跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有無剛剛加入bk 0607既媽咪呀??

我都係新加入呀 ! 我仔仔叫Paco仔

我未食過保嬰單呀, 都聽講過余仁生係最好, 同埋滿月已經可以食

大宅

放工買左保嬰單,剛回到家工人話bb下午又大喊
而家睇番你話點食,

Thanks a lot
tupytupy 寫道:
兩隻都係買余仁生,最好架,又老字號 我細個都係食佢,到而家仲係肥C大隻就知無事啦!

食法:

保嬰丹∼∼1個月至2歲,每日一次,每次一樽。如作保健用途,一星期一次。∼∼ 

猴棗散 ∼∼3個月以上,每次一樽,可連續服用∼∼

以上兩種都係用少少溫水(around 1或2茶匙水)開左再用針筒or匙羹餵比佢囉,猴棗散唔苦,保嬰丹就苦喇。

我就耐不耐先比佢食囉  

不過,100%猴棗散都幾貴,$100一支,手指尾頭果節咁大,我當佢金粉咁架,你開比佢食果時要睇住,米徙左佢喎

最好係兩餐之間比佢,一早空肚or飲奶後比佢食既話怕佢反胃。

男爵府

洛紫 寫道:
你好呀~我都係岩岩加入架咋
歡迎唷~

哈哈∼洛紫你扮新人?....

子爵府

本來都諗住唔搵個keyborad打字嫁喇,,,
睇到你呢個post唔回真係唔得~~~
發表左4千幾個post仲o係到扮新丁!???
假成咁,,,真係要
洛紫 寫道:
你好呀~我都係岩岩加入架咋
歡迎唷~

兩個都係我心肝定>3<

男爵府

別墅

對唔住, 我屋企個電腦壞左, 要係公司得閒時先可以上黎傾下。

如果bb成日放屁, 應該係有肥風。好多bb都會咁。我亞媽話飲吾德物次肥仔水有用。我bb試過好似得得地。食法係每星期一次, 每次一/半匙。個樽寫佢可以幫助去肚風同舒緩出牙時既不適, 可以調節腸胃。亞媽話我都係食佢大呀!

大宅

bb最近成日晚上喊,昨晚第一次食保嬰丹
希望bb唔好再人喊,

謝謝你的資料,肥仔水可以去肚風,我都會遲些try下,剛食完保嬰丹怕唔好,隻牌子我都聽過,是不是大藥房有得買?

siuyaube 寫道:
對唔住, 我屋企個電腦壞左, 要係公司得閒時先可以上黎傾下。

如果bb成日放屁, 應該係有肥風。好多bb都會咁。我亞媽話飲吾德物次肥仔水有用。我bb試過好似得得地。食法係每星期一次, 每次一/半匙。個樽寫佢可以幫助去肚風同舒緩出牙時既不適, 可以調節腸胃。亞媽話我都係食佢大呀!

別墅

話晒都叫係藥, 當然唔好同時食啦! 肥仔水藥房及萬寧就有得買呀喇。

我囡囡近排訓到零晨五點, 就會大叫。似喊非喊咁。我特登唔理佢, 佢喊十下左右就收聲訓番, 不過一個鐘度就自己依依啊啊訓醒要起身喇。

係呢, 你地bb有無成日"卒"眼同"啜"嘴。我囡囡成日"卒"攪到隻眼紅晒, 又"啜"嘴攪到"啜啜"聲。

侯爵府

[quote]
ChloeMon 寫道:
放工買左保嬰單,剛回到家工人話bb下午又大喊
而家睇番你話點食,

Thanks a lot [quote]

ChloeMon,

你個B今日點呀?有無好D呀?佢到底係咩事大喊呢? 係米嚇親呀? 我個B有時出得街耐,返都屋企夜晚都會扭得緊要D架,通常第二日就無事架喇。

大宅

tupytupy

囡囡最近差不多每晚都喊, 大喊到好累(約一個鐘),之後可一睡至天光,但喊到面都濕晒,面紅紅

無出街呀,不知原因?

昨晚食完睡前沒有喊,也睡得都好,

我囡囡好鍾意睡眠
3星期大已不用食夜奶,好好揍

大宅

Siuyabe

有呀!捽眼�捽鼻�拉ear, 叫幾句, 整完一大輪
才會正式睡覺,

瞓瞓下會笑,好可愛

侯爵府

chloemon,

我估你BB可能係扭訓呀,我個BB個多月前都係類似咁樣,而家就無事喇。 如果佢食左保嬰丹訓得好D既你可以一星期比佢食一次,keep住食3-4星期睇下效果,ok既話就可以停,我之前都係咁。

你女女米叻囉咁早計戒左,我個BB都算早戒夜奶,差不多8星期就一覺訓天光,到而家都係咁。

大宅

tupytupy

直情係扭眼訓, 而家都係, 不過,
食完保嬰丹訓覺確實又好似好左
但另一方面, bb食奶好差,而家一天只吃22-24oz,
昨日將奶咀開大個d, 都無用

你bb有無用枕頭訓覺 ?

侯爵府

ChloeMon,

你女女飲奶既份量同我個仔都係差不多咋,唔洗擔心! 我個仔飲奶就睇心情,好就試過一日30安,但通常都係陪徘徊係每日22 -25安左右。

我BB本來有用枕頭,不過佢而家手多多,試過幾次羅個枕頭襟住自己塊面,所以而家反而無用喇。

大宅

tupytupy

個陣陪坐月話到一歲都唔好用枕頭, 原本個頭仔圓圓, 好靚
而家匾左

但昨日係Jonnson's Baby綱站話
3個月以上要用, 昨晚第一次用, 都ok,
23:00-07:55 Zzzz

民房

我早在半個小時前才加入bk的.... 你好呀....

我大女成日平睡, 所以個頭都係扁晒的! 不過而家已三歲半, 留長頭髮紮起都幾ok架.... 嘻嘻!!!!

而家細女4個幾月大, 個頭就好圓下, 因為佢成日左望右望, 所以自然會圓啦!! 同用唔用枕頭係應該無關係的....

大宅

歡迎呀

我而家個女4個幾月大,我老公話下一個都要生女
我2個超鍾意女

大宅

Hazel2006

我囡囡21/7/2006, 你呢 ?

侯爵府

Hi Hazel2006,

你好呀

ChloeMon,

你就好喇,我都係超鍾意女呀,但係我個係仔哩 我初初知道係仔果時勁唔開心架,不過整定無辦法喇。我唔再生喇,其實個仔都係意外,我地根本無打算要小朋友架,好在個仔都好ok, 算佢啦

民房

其實我番緊工.... 所以唔可以即覆呀... sorry!!

hazel係在7月31日順產的.... 重9磅11安呀!!!! 勁痛苦, 打死以後都唔會再生!!! 夠晒囉......

首頁

尾頁

跳至