懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 威記直擊報導

remember 提議, 提議, 提議 only

別墅

clarisseyip 寫道:
妳朋友唔出聲
1)點解納稅人無得住2等比內地人住
2)穿羊水唔係最多8小時就要生,bb有乜事都要威記負責
3)妳應該打去報界,傳播界等,因是親身經歷嘛

我1月生都唔知去唔去威記生.

我 10 月份響威記生果時都要穿左水 45 小時先生
我問過醫生,乜唔係穿水 12 hrs 就一定要生架咩?
個醫生竟然答話,都唔一定架,個個人情況都唔同
(都無理由相差咁遠 )
結果我個 B 出世果時飲左胎水
住左一個禮拜兒科病房打抗生素

別墅

我覺得真係要將呢件真人真事send 去報館,製造多一D noise,不能啞忍,要迫無能政府面對,同時造福香港孕婦,因為明年07金豬年,e院的情況一定更混亂,真的,樓主post去報章吧!
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

別墅

Isaac_mami :

我係威記登記左, 打算照完結構性照聲波,再自己去QE登記,因我上一胎都係QE生,當時感覺好好,但而家我都考慮去仁安生,因我個C+醫生是在仁安接生的,請問順產和開刀的價錢如何?
仁安OK嗎?唔該!
不過,都係覺得無端端用咁多錢,好唔扺...... :cry:

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

sobey 寫道:
我有一個想法
如果我地呼籲每個香港媽媽
把香港媽媽遇到的慘痛經歷
都send去報館eg.蘋果
或即場call報館採訪
或許會引起一點回響
迫使無能政府正視問題
而不是拖得就拖
或者避重就輕,呼顯了事

民房

carlyli:
我覺得仁安都ok架, 我就去2人房既, 不過因為無大房, 所以我至去2人房(就係因為佢地無哂大房, 所以醫院唯有轉我去2人房, 不過就只係比大房錢),d'nurse 好nice, 佢都好take care 我, 只係亦有好多大6人, 又係好嘈, 不過同d'nurse講, d'nurse 會叫佢地唔好咁嘈既.
唯一美中不足係bb要係指定時間至可以見到(ie. feeding time), 不過亦有好處就係有 nurse 幫手照顧, 媽咪多o左時間休息.

民房

carlyli:
不過無lala訓o左幾日就無o左幾萬蚊, 有少少肉赤.
而仁安有幾個生bb既package, 你可以睇o下, o個到有哂價錢可以作個預算.
http://www.union.org/new/tc_chi/charges/charges_maternity.htm#1
p.s.醫生費我就用o左同package 差不多既價錢咁啦

複式洋房

我都同意bonnielhp講要將呢件真人真事send 去報館,要迫無能政府面對,同時造福香港孕婦,講真要認真解決大陸孕婦問題,最好方法唔係加價就得,最好方法係改基本法唔俾佢地咁易有居留權,如果唔係香港好多服利都會俾佢地搶晒啦!佢地好多都唔做嘢,一來到就攞公援,但我地就要交咁多稅,你估我地欠咗佢地咩!

公爵府

好媽媽勳章

但大家知唔知好多mami願意在BK講, 但唔願意接觸傳媒接受訪問架?

我每次見到case都即用"爭取孕婦權益行動"名義出PM, 希望佢地肯見傳媒, 肯講; 我手上最少有7,8間傳媒問攞料, 佢地有專責記者做緊專題, 只要我比case佢就即follow. 唔使苦主send報料熱線慢慢排隊. 再者, 就算經報料熱線一樣係要見記者做訪問, 因為傳媒都要確定係事實至可以報導, 唔可以只靠口述就出報導.

呢樣我地都明白嘅, 生完可能好攰, 唔想見外人; 又或者屋企有壓力等等.....
將心比己, 如果唔好彩自己係苦主, 都可能要經一番爭扎至諗得掂好唔好公開件事...!

belle_lau 寫道:
我都同意bonnielhp講要將呢件真人真事send 去報館,要迫無能政府面對,同時造福香港孕婦,講真要認真解決大陸孕婦問題,最好方法唔係加價就得,最好方法係改基本法唔俾佢地咁易有居留權,如果唔係香港好多服利都會俾佢地搶晒啦!佢地好多都唔做嘢,一來到就攞公援,但我地就要交咁多稅,你估我地欠咗佢地咩!

珍珠宮

有無攪x錯呀!!! 穿左水重要等超過一日, 個bb焗住喺入面真係非常危險架!!! 你朋友忍耐力真係好勁呀!! 如果比我真係媽到佢地暈, 要佢即時幫我摧生先啦!!! 果d醫生真係好唔掂, 極不付責任

複式洋房

非常同意, 等我都出年帶埋手提電話去威記生B先 !!

複式洋房

真係好擔心呀,我預產期係出年4月,係威記. 一路聽到大家講既情況,好想去私家,但真係好唔"社"得比幾萬蚊,之但係又好驚變成另一苦主.

香港媽媽真係苦 :-(

複式洋房

da_da 寫道:
真係好擔心呀,我預產期係出年4月,係威記. 一路聽到大家講既情況,好想去私家,但真係好唔"社"得比幾萬蚊,之但係又好驚變成另一苦主.

香港媽媽真係苦 :-(

Totally agree :-( :-( :-(
龜媽媽

複式洋房

totally Agree !!!! 目弟完之後真係心都實埋. 我哋每年交成萬蚊稅都唔知為乜???? 。香港政府真係無能. 比d大陸婆咁搞法,下年所謂金豬年仲慘呀!!!

所有HKG媽媽都要努力呀

大宅

我預產期18/12, 仲有一個星期, 我BOOK咗去威記, 真係令人擔心。唔知會點呢? :-( :-(

去到威記都肉隨針板上, 佢哋話乜都得, 將我哋調黎調去。佢哋講多句都唔得閒, 仲點同佢哋理論, 自己又痛喎! :-(

複式洋房

siufa 寫道:
我預產期18/12, 仲有一個星期, 我BOOK咗去威記, 真係令人擔心。唔知會點呢? :-( :-(

去到威記都肉隨針板上, 佢哋話乜都得, 將我哋調黎調去。佢哋講多句都唔得閒, 仲點同佢哋理論, 自己又痛喎! :-(

Wish you good luck... and hope that you can tell us the situation of 威記, after you leave the hospital..

複式洋房

睇完好吾開心! 其實有下一代是開心事, 點解要攪成咁!
希望大家好運!
我們可以做d乜............

大宅

ellawyc:
我諗好多人怕麻煩啦!
但係你要繼續努力!又或者長期Keep個主題比大家,可以隨時PM比你!
多謝你呀!

預產期1月頭的YanyuenBB

公爵府

好媽媽勳章

多謝你! :)
你bb就出世囉喎, 希望你一切順利!

yanyuenbb 寫道:
ellawyc:
我諗好多人怕麻煩啦!
但係你要繼續努力!又或者長期Keep個主題比大家,可以隨時PM比你!
多謝你呀!

預產期1月頭的YanyuenBB

首頁

尾頁

跳至