夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大家會唔會認同做朋友好過做夫妻?

有時候我會諗做番朋友好過做夫妻,因為唔會嘈交,唔會令到自己傷心等等,大家會唔會認同?

複式洋房

Re: 大家會唔會認同做朋友好過做夫妻?

認同.........
諗返當時咁嘅決定.........
而家好後悔....
但冇後悔生囡囡..........

翡翠宮

因為對朋友無要求囉 所以放鬆d珍惜眼前人學懂欣賞佢既長處唔好則重於落去佢既短處/缺點到, 咁你自自然少囉唆, 少左囉唆就少爭嗌 咁家和咪會萬事興囉 雖然講就易做就難, 但世上無難事只怕有心人, 我家陣都仲邊學邊做, 真係work架
該用戶已被刪除

禁止訪問

等待驗證會員

ringoivy 寫道:
因為對朋友無要求囉 所以放鬆d珍惜眼前人學懂欣賞佢既長處唔好則重於落去佢既短處/短點到, 咁你自自然少囉唆, 少左囉唆就少爭嗌 咁家和咪會萬事興囉 雖然講就易做就難, 但世上無難事只怕有心人, 我家陣都仲邊學邊做, 真係work架

公爵府

其實我同我老公o既關係可以係夫妻亦可以係好朋友...因為我地咩都講...大家常常分享工作/生活上各種開心同唔開心...我地又好小挑剔對方的不是...因為我地相信每人總有唔好o既地方...我地相處得好舒服...所以無話想做夫妻定朋友

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

同意。。。我新婚不到半年,但最近與朋友吃飯令我對婚姻有所改觀。

事由:有位男性朋友話,每晚返到屋企沖完凉就好眼瞓,不愿動,他說甚至有一次他老婆在公司加班,臨走時發覺公司個大門鎖唔到,打電話向佢求救,他既然話好眼瞓唔想出去啦。
但佢屋企離佢老婆公司好近,同一區,佢都唔肯出去幫手。
我不值地指責佢,佢話。。。當你們結咗婚十年都會係咁。

我好惊讶。。。如果你識咗個人朋友十年,當你有困難時,相信佢一定會義不容辭地伸出持手,但點解一對結咗婚十年的夫妻,會咁冷漠嘅?

所以。。。我同意做朋友好過做夫妻! :-( :-( :-(
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

裡頭曾經有打錯字不過家陣修改左啦
Circlelok 寫道:
[quote]
ringoivy 寫道:
因為對朋友無要求囉 所以放鬆d珍惜眼前人學懂欣賞佢既長處唔好則重於落去佢既短處/缺點到, 咁你自自然少囉唆, 少左囉唆就少爭嗌 咁家和咪會萬事興囉 雖然講就易做就難, 但世上無難事只怕有心人, 我家陣都仲邊學邊做, 真係work架

[/quote]

民房

我諗我做佢朋友好D...
因為佢同D fd 好多嘢講,佢無嘢同我講。佢返到家只會對住部TV、上網、打机&瞓。
我同佢似 roommate多D,我有次夜晚胃痛,屋企無药,我同佢講 ~
佢話:你5好嘈我啦,我第朝要返工呀,你自己去7仔買药啦!
我:我痛到行晤到呀!
佢話:咁..你打3條9啦!

你話心傷嗎?我同佢一齊12、3年啦!
仲有好多傷心事,我感到自己嫁錯郎.... :-( :-( :-(

別墅

介紹你們看文章三篇,有否同感?

[size=medium]出門高EQ,回家低EQ

[size=medium]出門高EQ,回家低EQ-延續

[size=medium]分床分房分居分離 (劉墉)
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

別墅

這番話最令的感慨!

很奇怪,人面對普通朋友或外人時,總是愛表現得雍容大肚,蠻不在乎;但面對自己最親近的家人時,卻往往因為一點微不足道的事就皺起眉頭,甚至出言傷之。
人類可能是一種「出門高EQ,回家低EQ」的動物,你能否多拿出一點耐心與幽默感給家人呢?

心中存留越多、越深的仇恨,所造成的負擔就越重。
相愛容易相處難,婚姻與戀愛最大的不同,就是「戀愛看的是對方的優點」,而「婚姻卻是要包容對方的缺點」。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

認同~
因為朋友始終唔會張最真既野比我見到...
例如d臭脾氣呀...
但做左夫妻又有做夫妻既好姐~ :wink:

禁止訪問

複式洋房

做夫妻好d...起碼肚餓個時會有個人奉旨煮野俾你食(唔計傭人), lunch冇朋友同事陪個時又會有個人走黎陪你, 最重要係唔駛驚冇街去大時大節冇節目!!
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

子爵府

CYNmother 寫道:
我諗我做佢朋友好D...
因為佢同D fd 好多嘢講,佢無嘢同我講。佢返到家只會對住部TV、上網、打机&瞓。
我同佢似 roommate多D,我有次夜晚胃痛,屋企無药,我同佢講 ~
佢話:你5好嘈我啦,我第朝要返工呀,你自己去7仔買药啦!
我:我痛到行晤到呀!
佢話:咁..你打3條9啦!

你話心傷嗎?我同佢一齊12、3年啦!
仲有好多傷心事,我感到自己嫁錯郎.... :-( :-( :-(

洋房

hi

非常同意!!

當媽 寫道:
這番話最令的感慨!

[quote]很奇怪,人面對普通朋友或外人時,總是愛表現得雍容大肚,蠻不在乎;但面對自己最親近的家人時,卻往往因為一點微不足道的事就皺起眉頭,甚至出言傷之。
人類可能是一種「出門高EQ,回家低EQ」的動物,你能否多拿出一點耐心與幽默感給家人呢?

心中存留越多、越深的仇恨,所造成的負擔就越重。
相愛容易相處難,婚姻與戀愛最大的不同,就是「戀愛看的是對方的優點」,而「婚姻卻是要包容對方的缺點」。
[/quote]
曾經聽過一個老人家教如果去選終生伴侶, 佢地話好似買鞋, 要睇中個款後, 然後親自去試清楚, 舒服才買, 不要信別人的意見, 因為真正的用家係你. 同意嗎?

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

0601 寫道:
認同.........
諗返當時咁嘅決定.........
而家好後悔....
但冇後悔生囡囡..........

me2, 做朋友多d忍讓, 因少見, 所以每次見特別真識. 拍14年重未吵過交, 大聲d都無. 以家..唉...

首頁

尾頁

跳至