意見反饋
義工

親子旅遊 今日: 19|主題: 150474

跳至
一家大小自由行去蘇梅島

男爵府

國民生產總值:5280

一家大小自由行去蘇梅島

我想農曆年假去蘇梅島六日, 請問有冇媽咪試過一家大小(最小的二歲)自由行去蘇梅島, 或是跟團去比較好點.
:-P

別墅

國民生產總值:560

Re: 一家大小自由行去蘇梅島

自由行較好

男爵府

jujuy

我都想自由行, 不過有點驚, 因同兩老人家加兩小孩, 不過多數都會自由行喇. 你是否去過? 住那間酒店好. 因為我想訂family suite 房, 睇

大宅

國民生產總值:2404

krymum,

我 都 plan 緊過年一家人自由行去, 但唔知住邊間酒店好 ?
我未去過嫁,請有關經驗媽咪教

吓路

大宅

國民生產總值:3505

好媽媽勳章

冇香港團去蘇梅島架
今年8月我一家3口去左5日
亞仔當時3.5歲

男爵府

Maxims

我都未去過呀, 宜加plan 緊, d 價錢又未出, 聖誕時就好貴, 唔知新年會幾錢, 你plan 幾時去呀, 我會公眾假期之後去

[quote]
maxims 寫道:
krymum,

我 都 plan 緊過年一家人自由行去, 但唔知住邊間酒店好 ?
我未去過嫁,請有關經驗媽咪教

男爵府

hilda
如果2歲去, 你覺得可以嗎, 治安方面好嗎, 你住邊間酒店? 謝

Hilda 寫道:
冇香港團去蘇梅島架
今年8月我一家3口去左5日
亞仔當時3.5歲

別墅

http://www.samui-hotels.com/
http://www.samui-holidays.com/
http://www.kohsamui.com/
http://www.kosamui.com/

男爵府

jujuy

thank you so much for the infomation.

別墅

http://www.samui-hotels.com/rockyresort/

[quote]
Krymum 寫道:
jujuy

我都想自由行, 不過有點驚, 因同兩老人家加兩小孩, 不過多數都會自由行喇. 你是否去過? 住那間酒店好. 因為我想訂family suite 房, 睇

男爵府

國民生產總值:6828

今年6月同仔仔(3歲)囡囡(5歲)自由行去左6日, 住係Armai plam, 我覺得間酒店好正, 啊囡生日仲送左個蛋糕添,間酒店d早餐都好多選擇,日頭唔係好熱鬧,但一去到夜晚就好熱鬧,我

男爵府

之前搵過d資料, 你睇

男爵府

- 咩都有得食. 中西日法意泰或者FUSION都有. 當然唔小得PIZZA HUT, 麥記同BURGER KING啦. STARBUCKS, HAAGEN DAZS都應有盡有. 價錢就有平又有貴.
- CHEZ ANDY食牛扒. 位置係市內個人覺得質素真係喜出望外. 食安格斯肉眼或西冷都係860BATT. 肉質口感都算係相當唔錯. 係香港好多所謂扒房都唔一定食到. 仲要係呢個價錢. 配菜各樣唔同由妳自己選擇. 仲好好味. 5 日我都去左食兩次.
- OLIVIO 食意大利菜. 位置係 BAAN HAAD NGAM酒店入面. 由我住酒店行去都得. 大約10分鐘. 環境由其係夜晚真係正. 可以坐POOL SIDE或者BEACH SIDE. 開支酒坐下都係一個好選擇. 食野質數唔錯尤其係個PUMPKIE龍蝦湯….正….! 咁當然佢D龍蝦都唔錯啦. 兩個人大約2500BATT…唔開酒就平返950BATT.
- PREGO 係食FUSION菜, 坐下飲野都勁好FEEL. 位置係AMARI PALM RESORT. 馬路邊. 甜品都唔錯. 兩個人食飯唔開酒都係大約1500-2000啦. 都係值得推介. Prego食Italian foods
- chez andy一定要去(如果唔食牛咁就真係sorry). 因佢d扒真係正
- SWENSEN'S食雪糕
-海南雞飯

男爵府

-今次去都冇咩特別玩. 只係JOIN左個DIVING TRIP. 早船去…黃昏返. 包兩個DIVE每人大約3900BATT. 係坐船…如果坐快艇就要係5000BATT. 只係玩浮潛就大約1900BATT一個人.
-下次去玩都諗住玩下其他野….好似森林TRIP, 繩索或者笨豬JUMP. 仲有當然要同海獅玩啦.
仲可以去超市買煙花玩....大約250batt至2000batt不等...
我果次去左National Marine Park果頭潛過, d水都ok清, 冇乜大魚而細魚就好多, 仲幾靚. 有好多hard & soft coral, 顏色都幾colorful... 不過聽朋友講Koh Tao果邊d水仲正!!
常有救生衣同有大人睇住就 ok,

男爵府

SHOPPING

-真係唔覺有咩可以買. TEE就覺得唔錯….都係廿雞一件. 買得過…! 其他我就真係唔覺有咩係當地特產喎又.
-唯一值得一提. 佢同曼谷一樣. 係屈臣氐買野真係平過香港好多好多. 可以去行下.

總結頭一次去SAMUI都係不枉此行. 心思思5月想去多次. ^_^

一日妳可以由酒店行出downtown. 不過真係好"甘". 行到最旺個地區要大約2個鐘. 當然係慢慢咁行...睇下野咁啦...好似散步咁. 如果快行...我諗一個鐘啦...!

Iyara Shopping Plaza,有Lacoste、Nautica Sport、Nike、
Adidas、Esprit、Bossini、Warner Bros……等商店

BOOTS買牙線都好底, 55B
BOOTS有支LEMON味沐浴泡泡,非常好! 如有折扣AROUND$30-$40一支

男爵府

蘇梅只有一間大型超市 tesco lotus, 離chaweng有十分鐘車程.

叫佢搵日車我地600baht玩3個鐘O唔OK,佢 ‘lue’飯應啊.Koh Samui有好多長長海灘,Chewang beach D水就唔靚啦,要水凊沙幼就要出海,我們有二天都是酒店游水relax,行街,我做了個spa 1600 baht for 2 hours,不過不失啦.有一天join tour 出海去Kao tao 游水喂魚,snorkeling,一天搵番過司機half day 環島遊,抵過join day tour 好多, 我覺得. Koh Samui幾好玩啊, 有寧靜的一面又唔會悶,多數都係鬼佬,又唔覺有香港人Chewang Beach 出面有條長長大街好似patong咁好多食肆和舖頭.但少人好多冇咁雜,仲有好多景點如Big Buddha , grandfather grandmother rock等都值得一去,其他D沙灘又好舒服,又有很多活動如canoeing, elephant trekking, 又可以在沙灘散步和燭光晚餐,諗起都很正,但如住Chewang Beach D消費都唔太平,始終都係遊客地方呃鬼佬啊.

男爵府

環島遊一日團
1. Big Buddha and Wat Phra Yai. – 最出名當然係個 12 米高

男爵府

Massage & SPA:
熱情推介﹕在Iyara Beach Hotel & Plaza做Thai Massage,
每小時只是約港幣80元,環境非常乾淨舒適(當然你不能期望會有獨立房間之類的),
而且師傅手勢很不錯,絕對值得一試
“My friend”地點

男爵府

島上得一間大型超市(lotus),不過就乜都有得買

男爵府

YOMA

多謝你的分享, 資料很有用呀,

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.