嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

南瓜粥點做呢?

南瓜好似好硬, 如要煲粥仔, 係咪一定要放落水沉住,然後煮佢, 待南瓜煲軟再去皮呢??? 幫幫忙呀!

Can someone answer my question?

複式洋房

Re: 南瓜粥點做呢?

Please try your best to answer my question. Because I really want to cook the pumpkin congee to my 11 months baby boy.

伯爵府

我會就咁切左一粒粒,再放入搞伴機到打,
再用手磨蒜容果個野,磨成容,
加水加米加南瓜容, 一起煲囉!!

複式洋房

其實同煲紅蘿蔔一樣,煲粥時一齊放落去,煲 "林"咗用個湯匙 N 爛佢就食得啦。

民房

南瓜一齊連皮同粥仔煮呀! ok嗎? 請解答

別墅

基本上南瓜皮係食得既亦可以一齊煮的. 但我覺得如果比BB食就唔好連皮比佢lu.

複式洋房

我都用南瓜煲粥比仔仔食, 但我唔要皮, 唔硬咩?
chengyu 寫道:
南瓜一齊連皮同粥仔煮呀! ok嗎? 請解答

複式洋房

應該唔要皮,咁先容易壓爛比 BB 食。

複式洋房

咁即是用水齋煮先, 待煲Soft, 然後將佢整到好似果茸咁, 放落D粥仔度煮....你咪呀!

複式洋房

Also, how many I need to feed? Only ten month baby. He ate the congee more than half bowl with meat and vegetable or sometimes fish with vegetable.

複式洋房

我係用飯煲煲粥要一個鐘左右,先煲滾水 & 米再落南瓜 & 肉,煲好自動熄火。

複式洋房

咁即是連皮及米一齊煮, 然後take the pumpkin out from the rice cooker to remove the skin, isn't it?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

my way:
peel the pumkin skin first
put chopped pumkin and rice (and meat) in boiled water
keep boiling until it soft

男爵府

我唔會要皮, 感覺上難消化, 同埋好似洗極都唔乾淨. 切件水滾放落粥仔度煮, 幾個字後變稔就用 SPOON 壓爛, 再煲後攪o下就會熔曬, 囡囡不知幾 like 食. 不過記得南瓜 & 紅蘿蔔都唔可以經常食, 食得多會黃o架.

複式洋房

畀面勳章

其實南瓜外表看來好硬, 但蒸起來卻好快就軟身, 我囡囡六個月開始吃副食品, 就整左南瓜奶比佢, 好方便快捷. 不妨試試!

食譜如下 .@@.

材料: 南瓜 20g
母乳或嬰兒配方奶粉 30c.c.

做法:
1. 南瓜去皮挖籽, 切成小塊後, 放入鑊或煲中蒸熟
2. 取出蒸熟南瓜, 以湯匙壓成泥狀
3. 將奶水與南瓜泥攪拌均勻即成

P.S.:
如果有攪拌機的話, 就用攪拌機將熟南瓜加奶水打成泥狀, 慳番好多功夫

首頁

尾頁

跳至