產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

李少光痴人說夢, 以港產大陸嬰應付人口老化, 香港政府無能兼天真

小妹不才, 並沒有任何政治背景, 試從常理 (common sense) 角度去分析為何港產大陸嬰不能應付長遠人口政策問題, 只會令情況每況愈下。

人口老化問題一直是很多先進國家面對的問題, 人口老化之所以是問題, 在於出生率下降, 令人民生產力減少, 即當現今一代勞動力年紀漸長並退休時, 社會上沒有足夠的年青人口接力, 以致勞動人口下降, 整體勞動力亦下降, 政府稅收一方面大幅減少, 另一方面需應付龐大的醫療開支 (由於老年人比青, 中, 壯年人士需要更多的醫療支援), 如此下來, 政府將面臨長久財赤, 整個政府公共架構也面臨資源短缺, 實在是很嚴重的問題。

要改善人口老化問題, 社會需要的是維持勞動人口的充裕 (即青, 中, 壯年人士), 而並不是把平均人口年齡拉低 (大量老年人加上大量小孩子並不能解決問題), 因為小孩子並不形成生產力, 而只會是社會的負擔, 小孩與老年人一樣需要很多的社會資源, 比如醫療, 教育等等, 只有在職的青、中、壯年才是庫房的付出者, 其他的, 比如在學中的青少年, 小孩子及老人家只會從庫房中支取, 而不是給予。

長遠人口政策的意思, 是希望出生率能追回老化了的勞動力, 因孩子最終會成年, 當他們出來社會工作後, 便成了一支生力軍。那為何我認為港產大陸嬰不能取代港人所生子女, 作為填補出生率不足的問題呢?

我首先將港產大陸嬰分成兩大類:
(1) 不到港接受教育, 在國內長大
(2) 到港接受免費教育, 在香港長大

在以上第一種情況下, 如該孩子長成後決定到港生活及工作, 當然成為納稅人, 但由於不在香港長大, 未必能立刻融入社會, 這班人中, 有些可能會漸漸適應並留下來, 有些可能最終會離開香港, 對我們人口老化問題上便幫不了忙了。

在以上第二種情況下, 再可以分成以下三種情況:
(1) 到港接受免費教育後, 留在香港發展, 而變成香港的勞動力, 這些成長了的孩子的父母, 當然亦會想盡辦法, 來港與孩子團聚, 於是每一名用香港庫房資源培養出來的勞動人口, 便帶來了兩名沒勞動力的人口, 對我們人口老化的問題, 也是幫不了忙 (正如上文提及, 老年人是支取者, 更何況這批老年人在年青時根本沒有對香港社會付出過, 連裁培他們的孩子的資源, 也是上一代香港勞動力供應的, 到他們年老時, 卻來享用我們既有的資源, 到時迫爆的不是產房, 而可能是老人病房)。

(2) 到港接受免費教育後, 不留在香港發展, 於是香港政府免費替人教養了孩子這麼多年, 卻一點益處也得不到。

(3) 到港接受免費教育後, 留在香港發展, 並不把雙親接到香港, 這下子我們的付出終於有回報了, 但每幾多名港產大陸嬰, 才會出一名這樣的不孝子/ 女呢? (留低年老父母在國內, 自己留在香港發展, 這並不符合我們中國人的傳統家庭觀念)。

正如一我開始所講, 我只是用 common sense 去分析港產大陸嬰及人口老化的關係, 盼望大家給點意見, 如果大家也認同我的想法, 這便代表我們偉大的香港政府, 原來連最基本的 common sense 也沒有。

別墅

Re: 李少光痴人說夢, 以港產大陸嬰應付人口老化, 香港政府無能兼天真

我認為, 解決人口老化問題, 政府可以用移民政策去解決, 維持低稅率吸納其他國家的人材到港定居, 這樣我們甚至可以揀選我們社會需要的人材, 比如我們需要金融業人材時, 便吸納金融業的專材, 這樣我們甚至不需要付出 (付出的是別的國家, 人材是別國培養出來的), 卻盡得我們所需。

那些大陸孕婦所生的嬰兒對 hk 整體社會有百害而無一利, 不應獲得居留權。

子爵府

好媽媽勳章

Re: 李少光痴人說夢, 以港產大陸嬰應付人口老化, 香港政府無能兼天真

agree!
總之一句講晒, 係人都知, 呢一班生仔唔俾錢o既人, 一出世就攞緩o既bb,
根本無可能係解決香港人口老化問題的方法
唔該高官政府真係用sense 去諗o野, 去解決問題
到時淨係得內地孕婦個個落o黎解決"人口老化"問題
係香港想搵個有知識o既中產生bb 都幾難

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

From Appledaily 8.12.2006
------------------------------------------------------
本 港 居 民 陳 先 生 昨 致 港 台 節 目 《 千 禧 年 代 》 說 , 太 太 一 名 湖 南 親 戚 來 港 產 子 , 其 後 強 行 將 嬰 兒 留 在 其 家 中 後 離 去 , 現 時 僅 每 兩 個 月 來 港 一 次 , 放 下 奶 粉 即 離 開 。 她 直 言 內 地 生 活 無 保 障 , 但 「 香 港 有 屋 派 」 , 更 聲 言 日 後 「 可 以 分 薪 金 畀 我 ( 陳 先 生 ) 」 。
也 有 內 地 孕 婦 在 港 產 子 後 , 強 行 將 嬰 兒 留 在 香 港 親 戚 家 中 , 然 後 自 行 離 去 , 並 揚 言 「 政 府 將 來 有 福 利 、 有 書 讀 、 有 屋 派 」 。

唔通我哋政府係白痴?

別墅

乜原來香港回歸短短 9 年, 已經全面實行社會主義拿。

大鑊飯, 乜都有得派: 派居權, 全數接收大陸超生嬰, 提供免費產子醫療報務, 隨之派綜援, 免費教育, 派屋, 唔怪得我地 d 香港人輪極都輪唔到公屋, 個個要用大部分人工供一間蚊型單位, 生仔要諗 3 年, 再儲 5 年錢喇。

原來我地因為要補貼偉大既國內同胞。

大宅

如果要高質素既人材, 輸入多d 專才囉! 降底d 條件囉!

駛唔駛輸入埋d 無錢, 又窮, 又呃錢既人呀!

男爵府

我都唔明點解入境處唔可以阻止孕婦入境,以安全理由咻得囉,你sars o個時又咁大膽唔俾發燒既人入境~健康狀況申報係咪應該講埋你係咪大肚,幾多週同醫生証明呢. 個肚大d都唔可以搭飛機啦,真係冇d sense~我日日返工都會o係樓下見到有大肚婆(內地),都估佢係申請extend個visa啦~你又extend俾人,痴線!

別墅

入境處唔係唔可以阻止, 而係唔想阻止, 妳唔見前日李少光既回應咩? 政府話長遠人口政策需對付人口老化, 大陸孕婦所生子女可以增加香港出生率, 所以唔會阻止。

我就係越聽越慶至子發表呢個 topic 之嘛。

sasa1034 寫道:
我都唔明點解入境處唔可以阻止孕婦入境,以安全理由咻得囉,你sars o個時又咁大膽唔俾發燒既人入境~健康狀況申報係咪應該講埋你係咪大肚,幾多週同醫生証明呢. 個肚大d都唔可以搭飛機啦,真係冇d sense~我日日返工都會o係樓下見到有大肚婆(內地),都估佢係申請extend個visa啦~你又extend俾人,痴線!

男爵府

我完全贊同你既意見,我都只係普通既香港婦孺, 唔識得講的大道理, 但係唔等如我會俾一的歪理所蒙蔽!!眾所周知,要解決人口老化這個問題, 乃係增加勞動人口, 以拓大稅基, 增加政府收入, 以便支撐整個社會因為老年人口增加而上升的開支. 正如你所言, 那些港產大陸嬰兒,究竟終歸會唔會對香港社會作出貢獻仍是未知之數,但是他們對香港所帶來的問題我們現在已經深受其害了!

作為一個有遠見, 有計劃的政府, 是否可以因為一句"可能有貢獻"而就投放無限資源, 甚至不惜犧牲我們香港巿民的福祉去成就這件事?如果我們往壞處想,他們不但不是我們明日的支柱,更有可能會是進一步加劇我們社會問題的源頭. 試問一個合理而又有理智的政府官員,是否可以如此天真而又一廂情願地講出這一番言論, 甚至以為可以欺騙我們一般大眾?

如果開放門戶讓大陸孕婦無限量入境產子就可以解決人口老化問題, 所有歐美先進大國一早就採用這個方法啦!你又有否見過那一個國家是這樣做的呢? 再者, 如果花三數萬就可以一家成為香港人的話,試問有誰還會投資六百萬移民到香港? 那麼投資移民這個計劃本身又是否只是一個笑話? 李少光,請你清醒一點, 不要再痴人說夢話了

winnie108 寫道:
小妹不才, 並沒有任何政治背景, 試從常理 (common sense) 角度去分析為何港產大陸嬰不能應付長遠人口政策問題, 只會令情況每況愈下。

人口老化問題一直是很多先進國家面對的問題, 人口老化之所以是問題, 在於出生率下降, 令人民生產力減少, 即當現今一代勞動力年紀漸長並退休時, 社會上沒有足夠的年青人口接力, 以致勞動人口下降, 整體勞動力亦下降, 政府稅收一方面大幅減少, 另一方面需應付龐大的醫療開支 (由於老年人比青, 中, 壯年人士需要更多的醫療支援), 如此下來, 政府將面臨長久財赤, 整個政府公共架構也面臨資源短缺, 實在是很嚴重的問題。

要改善人口老化問題, 社會需要的是維持勞動人口的充裕 (即青, 中, 壯年人士), 而並不是把平均人口年齡拉低 (大量老年人加上大量小孩子並不能解決問題), 因為小孩子並不形成生產力, 而只會是社會的負擔, 小孩與老年人一樣需要很多的社會資源, 比如醫療, 教育等等, 只有在職的青、中、壯年才是庫房的付出者, 其他的, 比如在學中的青少年, 小孩子及老人家只會從庫房中支取, 而不是給予。

長遠人口政策的意思, 是希望出生率能追回老化了的勞動力, 因孩子最終會成年, 當他們出來社會工作後, 便成了一支生力軍。那為何我認為港產大陸嬰不能取代港人所生子女, 作為填補出生率不足的問題呢?

我首先將港產大陸嬰分成兩大類:
(1) 不到港接受教育, 在國內長大
(2) 到港接受免費教育, 在香港長大

在以上第一種情況下, 如該孩子長成後決定到港生活及工作, 當然成為納稅人, 但由於不在香港長大, 未必能立刻融入社會, 這班人中, 有些可能會漸漸適應並留下來, 有些可能最終會離開香港, 對我們人口老化問題上便幫不了忙了。

在以上第二種情況下, 再可以分成以下三種情況:
(1) 到港接受免費教育後, 留在香港發展, 而變成香港的勞動力, 這些成長了的孩子的父母, 當然亦會想盡辦法, 來港與孩子團聚, 於是每一名用香港庫房資源培養出來的勞動人口, 便帶來了兩名沒勞動力的人口, 對我們人口老化的問題, 也是幫不了忙 (正如上文提及, 老年人是支取者, 更何況這批老年人在年青時根本沒有對香港社會付出過, 連裁培他們的孩子的資源, 也是上一代香港勞動力供應的, 到他們年老時, 卻來享用我們既有的資源, 到時迫爆的不是產房, 而可能是老人病房)。

(2) 到港接受免費教育後, 不留在香港發展, 於是香港政府免費替人教養了孩子這麼多年, 卻一點益處也得不到。

(3) 到港接受免費教育後, 留在香港發展, 並不把雙親接到香港, 這下子我們的付出終於有回報了, 但每幾多名港產大陸嬰, 才會出一名這樣的不孝子/ 女呢? (留低年老父母在國內, 自己留在香港發展, 這並不符合我們中國人的傳統家庭觀念)。

正如一我開始所講, 我只是用 common sense 去分析港產大陸嬰及人口老化的關係, 盼望大家給點意見, 如果大家也認同我的想法, 這便代表我們偉大的香港政府, 原來連最基本的 common sense 也沒有。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

輸入專才唔係唔好﹐但我諗唔到有邊個國家既人﹐會考慮移民黎香港囉。(屋貴地少﹐人多﹐空氣污染)

除非你係土生土長香港人﹐有情意結﹐或者來自比香港落後國家﹐又或者晌香港工作多年﹐娶嫁香港人。真正係想搞移民落地生根既好可能只淨番D大陸人。
YnnMa 寫道:

別墅

如果真係既話, 吸引到 d 高質素既大陸移民及專材, 都總好過要埋 d 有心黎攞著數既一群吖。

Elefant老婆 寫道:
輸入專才唔係唔好﹐但我諗唔到有邊個國家既人﹐會考慮移民黎香港囉。(屋貴地少﹐人多﹐空氣污染)

除非你係土生土長香港人﹐有情意結﹐或者來自比香港落後國家﹐又或者晌香港工作多年﹐娶嫁香港人。真正係想搞移民落地生根既好可能只淨番D大陸人。 [quote]
YnnMa 寫道:

[/quote]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

政府無sense就不嬲係人都知架啦, 其實點解唔分開父母同是大陸人的bb張出世紙有d唔同架, 總之佢地生既就:

1. 唔可以拎綜媛
2. 無教育準貼, 你比得起錢咪讀私校羅, 再多d錢你讀埋國際學校都得添.
3. 咩福利都無, 睇醫生都要照比full pay, 你唔高興咪去睇私家我唔阻你.

如果咁樣都有大陸人黎生, 我真係相信佢地係有錢人, 同埋真覺得香港發展得好d, 醫療好d所以黎香港生羅, 咁我都唔mind佢地黎生既, 香港搵多d錢都好呀.
希望每天開心渡過 ;-)

別墅

咪係 lor, 我地唔係話憎 d 大陸人, 只係憎 d 有心黎攞著數既人姐。

如果 d 父母均非香港人既小朋友不能免費享用香港任何福利, 更不會得到綜援或免費醫療、教育等等, 相信我們的怨氣會少很多。

Jessy 寫道:
政府無sense就不嬲係人都知架啦, 其實點解唔分開父母同是大陸人的bb張出世紙有d唔同架, 總之佢地生既就:

1. 唔可以拎綜媛
2. 無教育準貼, 你比得起錢咪讀私校羅, 再多d錢你讀埋國際學校都得添.
3. 咩福利都無, 睇醫生都要照比full pay, 你唔高興咪去睇私家我唔阻你.

如果咁樣都有大陸人黎生, 我真係相信佢地係有錢人, 同埋真覺得香港發展得好d, 醫療好d所以黎香港生羅, 咁我都唔mind佢地黎生既, 香港搵多d錢都好呀.

別墅

如果 d 父母均非香港人既小朋友不能免費享用香港任何福利, 更不會得到綜援或免費醫療、教育等等,
相信d 有心黎攞著數既大陸人都唔黎。

winnie108 寫道:
咪係 lor, 我地唔係話憎 d 大陸人, 只係憎 d 有心黎攞著數既人姐。

如果 d 父母均非香港人既小朋友不能免費享用香港任何福利, 更不會得到綜援或免費醫療、教育等等, 相信我們的怨氣會少很多。

[quote]
Jessy 寫道:

1. 唔可以拎綜媛

[/quote]

男爵府

Just read this from 明報.

李柱銘﹕助紓人口老化
指不宜拒內地孕婦來港

策發會上周亦有討論內地孕婦來港產子的問題,民主派的策發會委員李柱銘接受本報查詢時表示,內地孕婦來港產子可能長遠有助紓緩本地人口老化問題,不宜採取嚴厲的措施將內地孕婦拒諸門外,而特首曾蔭權的看法,亦與李柱銘頗為接近。

李柱銘表示,他在上周四的策發會上建議,政府增加產科的醫療服務和人手,確保本地孕婦有足夠的產科服務,以紓緩目前緊張的狀

大宅

而家即係重量唔重質啦!

如果你要解決人口老化問題,要利用外來人口,都要睇下自己本身的經濟形態,而家香港已經轉形,需要的是知識多過勞力.
你們能確保這班雙親也是不是香港人的小孩能有正常的照顧下成長,長大能貢獻社會嗎?

為何唔想想點解香港人唔生小孩呢?
住屋,生活,教育,政府的不隱定政策,令好多人想生都唔敢生.
興其交稅黎俾佢

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

winnie108:

分析得好好, 講出左大部份土生生長既香港人心聲~

大宅

好媽媽勳章

比呢 d 兒童攞左我地香港的褔利仲講咩野紓緩本地人口老化問題?? 狗屎~!!
佢想老人無哂醫療褔利, 無飽飯吃, 一個一個咁死去, 咁就無哂老人問題啦~!!

唔好唔記得呀.

現在的老人, 和將來的老人,
都係以前的納稅者和現在的納稅者呀!!!!

即係現在的中年人, 就是未來的老人了.

首頁

尾頁

跳至