婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

耳水不平衡係咪冇得醫 ???

如題 !

男爵府

環保接龍勳章

Re: 耳水不平衡係咪冇得醫 ???

好耐以前我有同事患耳水不平衡,佢話入院做抽耳水手術,之後覺得好咗,唔知係咪咁架呢?
我最近都覺得時有頭暈.係暈到天旋地轉又想嘔咁,唔知係咪耳水不平衡呢?
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

珊瑚宮

好媽媽勳章

係無,我由細到大都有耳水不平衡 :-( :-( :-(

大宅

其實事乎情況,有時d骨歪

大宅

睇中醫定西醫 ?

別墅

會唔會唔係耳水不平衡呀? 我朋友媽媽之前又係成日頭暈, 睇第一個醫生,診斷係耳水不平衡,但係食左藥只有少少改善.轉睇第二個醫生, 第二個醫生話係'耳石'既問題, 唔係耳水不平衡,個醫生仲好好,教我朋友媽媽做運動, 做左幾日就好返啦.

大宅

我差不1個星期有四五次運動, 但一唔夠訓, 或者感冒就暈又嘔, 醫生話係耳水不平衡, 因為一暈就起唔到床, 所以好困惱 ! :-(

別墅

吓...唔夠訓/感冒就暈都算耳水不平衡呀 ,咁我咪成日都係law,我仲連period時都會ga...但過左/好返又冇事ga la....

Daisy媽咪 寫道:
我差不1個星期有四五次運動, 但一唔夠訓, 或者感冒就暈又嘔, 醫生話係耳水不平衡, 因為一暈就起唔到床, 所以好困惱 ! :-(

大宅

Hi Big_cat,

May I know the contact # of the doctor your mum saw? i feel dizzy all the time...
Than you

會唔會唔係耳水不平衡呀? 我朋友媽媽之前又係成日頭暈, 睇第一個醫生,診斷係耳水不平衡,但係食左藥只有少少改善.轉睇第二個醫生, 第二個醫生話係'耳石'既問題, 唔係耳水不平衡,個醫生仲好好,教我朋友媽媽做運動, 做左幾日就好返啦.

珍珠宮

Daisy媽咪 寫道:

Daisy媽咪 :

你好嗎??仲記得我嘛?? 你身體真係麻麻乍, 如果中醫角度睇係身體虛, (因我早兩年都試過啦)但如睇西醫, 都要查好耐, 排除哂所有可能性, 先可以叫耳水不平衡架(我有個護士朋友講架乍)所以建議你盡量做番個身體檢查先啦. :mrgreen:

大宅

tkkmama 寫道:
[quote]
Daisy媽咪 寫道:

Daisy媽咪 :

你好嗎??仲記得我嘛?? 你身體真係麻麻乍, 如果中醫角度睇係身體虛, (因我早兩年都試過啦)但如睇西醫, 都要查好耐, 排除哂所有可能性, 先可以叫耳水不平衡架(我有個護士朋友講架乍)所以建議你盡量做番個身體檢查先啦. :mrgreen: [/quote]

我入左院stay 左幾日test 完啦 !

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係以前成日有耳水不平衡,每兩個月左右一次,每次暈7至10日,睇西醫話我陀唔到BB,但我而家無事喇,仲生左個乖仔添。

方法:
(1)我睇中醫調理左半年,餐餐都有黨參,補而不燥
(2)健康生活,無煙無酒,抽D時間行街當運動,我可以響超級市場逗留半個鐘以下架
(3)生左BB之後補餐勁,鹿茸、高麗參、太極參、榴槤等,坐月期間都唔記得食左幾多隻烏雞

雖然而家肥左好多,不過補番晒以前D病痛就值得啦,慢慢先減。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

別墅

係無得醫,我由細到大都有耳水不平衡 .........睡覺/上上下學也會暈.....
我生完無耐乘車勁暈,但之後要照顧bb,迫不得意死頂完嘔....
其實我乘車暈浪心理因素居多........
我都有保身但唔係好以前好多,需要時都要食药...

我屋企人係西醫都醫唔好我呢!

珍珠宮

我差不1個星期有四五次運動, 但一唔夠訓, 或者感冒就暈又嘔, 醫生話係耳水不平衡, 因為一暈就起唔到床, 所以好困惱 !

我早前都係試過咁, 始終都係要睇中醫補好身體, 都係建議你睇中醫啦.

大宅

我依家睇針灸加食中藥, 希望有幫助啦 !

別墅

我都試過好多方法, 但不行

大宅

我老公之前又係耳髓不平衡,睇左一輪一e,而家無事喇~

禁止訪問

複式洋房

我只係生完亞囡後........因為立刻飲凍嘢.....
頭暈.....天旋地轉.....要立刻瞓牀.......合埋眼
1-2個鐘又冇事.....
我99&中e都話係啲風嚟...........
而家冇得補..........
要生多個再補........

別墅

西醫先醫唔好!呢樣野要中醫先掂。

[quote]
allyri 寫道:
係無得醫,我由細到大都有耳水不平衡 .........睡覺/上上下學也會暈.....
我生完無耐乘車勁暈,但之後要照顧bb,迫不得意死頂完嘔....
其實我乘車暈浪心理因素居多........
我都有保身但唔係好以前好多,需要時都要食

首頁

尾頁

跳至