產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人試過做推肚後,能順產呢?

35週了, bb還未轉頭, 醫生話如下星期都唔轉, 就叫我考慮做推肚或開刀。現唔知點選擇? 想試推肚, 但又唔一定成功, 有沒有媽媽試過有咁既情形呢?
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

大宅

Re: 有沒有人試過做推肚後,能順產呢?

我都有考慮呢個問題, 因為我屋企有bb唔轉頭既違傳, 我而家先31wks, 未知bb會唔會倒頭, 不過我d屋企人都有比人推架, 好大機會推左ok架, 只要bb塊面唔係向住自己調腰就可以推. 不過推左有早產可能囉, 所以應該38wks先推.....

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

聽人講話會好痛, 我上次入院同房有個孕婦做推肚, 之前冇得飲食, 仲要插喉釣"炎"水, 抽到個孕婦痛左叫出黎...

我見到都驚, 我驚到時bb唔轉頭, 我都要推肚.. :-(

大宅

乜推肚會好痛架! 我屋企人又無話我知喎, 淨係聽醫生講話要入院推.....

大宅

唔推揀開刀得唔得?

大宅

緊係得啦, 睇下你想唔想挨呢一刀姐...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

yes.. my mom did that 33 yrs b4.
took a few tries by a senior nurse in QE.. really painful!
she did that together with 催生 for hypertension.. at around 36wk.

禁止訪問

別墅

唔該晒咁多位的意見。
我同先生都決定唔揀推肚了, 下星期都唔轉的話, 就開刀啦。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

大宅

joyceaaron,

我是親身經歷,不是聽人講,亦都是最近的事(9月媽咪),我是推肚後成功順產的,不要以娥傳娥,經歷過推肚後,我真是極力推薦給跟我有同樣經歷的媽咪,請聽我說後再考慮.

如果你看私家,他一定叫你開刀,因為私家其實無得做推肚,而且並非人人識做,即使公立醫院,原來亦不是間間都會做,當時我問過幾個護士朋友及像你一樣周圍搜集資料,結果是瑪麗及威院最熟手,而事實上我在健康院檢查時,他們的回應給你的感覺都是推肚好平常,如是者我在36週檢查時仍未轉頭,於是便轉介回醫院見醫生檢查,他們解釋了過程給我知,過程會打針讓子宮鬆弛,然後試推約四至五次,每次約一分鐘,過程會在產房進行,有機check住媽媽與bb的情況,有什麼問題便即時開刀取bb出來,我想如果不試便肯定要開刀,而且只是幾分鐘的事,為何不試,當時我想就算痛也不會痛過生仔,而我亦問過在威院做的醫生朋友及護士,他們都說很安全,連我看開的私家醫生,他知我不會找他接生,他都說做什麼都會有風險,但推肚過程其實亦很安全,所以我決定一試,因我真的很想嘗試順產的感覺,這是一個很自然而非人為,是萬物都會做的事,很難得的經歷.

結果我在38週安排推肚,推肚前一晚入院,沒有什麼吊鹽水,正常飲食,第二天早上被安排再做檢查,看看產婦自己及bb是否健康,是否適合做,然後再同你解釋過程,然後再最後問你是否同意做,原來你仲可以選擇局部痳醉做,他解釋每個人對痛的感覺不同,局部痳醉做更能提高成功率,我考慮過後決定不做痳醉,結果我被安排下午做.

在產房時有再有高級的醫生同你解釋,做的時候都有五六個人在場,結果一個乾坤大挪移時,bb一次便成功地推回正軌,事後我會繼續在產房被觀察及用機check住,當時有兩位護士在場,還跟我閒談,直至我和bb情況真的穩定,才推回病房,他們事後亦會即時做問卷調查,問我痛的程度,十分為最痛,我給了兩分,我覺得是不是痛,而是有種不舒服的感覺,但絕對是可忍受同埋真是好快,一下的時間,晚上八時我便出院,回到家沒什麼不妥,結果我在39週5順利生了阿b出來.

以上資料希望幫到你,如你在想知多d,可pm給我.

joyceaaron 寫道:
35週了, bb還未轉頭, 醫生話如下星期都唔轉, 就叫我考慮做推肚或開刀。現唔知點選擇? 想試推肚, 但又唔一定成功, 有沒有媽媽試過有咁既情形呢?

別墅

annpoon51,

謝謝你的回應, 我真係很感動呢, 你無私的分享, 成為我很大的幫助。
很開心呢, 我昨日睇左私家醫生, 照左u/s, 佢話阿b已經轉左頭啦, 之前一1日(即星期五), 我係政府照時阿b仍然是坐到正, 頭仔向上, 估唔到1日之間佢就轉左頭了, 我同老公初初都唔係好信, 我仲同醫生講昨日在政府照時都未轉架, 於是私家好仔細將個儀器照在在我肚下近下陰處, 一照畫面真係出左阿b個頭, 所以我同老公都放下心頭大石了。
不過來緊個星期五, 都要留去政府到再照, 真正confirm阿b轉左頭未, 希望阿b唔好轉番上來就得了。

首頁

尾頁

跳至