嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

設計新款BB車, 想問下各位既意見

大家好~~
我係理工大學產品設計既學生,
宜家做緊一個BB車既設計,
想知道各位家長用BB車既時候,
會遇到咩困難,
同埋覺得宜家既bb車有咩需要改善既地方.

希望大家比多d意見!
多謝幫忙!

男爵府

好媽媽勳章

Re: 設計新款BB車, 想問下各位既意見

咦!我細妹早幾个個禮拜做緊一個BB玩具既設計
我自己揀bb車會睇:實唔實淨la,要有避震,bb坐得舒服,內籠唔可以太窄,个人唔like2摺車~車身搖,內籠窄,易反車,唔實淨,个籃仲擺唔多野。車碌唔好太薄,5系呢經過坑渠好易攝左落去,仲有個碌太細上落"膊"會冇甘方便,最好有全"馮",訓左覺可以蓋住,bb會訓得lum d,同埋要起碼較低至170度可以平訓,購物籃要大個,車身重量不能太重,又唔好易反車woo,因好多時都系一個人推,如果太重豆上豆落好辛苦,,最好易收車(單手收車)有埋條帶孭住會好d,方便一手抱b上巴士,架車推既時候要順暢,易轉灣,車身唔會太低,離地高d夏天唔會吸地下d熱氣,同埋吸少d塵!!最好就系張墊可以拆出清洗,如果可以設計一車兩墊就好la,冬天軟身舒服,夏天涼快(唔洗我地自己配

男爵府

嘩嘩嘩 都差唔多俾你講曬最好o既o野 la, 不過仲有仲有 最好 d 配件可以拆出o黎洗 & 前面個欄可以隨時拆出o黎, for 抱 bb 出o黎時唔會左住.

[quote]
che9 寫道:
咦!我細妹早幾

子爵府

仲有全蓬最好有三個天窗,咁就可以無論bb坐/

別墅

chicco的bb車有你講的8成左架
不過就好貴, 成5千幾一部
[quote]
che9 寫道:
咦!我細妹早幾个個禮拜做緊一個BB玩具既設計
我自己揀bb車會睇:實唔實淨la,要有避震,bb坐得舒服,內籠唔可以太窄,个人唔like2摺車~車身搖,內籠窄,易反車,唔實淨,个籃仲擺唔多野。車碌唔好太薄,5系呢經過坑渠好易攝左落去,仲有個碌太細上落"膊"會冇甘方便,最好有全"馮",訓左覺可以蓋住,bb會訓得lum d,同埋要起碼較低至170度可以平訓,購物籃要大個,車身重量不能太重,又唔好易反車woo,因好多時都系一個人推,如果太重豆上豆落好辛苦,,最好易收車(單手收車)有埋條帶孭住會好d,方便一手抱b上巴士,架車推既時候要順暢,易轉灣,車身唔會太低,離地高d夏天唔會吸地下d熱氣,同埋吸少d塵!!最好就系張墊可以拆出清洗,如果可以設計一車兩墊就好la,冬天軟身舒服,夏天涼快(唔洗我地自己配

大宅

very agree !

我而家架車 (combi )就係冇5點式安全帶, (要另加), 唔方便.

其實bb車會唔會可以有一d 庄置可以方便我地上下幾級樓梯. eg, 在車底 有一張好輕但受力 的板 可以拉出, 令樓梯變為 slope, 上下mtr 方便好多 (而家好多出口仍是要抬上去, 重c人!)

另外 個蓬最好是全蓬, 有納米coating, 防污同埋防水, 細雨可以不用再加 雨蓬, or 個蓬正常光下是透明的, 方便睇阿b, 見陽光會變為半透明/有色 去 遮太陽 (我係做 garment, 知有d functional 衫d布係有相同設計...)

車中個坐位最好是"揹帶", 方便要收車時, 可以即時揹bb上身, 有手可以收車. 而家是最好有2個人先可以一人收車, 一人抱b, 就算我架車可以單手收一半, 單手都抱不起阿b (太重都佢都係未穩, 單手好難控制. )

[quote]
Mcdull 寫道:
仲有全蓬最好有三個天窗,咁就可以無論bb坐/

男爵府

我用peg perego, 有你地所講的8成function, 但太重太重

侯爵府

仲有, 最好可以單手推都容易control, 另一隻手要咁lift, 開門.

禁止發言

大宅

你不如睇下依一隻........係mothercare有得買....$8000
仲有試下去睇下依個site參考一下.click here

男爵府

go4baby,

果然係揾料能手, 得罪都要講句, 偵查犬非妳莫屬

大宅

nan-nan,

哈哈......皆因我夠八囉......哈哈

男爵府

我覺得架車唔好太大,但BB瞓個位又要夠寬播!! 因為出街太大架人多好難行!!
要輕, 單手可開合!! 放便一個人帶BB出街上車落車都得!!

大宅

嘩......呢架車好勁呀!!!!!
但係點上落幾級樓梯?
我見有幅相睇到係可以,
4個look收哂去一邊,
不過香港地人多車多,
咁大部d人實話你"左""訂"
go4baby 寫道:
你不如睇下依一隻........係mothercare有得買....$8000
仲有試下去睇下依個site參考一下.click here

民房

多謝大家既意見~~~~
你地既意見好有用呀!

複式洋房

有齊咁多優點. 一定唔輕同好貴.

首頁

尾頁

跳至