自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

公司好狗 = =

為左唔比我拎有薪產假,堅持要我放前四後六,到我話唔要錢,問佢可唔可以遲d放,佢都話唔得 :cry: :cry:咁咪即係叫我唔好做,自己辭職
依家d公司真係..... :-( :-( :-(

禁止訪問

Re: 公司好狗 = =

公爵府

畀面勳章

算啦!!你都諗住唔要錢都得, 咁放前4後6都一樣, 期實臨生前幾星期都好辛苦架, 同埋可能早幾日生都唔出奇, 唔好咁唔開心啦

大宅

noodles9112002 寫道:
算啦!!你都諗住唔要錢都得, 咁放前4後6都一樣, 期實臨生前幾星期都好辛苦架, 同埋可能早幾日生都唔出奇, 唔好咁唔開心啦

唔係我想唔要錢,係佢咁同我計即係點都唔會比錢我,我先咁講 :cry: :cry:

公爵府

只要你附合享有資格, 公司一定要付產假錢~

你幾時入職?? 幾時預產期?? 我幫計下~
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

Mrs.Chan 寫道:
只要你附合享有資格, 公司一定要付產假錢~

你幾時入職?? 幾時預產期?? 我幫計下~

我四月三號入職,預產期有二個一個係一月十三,一個就係一月二十,不過我都問過勞工署佢係有權唔比我放前二 :cry: :cry:

公爵府

你公司按照勞工法例, 你產假前做不足40week, 佢可以唔俾錢, 雙方協議唔到, 就會放前4後6. 你唔可以話佢狗喎~
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

好媽媽勳章

產假可以自己arrange 幾時放既喎 你可以再同laboyr dept double check 下 你公司冇權硬要你放前4后6 架 

民房

放前4後6,有得拎有薪產假,係勞工處話o架...!

公爵府

雙方傾得掂可以放前2後8, 雙方傾唔掂就一定係前4後6~
以下資料來自勞工處, http://www.labour.gov.hk/faq/cap57h_whole.htm#Q1

問4. 懷 孕 僱 員 可 在 甚 麼 時 候 開 始 放 產 假?
答4. 僱 員 可 在 僱 主 同 意 下 選 擇 在 預 產 期 前 2至 4星 期 開 始 放 產 假。
如 僱 員 沒 有 提 出 要 求, 或 未 得 到 僱 主 的 同 意, 則 須 在 預 產 期 前 4星 期 開 始 放 產 假。

[quote]
ShinTeresa 寫道:
產假可以自己arrange 幾時放既喎 你可以再同laboyr dept double check 下 你公司冇權硬要你放前4后6 架  [/quote
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

唔好嬲啦~ 唔好動胎氣~
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

咁嚴格黎講佢就唔係狗既,係不近人情囉,個個同事知我無產假都o晒咀~

大宅

我想問, 我剛入職一星期, 我最快幾時至可以懷孕, 而又可享有有薪產假呢?請問有無人可解答我呢?

公爵府

最好滿試期後才計劃孕懷~
但你在新公司咁快孕懷, 公司對你印象一定打折扣~
畀你賺到產假錢, 其實都唔易攞,
一d公司無良心, 佢玩你, 你大著個肚, 你夠佢玩咩~

恭賀新禧,迎春接福!

首頁

尾頁

跳至