論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我可以點出聲話佢呢?

我個工人好like我個仔,成日抱住佢又會同佢玩,我放工返黎只係得佢烹煮時半個鐘食飯同沖涼,喱3個時間先有機會同個仔獨處
個仔都6個月大,我都要教下佢拍手等等,我出聲話抱個仔,佢就話無問題,當我一手抱左仔叫佢去沖涼,佢一沖完就入房話個仔眼訓,又抱走左個仔
我唔想閙佢,事實佢又無咩錯,請佢返黎真係照顧個仔,但佢都應該識分下莊閑,無里醒目,我可以點婉轉同佢講啦
我頭先已經黑哂面對佢架喇,我唔想同一屋搞到唔高興
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

禁止訪問

Re: 我可以點出聲話佢呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我會同佢講下架喇
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

珍珠宮

其實你可以試下,當係同個仔仔講"Let's mami play with you, mami miss you so much!!!"咁你工人咪知你想親子,自然會彈開ga la

等待驗證會員

同工人講讚佢照顧個仔好好,欣賞佢工作態度,然後先同佢講,太太放左工都想陪下小朋友,如見到太太同BB玩時,就可以出去做下自己嘅事,有事要妳做我會再叫妳的。我諗讚完佢先同佢講妳想點,會好D,妳黑口黑面佢又唔知妳做乜,無溝通有誤會就唔好啦!

別墅

我印姐又係咁....唔知佢地唔醒目or要係我地面前扮野!(睇下我地返佐工,佢有冇咁鐘意bb玩吖)所以我都好唔like!.......由其係出街一定唔會同工人去.因為之前試過帶埋工人去..點知冇禮不止...我抱住or同仔玩緊,都"叉隻腳"埋黎,好鬼煩 ( 帶埋工人去都係想佢幫手攞下野,咁鐘意同囝囝玩,平時我地返佐工又唔見佢咁)..我地放假都想有多的親子時間la..佢係到阻住晒!佢又冇做錯野真係好難話佢..不過我都有同工人講過..講完會好小小..但之後又係咁....就算到而家都係咁......不過可能自己習慣佐la.&囝囝而家都好痴我..所以都有再話佢la................冧返轉頭我都覺得有乜野真係要出聲..婉轉的&笑笑口咁講會好o的..事實上佢都冇做錯野吖!

別墅

妳個 bb個面珠敦好可愛!

工人有兩種:
一種係平日唔理阿 b,到妳返屋企要扮野畀妳睇去保住份工!
另一種係覺得阿 b好可愛,係枯燥 o既工人生涯中給予佢無限歡樂,所以愛不釋手!
唔好諗住工人識分莊閑,醒目就唔駛做工人啦!係唔係?
最簡單直接就係同佢講。技巧上另一位媽咪已經教得好清楚,有好高參考明價值!
最重要妳要把持妳自己先至係阿媽,有時抱住阿 b唔駛放手,一聲ok 就可以打發佢走,當然面帶微笑咁講,大家就易落台!

洋房

Tell her to do something else, you will call her if you need her. For me, I will not explain "why", she only need to listen my instruction

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

老實同佢講 "你 afternoon時淨係 take care bb, 屋企 d家務都做唔到, 我放工返來時, 主力由我湊住 bb, 你就煮飯洗廚房, 我要你幫手會出聲同你講, 明未”.

咁樣講會好d, 因為屋企都要清潔的, 我工人 night night都將全個廚房抺好先出來. 所以全屋最乾淨反而係廚房.

有時我2公婆於廳同個仔玩時, 工人會坐埋一邊望, 我老公有時會叫工人坐返入房, 如bb要訓先會叫佢出來湊, 咁工人就睇下報紙 or 沖涼.

doryee 寫道:
我個工人好like我個仔,成日抱住佢又會同佢玩,我放工返黎只係得佢烹煮時半個鐘食飯同沖涼,喱3個時間先有機會同個仔獨處
個仔都6個月大,我都要教下佢拍手等等,我出聲話抱個仔,佢就話無問題,當我一手抱左仔叫佢去沖涼,佢一沖完就入房話個仔眼訓,又抱走左個仔
我唔想閙佢,事實佢又無咩錯,請佢返黎真係照顧個仔,但佢都應該識分下莊閑,無里醒目,我可以點婉轉同佢講啦
我頭先已經黑哂面對佢架喇,我唔想同一屋搞到唔高興

伯爵府

妳地講到好似有你無我咁o既.......

我老公好少同bb玩, 最多都係抱同錫, 講故仔.

所以我同印印有時會"合作"同bb玩, 因為我知佢好錫bb, 我又有instruction同佢講我放工有關bb既野我會主力做, 唔得閒至會要佢幫手.

不過, 有時玩起上黎, 多個人係好玩d, 印印見我同bb玩得開心, 有時都會走埋黎一齊又唱又跳, 玩下波波, 打下鼓咁. 玩一陣佢就會繼續做野, 我同bb繼續玩.

我出發點都係想bb開心, 如果一係同工人玩, 一係只可以同媽媽玩, bb可能會唔知發生咩野事, 到bb大d, 主動lau工人玩, 工人又唔同佢玩, bb會有hard feeling.

而家我一返屋企, bb都會好開心好痴我, 又會時不時搵下工人, 我覺得個relationship都幾好喔.

珍珠宮

好同意丫

我返到去會抱住我個仔,玩"躲貓貓",抱住仔仔"捉"老公、"捉"工人,仔仔笑到收唔到聲,但係一個人係玩唔到ga。

mylulu007 寫道:

所以我同印印有時會"合作"同bb玩, 因為我知佢好錫bb, 我又有instruction同佢講我放工有關bb既野我會主力做, 唔得閒至會要佢幫手.

不過, 有時玩起上黎, 多個人係好玩d, 印印見我同bb玩得開心, 有時都會走埋黎一齊又唱又跳, 玩下波波, 打下鼓咁. 玩一陣佢就會繼續做野, 我同bb繼續玩.

我出發點都係想bb開心, 如果一係同工人玩, 一係只可以同媽媽玩, bb可能會唔知發生咩野事, 到bb大d, 主動lau工人玩, 工人又唔同佢玩, bb會有hard feeling.

而家我一返屋企, bb都會好開心好痴我, 又會時不時搵下工人, 我覺得個relationship都幾好喔.

珍珠宮

好同意丫

我返到去會抱住我個仔,玩"躲貓貓",抱住仔仔"捉"老公、"捉"工人,仔仔笑到收唔到聲,但係一個人係玩唔到ga。

珍珠宮

好同意丫

首頁

尾頁

跳至