,唔得就可以直接去佢OFFICE度申請.不過人比較多咁解啫.
個網頁係拒絕, 因為話唔係香港出世....

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:JJMumMum+發表於+13-8-19+10:16+上網

原帖由 lian1180 於 13-08-19 發表
既然個網頁都show埋reject application的原因,仲有咩唔清楚

大宅

去過應該落地就得啦,

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

lian1180 發表於 13-8-19 10:17
係AR,你親身去,連同舊台證,即上次嗰張,咁佢哋就會幫你做架啦.因為網上申請CHECK唔到舊證
風雨同路

男爵府

晴B媽 發表於 13-8-19 10:19
既然個網頁都show埋reject application的原因,仲有咩唔清楚
係因為話就算唔係香港出世, 但有香港身份證有去過台灣都可以申請, 所以唔明點解網頁會因為呢個原因拒絕

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解唔得呀!我上個星期先幫個同事做完,只要去過一次台灣就可以網上做印返一張出黎就OK

男爵府

JJMumMum 發表於 13-8-19 10:22
係AR,你親身去,連同舊台證,即上次嗰張,咁佢哋就會幫你做架啦.因為網上申請CHECK唔到舊證
...

所以都要去臺北經濟文化辦事處 (香港)再申請?

男爵府

melody10050 發表於 13-8-19 10:24
點解唔得呀!我上個星期先幫個同事做完,只要去過一次台灣就可以網上做印返一張出黎就OK ...
係囉, 我都唔知點解

大宅

我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架?Thanks!

男爵府

回覆:大陸出世香港人去過台灣上網申請唔到入台證

我阿爸、阿媽係大陸出世,之前去過臺灣好多次,呢兩年都係我幫佢哋上網申請,冇問題喎,次次都得。

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lian1180 發表於 13-8-19 10:14
我想問我朋友大陸出世, 已經有香港身分證同特區護照, 重前兩年去過台灣, 但係點解上網申請唔到入台證??
請 ...

佢兩年前係用大陸居民定香港居民入境先?

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解唔得
剛幫家人做完

男爵府

回覆 RSG媽媽 的帖子

大陸出世,香港住

子爵府

引用:我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有

原帖由 alexlee 於 13-08-19 發表
我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架? ...
可以落地or上網簽證

瑪瑙宮

alexlee 發表於 13-8-19 10:26
我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有特區護照,係唔係不用申請入台證,只用特區護照都可以去台灣架? ...

上網申請定 free架

瑪瑙宮

melody10050 發表於 13-8-19 10:29
回覆 RSG媽媽 的帖子

大陸出世,香港住

你無答到我問題 如果佢之前去台灣係用大陸居民身份 即係無用過香港居民身份去臺灣
咁係要去金鐘申請架 同埋佢要取消個大陸戶籍 仲要有特區護照先得

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我想問順道問一下各jm,在香港出世,而又有

原帖由 alexlee 於 13-08-19 發表
一樣要入台証,可網上申請即時批出,免費。落地簽證都得,但要俾錢。

男爵府

樓主好簡單佢當時第一次用大陸身份証去台灣係米,你第二次去一定唔可以係網上做要去金鐘做

首頁

尾頁

跳至