懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Re: 催生係唔係辛苦d?

Ah-Faye 寫道:
今日已經係預產期,但係都未生得,
所以約o左12號入院催生.....
而家有d驚,因為聽人講催生係痛d辛苦d...
請問有無人試過過o左預產期要催生呢?
可否分享下?
thanks!!!

唔使怕!我生咗三個,三個都係過期催生!
大女過期三日,血壓有DD高(130/98)所以催生,塞藥、吊催生針、仲要人工穿胎水,12月23號早上用以上方法催生,12月25日夜晚8:40先至生得出,係就係辛苦D,但好過生唔出要開刀!二仔過期13日,自行穿水入院,但唔肚痛,又要吊催生針,but唔辛苦,前後痛咗40分鐘,用咗三下力水就得咗!細女又係穿水唔肚痛,催生咗半日至出世!

大宅

701003 寫道:
唔使怕!我生咗三個,三個都係過期催生!
大女過期三日,血壓有DD高(130/98)所以催生,塞藥、吊催生針、仲要人工穿胎水,12月23號早上用以上方法催生,12月25日夜晚8:40先至生得出,係就係辛苦D,但好過生唔出要開刀!二仔過期13日,自行穿水入院,但唔肚痛,又要吊催生針,but唔辛苦,前後痛咗40分鐘,用咗三下力水就得咗!細女又係穿水唔肚痛,催生咗半日至出世!

701003:

我聽日就入院催生la! :-(
見你咁講即係我有可能聽日都未生得?
咁你第一胎係唔係一直痛痛o左兩日呀?
你o個時o係邊度生呀?
我而家好驚好擔心呀!!! :-(
\\(^o^)//

大宅

Ah-Faye :
你冇問清楚醫生係點催生咩??
我昨天才出院問左醫生呀,醫生同我講完我周圍d大肚婆都"鄧"我好驚 :-( :-(
醫生講會先檢查個子宮頸成熟未=鬆未,如果未成熟要塞藥,等陣痛等鬆,第一日塞1粒,第2日先可以再塞,塞2粒,第3日塞3粒,第4日塞4粒(佢講到呢到我周圍d媽媽已經"哇"左一聲,我就被佢嚇呆左,咩都唔識講)
而且佢講塞藥期間係0係產前房,冇得用任何止痛方法架(超驚
)
之後佢仲講子宮頸成熟的話才去產房,之後會同我穿水,吊催生藥,吊藥期間冇得食野同飲水,如果24小時內生唔出會開刀....
我昨天聽完醫生講完,返到屋企同我老公一度講一度驚到喊呢
:-( :-(

大宅

我都係喺廣華生, 係過預產期8日入院. 我就落藥後痛咗16個鐘先生到. 係會好似杜杜講咁, 每日塞一次, 有d人會塞四次藥先得. 我係第一晚入產房塞藥, 當晚無動靜, 到第二日醫生巡房, 就幫我check子宮頸成熟未, 未得, 已經落order呢晚要塞第二次, 醫生幫我按鬆子宮頸, 好痛! 點知醫生走後一個鐘就開始feel到m痛, m痛8個鐘後正式陣痛, 跟住就展開16個鐘嘅陣痛, 我由開始. 我係痛到喊, 同埋廁所都去唔到. 催生係要轉去產房, 千祈唔好喺產房等生, 可以的話, 番去產前房等, 因為喺產房等係好悶, 又聽到其他孕婦d慘叫聲, 你係瞓唔到, 到陣痛正式開始更加無得瞓, 咁你會好難捱. 到開到咁上下, 先番過去產房囉!

不過塞藥同check子宮頸都係痛一陣, 最痛係後期陣痛, 好多人都係咁痛, 唔驚得咁多喇!

如果有得揀, 我想等多幾日, 唔催生住, 點都係bb覺得ready, 俾signal你個身體get ready幫佢自己出嚟, 好過俾人迫出嚟.

大宅

withlove,

你真係好慘, 到生都無人喺身邊, 自己真係唔識痾個b ga, 叫你自己痾, 有無搞錯呀? 你邊間醫院生呀?

男爵府

你要無咁痛, 一定要揀無痛分娩羅!

我上胎過期, 7日入院, 塞左兩日藥, 9日正式落產房人工穿水, 個刻剩係FEEL到有好多暖既水係下面流出黎, 姑娘即刻問我要唔要無痛分娩, 我話要, 佢話麻醉師係隔離做緊野, 遲D先黎, 俾左份無痛分娩危險資料之類既野我睇, 半個鐘後有少少開始痛, 麻醉師就黎, 係背脊拮針落藥, 跟住吊起包麻醉藥俾你自已襟掣落藥, 期間子宮開口的十個鐘, 一D都無感覺, 仲訓左幾覺, 老公亦睇雜誌睇到悶訓著左.

跟住夜晚六點姑娘話開到八度, 要攞走麻醉藥, 先開始有陣痛既感覺, 個時真係聞笑氣都無用, 好彩阿仔生性, 兩個半鐘後就出黎!

所以, 記得無痛分娩!!

大宅

痛下都好嘅! 老公話見我痛成咁, 生得咁辛苦, 以後錫我多d喎!

別墅

BB Lam, 杜杜,

我都係在廣華生, 我向屋企穿水+見紅. 但無痛. 即飛去醫院, 入咗產前房, 有醫生嚟睇過一次(求其睇)confirm 穿水, 之後在產前房等, 見到其他媽媽叫痛, 姑娘都叫我如無動靜周圍行吓, 唔好留晌到怕我睇見人係咁叫會驚. 一日都無動靜到晚間醫生嚟就話到明早都無動靜就落藥催生. (因政府醫院要你穿水or見紅後等一天才落藥), 一早9點落藥, 唔行得, 唔食得, 坐晌張床上悶到嘔, 1-2點有少少痛, 至有姑娘嚟睇, 開得4-5度, 到3點有d feel 痛, 要聞氣. 到4點幾至有姑娘睇就開到8-9度, 即刻入產房. 等到6點幾生咗. 可能bb鍚我, 我都算唔係太辛苦, 唔洗塞藥, 淨吊針. 不過比小小意見媽媽們真係唔好大叫, 你用力叫, 到生得時無力你重痛多d, 痛耐d.

首頁

尾頁

跳至