嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb去唔到便便好慘

我個bb食開雪印, 轉2號便秘要轉返1號, 依幾日都係去唔到便便, 要用棉花棒吉pet pet, d便便都係好硬, 吉得多pet pet會唔會唔識去便便, 之前食開1號每日都有便便, 點解依家會咁, 點算!

別墅

Re: bb去唔到便便好慘

你BB 有幾大??如果剛剛足六個月轉2號,可能BB 消化系統不成熟,.你可不轉2號先, 繼續食1號食多1-2個月才轉2號,
會好些!!

別墅

mannancy, 我bb9個月, 不過依家都食返1號, 但幾日d便便都係去唔到, 好硬, 好擔心

別墅

你可兩餐奶之間俾2-3oz 水 BB 飲, 同埋BB 9-12個月大,
你可磨些萍果蓉or 香蕉蓉 (約兩湯匙), ...現在你都可煲些開奶茶BB 飲 (一星期一兩次),.... 平日亦可煲些粥水俾佢飲,....

別墅

mannancy, bb好肯飲水, 我都有兩餐之間比2oz水佢飲, 萍果蓉佢食, 用粥水開奶都試過, 佢6個幾月都開始用開奶茶開奶, 乜都試過都係咁

別墅

你不如試下開奶時加多半安or1安水,稀小小,............
or 同BB 做些按摩(在肚子位 打圈 輕輕 按摩) 我

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

d人話便秘唔好食萍果架, 因為食萍果會結"公"喎

我個仔之前又係食雪印1轉2都係便秘, 你試下比d火龍果佢食睇下得唔得~!
seeci 寫道:
mannancy, bb好肯飲水, 我都有兩餐之間比2oz水佢飲, 萍果蓉佢食, 用粥水開奶都試過, 佢6個幾月都開始用開奶茶開奶, 乜都試過都係咁

禁止訪問

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

係呀!apple蓉會去唔到便便,orange有機會敏感,都係食瓜菜蓉la, 加落粥仔度,試試la!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10711;80/st/20051223/n/Kan+Yuet/k/8288/age.pngurl=http://www.TickerFactory.com/][/url][url=http://www.TickerFactory.com/]

大宅

食紅蘿蔔la,

大宅

通常好多BB由細仔奶轉大仔奶都會有便秘情况。因大仔奶是高蛋白奶粉。你試吓比一D西梅蓉佢食!

別墅

好多謝你地回覆, 你地所建議大部分我都試過, 果汁依兩日先試, 我就買亨氏萍果西梅汁稀釋佢飲, 頭先我個bb又谷便便, 屙唔到, 我抱起佢黎屙, 屙好耐都屙唔到, 手都軟晒, 要抖一陣再黎過, 依個情況會唔會以後都係咁, 有冇媽咪試過轉第二隻奶粉有改善, 你地建唔建議轉奶粉呢, 幾日都去唔到便便使唔使睇醫生

大宅

食木瓜啦

複式洋房

你BB幾大呀
可以試下食 yogurt.

supermarket 有 bb yogurt 賣架

我個仔唔肯飲水﹐點質拒都唔飲﹐南瓜有食過﹐蕉又食過﹐開奶茶又飲過﹐最後要食 yogurt 至有便便

別墅

我個bb就黎9個月

禁止訪問

複式洋房

可以試吓隻AB Junior,係活性良菌幫助小腸吸收和大腸蠕動,還有2種特別配方,我囡囡一有便秘或冇胃口我就比佢食,好有效,可以去呢個網站睇吓www.bbasia.com.hk

複式洋房

The website said it is good for 2 years old or above....

男爵府

我個女初初食美素樂就成日柯, 轉了美素高開始成日去唔到大大, 都有睇醫生 及用金油. 跟住試過轉和光堂半年都係去唔係好到, 再轉恩加健, 現在日日都有一次去, 便便都幾靚.
睇醫生都係比支軟便藥水你, 長期咁食都唔係辦法.你試下轉其他奶粉, 唔得再轉另一隻.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題