嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝醫療保險加價!

囝囝2歲幾...住院保已買2年...今年要加成$7xx 即要$27xx一年(住院+住院現金)好貴~!....sale話大圍一定要加..
唔知係地係咪呢個價呢..想參考下
thanks

大宅

Re: 囝囝醫療保險加價!

住院保好似係 2 , 4 ,6 ,8...............都會加架...

男爵府

我囡囡住院保也加了價.

伯爵府

住院保障一般按兩個因素加價, 第一係年齡, 第二係調整保障範圍/賠償額. 你囝囝個住院計劃是否調整左保障範圍/賠償額所以加咁多?

maymei 寫道:
囝囝2歲幾...住院保已買2年...今年要加成$7xx 即要$27xx一年(住院+住院現金)好貴~!....sale話大圍一定要加..
thanks

別墅

thanks all
係調整左保障範圍/賠償額!.........不過我覺得唔係咁必要law
好似住院咁由$600加到$650/day....不過大圍加...冇計 私家4人房都唔使$600/day la

伯爵府

如果只係提升左住房費$50, 但係保費加左$700, 似乎加幅頗高.

大宅

我$640 加到$675只是加一成(~$200),$675是包住院食物的.但我冇住院現金.

洋房

maymei
妳是否曾經claim過, 所以額外要加收附加費,否則唔會加成30%有多喎.
我囝囝買住院加住院現金,07年最update 保費都係$1,9xx.
maymei 寫道:
thanks

伯爵府

就算 claim 過正常都唔會加咁多. 我有好多客戶買住院第一年就 claim, 全部第二年都無加價. 最多果個客戶賠左近十萬, 第二年都無加保費, 仍然續保.

大宅

有冇人知, 如果只買bb( 現3個月大) 住院 (現金賠償) 每月保費少.

伯爵府

maggiechiu, 如果你只買住院現金保障, 而唔買實報實銷住院保障, 真係有事入私家醫院的話, 好大機會賠償不足抵銷開支. 私家醫院房費加醫生巡房都要過千蚊一日, 仲未計其他開支.

大宅

私家醫院最底銷費一日~$3000(大房).

男爵府

我只是買住院保險今年交$1,7xx, 我囡囡前年因肺炎入院可以claim足

複式洋房

住院現金保,一年保費都係$450

引文:
maggiechiu 寫道:
有冇人知, 如果只買bb( 現3個月大) 住院 (現金賠償) 每月保費少.

大宅

遙遙爸爸,

只想買住院現金保障, 是因為父母公司包家屬住院福利.
請email 有關資料 [email protected]

bb 2個月半
付款人: 40yrs

大宅

happy_family

請問哪間保險公司, 每日住院賠 ? $. TKS

伯爵府

Hi maggiechiu, BB係囝囝定囡囡?

大宅

b女

別墅

我冇claiim 呀.....都加咁多
遙遙爸爸..可唔可以話比我知..你地住院幾$1年呀!
我pm資料比你,
thanks

伯爵府

maggiechiu, 如果只買住院現金保障, 建議你買保費回贈住院現保障計劃, 已電郵詳細計劃書給你, 請查電郵.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題