懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想問有關胎盤前置...

請問, 如醫生發現胎盤前置or 胎盤低..
之後的覆診會否有特別例如不應做產道檢查之類?

me: 20 weeks, 有bleeding, 威記話胎盤低, 冇辦法只可休息多D.
月尾覆診.

伯爵府

Re: 想問有關胎盤前置...

如果有bleeding, 要好小心wo!!

就算一切正常,都冇咩特別ge"產道檢查之類"wo!!?? ?-( ?-(

一般政府醫院會等到33or34 week的時候安排同你照超聲波,睇下胎盤有冇升高… I checked on week33, 胎盤become normal now!! But I haven't been bleeding!!

因為你有bleeding, please be noted:
1. 任何情況如果流血,就一定要去醫院check!!

2. Nothing could help, just more, more, and more rest!!

3. 如果到34week仲係低,應該好大機會屬於前置胎盤,要開刀,冇得順產!!

4. 避免做產前運動,除非醫生准許...

Take it easy!! & be careful!!

大宅

ren 寫道:
請問, 如醫生發現胎盤前置or 胎盤低..
之後的覆診會否有特別例如不應做產道檢查之類?

me: 20 weeks, 有bleeding, 威記話胎盤低, 冇辦法只可休息多D.
月尾覆診.

我就係33週零5天見紅入院, 係流到好利害, 15分鐘已經要換衛生巾, 入院才知道胎盤底, 最後34週零兩天開刀!
:lol:

子爵府

因之前好黑仔, 出水痘, 未好晒, 咁20wk有bleeding時就去威記ER啦, ER醫生call左個產科醫生落黎, 咁佢問完病歷情況之後 (我有講17wk都是少少見紅入院, 照完u/s話胎盤低), 就用鉗檢查下面, 之後再照u/s, 話胎盤真係低喎 (遮住子宮口), 但有機升番上去...但因我剛完出水痘, 佢地唔想收我入院, 叫我返屋企休息, 除非出血好servious再入ER (自己判斷喎).

關於胎盤低or胎盤前置, 之後有上網查資料, 都話見血要先查清楚是否胎盤前置才可檢查下面, 如是, 則之後都不可再檢查下面或大力按肚下方(胎盤位置), 恐引致大出血.

其實想知威記做法是否有問題, 因與外國所做的不同...
(兩次bleeding, 共做了兩次下面檢查, 加一次下面取樣)

開始對香港的醫生好冇信心...maybe 只是威記啦.

子爵府

你睇下私家醫生俾多個意見你,威院太多醫生仔,你先得20週,真係有排擔心.最好找私家跟進住.
ren 寫道:
因之前好黑仔, 出水痘, 未好晒, 咁20wk有bleeding時就去威記ER啦, ER醫生call左個產科醫生落黎, 咁佢問完病歷情況之後 (我有講17wk都是少少見紅入院, 照完u/s話胎盤低), 就用鉗檢查下面, 之後再照u/s, 話胎盤真係低喎 (遮住子宮口), 但有機升番上去...但因我剛完出水痘, 佢地唔想收我入院, 叫我返屋企休息, 除非出血好servious再入ER (自己判斷喎).

關於胎盤低or胎盤前置, 之後有上網查資料, 都話見血要先查清楚是否胎盤前置才可檢查下面, 如是, 則之後都不可再檢查下面或大力按肚下方(胎盤位置), 恐引致大出血.

(兩次bleeding, 共做了兩次下面檢查, 加一次下面取樣)

開始對香港的醫生好冇信心...maybe 只是威記啦.

子爵府

Thanks, pollybell.
老公已著手約c+醫生, but 個個都話要我水痘完完全全好番晒才可去睇.
so, still have to wait.

真真黑仔.

複式洋房

聽到咁多case話胎盤前置,而政府醫生&C+醫生都check唔到,都有D驚,我個C+醫生都話我胎盤底,佢就暫時無話我係胎盤前置,但自己都驚緊會唔會係胎盤前置.不過都唔驚得咁多,佢話我而家11week左右,仲有機會生番上D,希望可以生番上D啦!因為我都打算係威爾斯生,佢地政府醫院 & 健康院咁求其, 我諗都要揾定私家醫院做後備先得啦! :-|

大宅

belle_lau 寫道:
聽到咁多case話胎盤前置,而政府醫生&C+醫生都check唔到,都有D驚,我個C+醫生都話我胎盤底,佢就暫時無話我係胎盤前置,但自己都驚緊會唔會係胎盤前置.不過都唔驚得咁多,佢話我而家11week左右,仲有機會生番上D,希望可以生番上D啦!因為我都打算係威爾斯生,佢地政府醫院 & 健康院咁求其, 我諗都要揾定私家醫院做後備先得啦! :-|

好似胎盤底=胎盤前置!
:lol:

子爵府

你個c+真係好, 咁早就warn定你, 起碼等你alert到...

大宅

ren 寫道:

what "下面檢查" did you have? speculum exam is needed (and is standard procedure) while per vaginal exam is contradicted until low lying placenta is excluded. i had bleeding at 31 week and speculum exam was also done.

首頁

尾頁

跳至