嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

他識得放手行幾步啦!

好開心!!! BB10個月大識放手行幾步, 但又担心, 因聽別人講好似唔係咁好, ( 辛苦命 ) , 但在我角度, 我又覺得他幾叻呀, 咁快識行, 不知對他的骨有冇什麼壞影響嫁. 需要比多D鈣 or anything vitamins? :cry:

大宅

Re: 他識得放手行幾步啦!

bb學野快定慢好多都係天生,我有個朋友個仔到依家就黎15個月都未識行,唔通等於佢好好命嗎?咩辛苦命,依d唔好聽人講咁多,謬論!!其實都唔需要額外再俾多d鈣,因為佢都吸收唔到咁多,bb咁叻叻,你應該開心至係!

大宅

我仔10.5月都好似你個b甘,現在剛一歲,不行了......急步跑,呵呵呵,好好笑。人地講咩,由他啦,bb肥又話小心要減肥。bb瘦,又話你的人奶無營養。總之,你bb健健康康最實際。大隻細隻好多因素影響,總之,你開心見bb成長得好,咩都唔好理,繼續開心。同埋,我樂觀地稔,中國人比較謙虛。要內斂些,成日要講反話。其實係人地讚你bb叻,甘快識行。我就中立些,我見仔仔甘快識,係勤力的表現,第時比人勤力,多行些路,呵呵呵,不好嗎?人人不同,自己同bb開心就可以了。遲識行都不是問題呢。

民房

多謝你們給予我的想法, 我會更加努力, 比多D心機, 教多D, 玩多D, 等他有個超級快樂的童年.

複式洋房

我同你一樣, 應給予小孩有個愉快的童年. 因為自己做囡時, 父母未必有太多時間與我哋一齊. 現在到做了媽媽, 自己也頓然大個了很多!

大宅

放心啦...我個女十個半月正識自己識行...而家都13.5個月啦...出街都自己行好多啦...冇問題的~

係咪辛苦命冇人知...不過而家出生的小朋友都冇乜幾個辛苦命...因為有好鍚佢地的父母嘛~
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

複式洋房

can you tell me your girl wear which brand shoe. I hope my son can walk by himself during Chinese New Year period. Choose soft one, can bend it?

大宅

係呀...軟底果d...係屋企就唔著鞋,著防滑勿仔,因為天氣熱我地長期開冷氣,天氣凍地版又凍啦...人地話小朋友夜晚先發高燒係因為對腳板底凍...咁我個女發親高燒都係零晨,我都係信好d...

其實我個女好唔中意著鞋...佢一定會自己除左佢...但出到街佢自己行,行住冇可能除,咁先唔怕囉...比佢自己行出街都係一歲後的事...之前放心唔落,怕佢會係街拎d垃圾玩...但一歲後比佢行(過馬路先抱住佢),佢好乖好快咁自己行,唔會執野,但會間中摸下街上d欄...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

民房

咁係咪要比他適應著鞋行嫁? 因為每次同佢著, 他腳板係唔會平, 會曲起腳掌個喎!

大宅

曲起? 即係向內/外曲咁呀? 我女冇試過...我唔知呀...最好下次睇e生你問下啦...

我個女係開頭未習慣就成日用腳尖行,我就將佢隻腳仔放番平...叫佢唔好...跟住慢慢就改返正常...
chengyu 寫道:
咁係咪要比他適應著鞋行嫁? 因為每次同佢著, 他腳板係唔會平, 會曲起腳掌個喎!

民房

I mean when he only wear the shoe. Not walking on the floor! :-P

首頁

尾頁

跳至
熱門主題