興趣嗜好

跳至
[攝影] Nikon 70-300VR

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Nikon 70-300VR

今日有得賣la, 旺角最平見 $4,380
有防震, 個價都OK, 唔知遲d會唔會好似支18-200vr 咁炒貴晒?
未有長zoom 的兄弟姊妹有買就快手la.

男爵府

Re: Nikon 70-300VR

我諗唔多唔小實會炒o下, 不過應該唔會好似18-200VR咁過份, 好多人先前入左18-200VR, 呢班人裏面應該唔會有好多人再入70-300VR, 而且聽d師兄講呢支鏡個賣相唔係咁吸引, 好似話幾膠o下, 不過如果我冇訂18-200VR, 我都或者會諗呢支, 咁就可以留番支18-70, 呢支kit鏡真係唔錯, 我而家成日諗支18-200收貨後留唔留18-70好...

複式洋房

請問18-200VR 邊到有得賣?

子爵府

依家 Nikon 鏡好多都缺貨. 18-200 可去 百老匯訂, $5700, 或DC fever, $5980, 如果急用, 可買支人地用左半年的二手野, 約$6000-6500.

呢d奇怪現象是Nikon獨有.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

今日去過灣仔電腦城, 70-300冇哂貨, 18-200都見唔到,
反而 D80有個盒睇下 (係咪真係有就冇問啦!) 不過見到有人玩緊部K10D.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

複式洋房

Just brought at Mongkok 18-200, $6700

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

請問用VR 有什意注意, Menu 上寫AF-On 不能ON, 是否有VR 就不能AF 呢, 請指教, 謝謝

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

jacqueline_law 寫道:
我未有長 zoom....亦驚 70-300vr 好大支
不過有 d 好奇想問下, 之前聽過好的鏡唔會 zoom 多過 3 倍 (唔係好記得點講 )...
咁 70-300 會唔會唔係好正

長zoom黎講~~ 佢算細支啦~~~!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

Bevis318 寫道:
請問用VR 有什意注意, Menu 上寫AF-On 不能ON, 是否有VR 就不能AF 呢, 請指教, 謝謝

VR 開時都有AF, 如果夠光 (夠光的意思是能夠獲得安全快門, 當用300mm時, 快門有1/500s以上), 或裝在腳架上, 就可熄VR, 因為VR會輕微影響畫質.

複式洋房

Thanks

首頁

尾頁

跳至