母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大問題.......

我1月中要開始返工
到時BB先得2個月
想KEEP住餵人奶 (PUMP完入雪櫃比工人餵)
但返工又無時間PUMP奶
點可以KEEP住奶量呀?
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

男爵府

Re: 大問題.......

Hi jazzcnl:

Many nursing mamas here are using this method to maintain breastfeeding till 2 years....Please try!

1. Clear your breasts before going to work in the morning.

2. Spending only 15 mins. to pump both sides breasts at a time during lunch hour.

3. Pumping milk once after work / Direct breastfeed once back home after work.

4. Clear your breasts to store milk before going to sleep at night.

Support you always! Add Oil!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

但我lunch都pump唔到wor......
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

男爵府

一 D D break 都無??

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

唔太方便law
lunch又要同老細食飯
返到公司因為成層都係我地公司既
toilet都係公司入面
如果走左入去pump幾個字好似唔係咁好
費事比人話....

大宅

jazzcnl,

我公司入面全部都係男人, 得我一個女既, 仲要無獨立洗手間, 要用公眾既, 仲唔方便. 但係我都堅持每日"霸"住個pantry幾個字黎泵奶, d同事都想問我做乜, 但又唔敢開口, 其實餵母乳我覺得好proud, 佢地問我一定答. 我又唔怕俾人話, 最緊要係你有心想繼續餵bb食人奶啫.

大宅

Hayne ma的建議幾好架!
我返工返朝7:30晚5:00, 我就會5:30am起身泵一次,
返工時間都係用大約15分鐘泵一次, 因為實在冇時間走開咁耐, 但係要用兩個泵左、右一齊泵, 咁就會泵得清d,
放工返到屋企6:00pm再泵一次,
晚上湊返bb就埋身餵,
臨訓再泵一次, 一日泵4次, 咁就已經夠BB響我返工時間內食的份量...
我本身奶量唔係好多, 不過真係要有恒心, 堅持就ok喇!

大宅

jazzcnl 寫道:
唔太方便law
lunch又要同老細食飯
返到公司因為成層都係我地公司既
toilet都係公司入面
如果走左入去pump幾個字好似唔係咁好
費事比人話....

宜家唸就緊會覺得唔得,同唔好意思
不過如果你想繼續餵,就要放膽去做。你如果唔係公司pump奶,會少得好快。
你可唔可以同同事傾下,只係用toilet幾個字only!!
(我個時係office pump 奶要清場架!!)

大膽D!!!

男爵府

比你地咁多個mami咁講我又好想餵番人奶
既然咁我買番個avent手泵喇.....
不過又有一個問題
如果我係公司泵
但我唔想放係公司雪櫃
因為好耐先清潔一次覺得好dirty
如果我pump完用雪種放係保溫袋得唔得呀
如果得既可以放幾多個鐘呀?

大宅

好似有D袋叫xxxxxx to go.
Sorry.我唔記得左,可以keep 到好耐。

請其他mama保充

別墅

叫冰堡Fridge to go~

我都好proud自己餵人奶, 仲大模斯樣放d奶o係雪櫃、擺冰奶出o黎解凍、洗奶泵等......

有男同事見到我個泵時問我係乜, 我咪解釋佢聽囉。唔使唔好意思喎, 我o地係「哺乳類動物」呀嘛。

大宅

janho 寫道:

我都好proud自己餵人奶, 仲大模斯樣放d奶o係雪櫃、擺冰奶出o黎解凍、洗奶泵等......

有男同事見到我個泵時問我係乜, 我咪解釋佢聽囉。唔使唔好意思喎, 我o地係「哺乳類動物」呀嘛。

奶媽萬歲, Yeah!!! Yeah!!! Yeah!!!

母親應該係全世界最勇敢的生物, 可以為自己嘅孩子做出好多平常唔會做的事情

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊