意見反饋
義工

育兒好物 今日: 1|主題: 92801

跳至
日本森永奶粉一問

大宅

國民生產總值:3397

畀面勳章

日本森永奶粉一問

想問吓咁多位靚媽, bb就嚟出世,見好多媽咪都話日本森永奶粉好,所以都想比bb食,但由於唔係週圍都有得買(因我住新界),所以想問吓一箱8罐(大)森永細仔奶粉大慨可以食幾耐,咁我就可以計定要大約幾耐訂一次奶粉,同嘛各位平時多數係邊度訂奶粉?幾耐到會送貨?同嘛價錢係咪間間差唔多?有無邊間會平D架?好多問題,唔好意思 煩請解答 thx!

大宅

國民生產總值:1681

Re: 日本森永奶粉一問

由於你唔知道隻奶粉是否適合bb食, 我建議你先買一罐細奶粉, bb無敏感的話, 你先真係買一箱囉

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sweetiecoco 寫道:
由於你唔知道隻奶粉是否適合bb食, 我建議你先買一罐細奶粉, bb無敏感的話, 你先真係買一箱囉

同意~因為如果唔岩你又要搵媽咪買...又要出黎交收...
最好買一罐細既,試左岩唔岩食先囉~
sogo,uny果d日本超市都有得賣~
吉之島就唔知...
網上訂呢就re-on呀,東西x易,B & M都有媽咪訂~
我自己訂開re-on佢地好快送貨~
如果你近新蒲崗或者側魚涌既都可以上去re-on同東西個門市買咁就唔駛比運費囉~
我唔知細仔既細罐裝可以食幾耐,因我個仔之前係食a+唔得先轉森永大仔的~
不過我諗應該同香港果d奶粉差唔多~
我個仔果時食400g A+好似3日一罐~ :wink:

洋房

國民生產總值:86

一罐可以吃六到七日
joeylee 寫道:
想問吓咁多位靚媽, bb就嚟出世,見好多媽咪都話日本森永奶粉好,所以都想比bb食,但由於唔係週圍都有得買(因我住新界),所以想問吓一箱8罐(大)森永細仔奶粉大慨可以食幾耐,咁我就可以計定要大約幾耐訂一次奶粉,同嘛各位平時多數係邊度訂奶粉?幾耐到會送貨?同嘛價錢係咪間間差唔多?有無邊間會平D架?好多問題,唔好意思 煩請解答 thx!

複式洋房

國民生產總值:211

係呀,我都係去JUSCO買左罐細的試下,佢岩食先ORDER多D。
Hello! I am a happy girl!

別墅

國民生產總值:743

請問你個bb食a+點樣唔得呢??? 因為我都食緊a+, 見佢塊面有好多好似油脂粒咁既野, 但係佢每日都有一次便便.
但我又見好多bk媽咪讚日本奶粉幾得, 我都想問下你意見.
kawai928 寫道:
[quote]
sweetiecoco 寫道:

同意~因為如果唔岩你又要搵媽咪買...又要出黎交收...
最好買一罐細既,試左岩唔岩食先囉~
sogo,uny果d日本超市都有得賣~
吉之島就唔知...
網上訂呢就re-on呀,東西x易,B & M都有媽咪訂~
我自己訂開re-on佢地好快送貨~
如果你近新蒲崗或者側魚涌既都可以上去re-on同東西個門市買咁就唔駛比運費囉~
我唔知細仔既細罐裝可以食幾耐,因我個仔之前係食a+唔得先轉森永大仔的~
不過我諗應該同香港果d奶粉差唔多~
我個仔果時食400g A+好似3日一罐~ :wink: [/quote]

洋房

國民生產總值:303

Joeylee

You can go to EGL TST office to buy 1 can, around $190/can.

Website

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

LeQ 寫道:
請問你個bb食a+點樣唔得呢??? 因為我都食緊a+, 見佢塊面有好多好似油脂粒咁既野, 但係佢每日都有一次便便.
但我又見好多bk媽咪讚日本奶粉幾得, 我都想問下你意見.

我個仔一開頭係跟醫院食s 26,不過食到第2罐400g已經睇得出唔好...又屙唔到屎,每餐勁多尿,咁即係個人冇晒水份,又成日好

水晶宮

國民生產總值:65291

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都係食日本森永大仔既. 我仔曾經飲過 愛他美, S26,A+,雪印, 都唔適合.

愛他美, S26及A+, 就好長肉, 不過幾日一次大便, 成身濕疹, 搞到我要同亞仔去睇兒科醫生, 兒科醫生話, 只有2種奶粉可以試下, 首選當然係 "金裝能恩HA低敏", 之後就香港雪印.

之後, 我再去亞仔去開既兒科醫生問, 我應該揀那種, 佢就叫我轉香港雪印先, 唔得先考慮 HA低敏, 因為佢話 HA低敏既營養度係比正常奶粉低些, 味道又唔好, 係帶苦, BB食開好味奶奶, 可能唔肯飲....咁我就比亞仔食香港雪印思敏兒, 飲左就真係睇住皮膚好返, 皮光肉滑, 但係就成日嘔奶, 果頭飲7OZ, 就嘔返3OZ出來, 同埋完全唔長重, 飲左4個半月都重唔到1KG, 由95線急降至25線既邊緣, 搞到東區醫院要我, 每2個月就要帶亞仔回院度高, 磅重...

果時, 真係好失望, 成日比人話我, 轉咁多次奶粉搞到亞仔瘦晒, 仲要我老公 D 親戚話我唔識湊仔, 由一個出世3.95KGS既大肥仔, 變成瘦仔, 次次聽完都想 CRY. 咁就不停在 Baby Kingdom睇其他 mami 討論奶粉, 我睇到一 D mami 話日本奶粉好, 同埋 RE-ON 未搬前, 同我屋企步行距離15分鐘左右, 我就踩上去問 RE-ON, 唔知果個係唔係老闆娘, 佢話佢對寶貝係飲森永大, 聽佢分析完4只日本奶粉一輪, 咁我就立即買2 CANS大罐 森永大仔回家, 1CAN在褓姆家, 1CAN在家轉奶粉 (果時仲係 XMAS, 未放完 XMAS 假, 已經同亞仔轉晒奶粉, 因為3天就轉晒), 仲要飲左森永大仔後, 就餐餐清7OZ., 同埋唔再係噴泉, 睇見佢1周左右, 就無晒噴奶現象, 以前飲完7OZ.雪印, 就比褓姆叫 "國寶", 即係話比 D 家人聽, 請勿接觸, 因為怕又嘔奶.

1歲半返完東區醫院, 就 CLOSED FILE, 仲話亞仔長得好好, 去返上75-90線. 皮光肉滑, 天天有便便, 我亞仔都係一個古惑 BB, 不過只係唔喜歡出聲, 一出聲就不停咀鬧人.

大宅

國民生產總值:4535

我個仔同上面幾位媽媽都差唔多情況~只係我個仔試得仲多~佢出世時係食A+既,一路都唔能夠日日有便便,咁果時咩都唔識,問姑娘咩,佢地就只會同你講:如果屎屎唔硬,又無血就OK架啦~,但係做媽媽既就一定唔放心架~到左3個月,情況都無改,仲要加埋厭奶期,咁我就試比雀巢佢食,可以雀巢比較香同新口味,亞仔都食到4-5安,仲日日有便便~個心就安樂好多,不過到左5個月,就見佢重量同高都無咩增長,就比佢既上訓前同早上最早果餐飲S-26,果時都OK架~又有屎屎~又有重到,所以打算9個月就同佢轉哂食S-26-2號啦,點知都未轉哂,只係每日食多一餐0者,佢就又呵唔到了~有時仲係呵一粒粒呀~好辛苦~之後又係上黎BK睇下其他媽媽既意見,所以就試下比佢食森永~嘩~我個仔從未試過一口氣食7安架~可能森永好香,而家我都有同佢溝雀巢一餐,因為佢真係可以去便便好D,但主力就食森永~

大宅

國民生產總值:1841

百佳 - Superstore 都有得買
不過要 $ 239.00/罐

大宅

畀面勳章

唔該晒,咁多位媽咪,我會買一罐比bb試吓先,如果無問題先再訂一箱架嗱,thx!

複式洋房

國民生產總值:249

各位, 我今日去左 EGL (TST)買左3 Can森永,因為訂左貨未到but無奶粉食.先知係個度買$2000 Cash Coupon會送$100 即係$2100.而家做緊細仔 $190-1Can, $550-3 Can (@183.33), $1470-8Can(@ 183.75), 如果係個度買$2000 Cash Coupon會送$100 即係$2100. 但只可以在EGL (TST) 即場買野, 唔可以Joint Tour or Online use.
如果買2箱再用coupon, $1470 x 2=2940, 實際只需比$2840, 2箱有16Can, 每Can只須$177.5.
我自己無買到, 因為已訂左貨同埋上左bus後唸唸下先發覺幾抵 :-( , 蠢左 tim.

大宅

畀面勳章

唔好意思,我想問吓EGL(TST)即係邊度呀?
peiddpei 寫道:
各位, 我今日去左 EGL (TST)買左3 Can森永,因為訂左貨未到but無奶粉食.先知係個度買$2000 Cash Coupon會送$100 即係$2100.而家做緊細仔 $190-1Can, $550-3 Can (@183.33), $1470-8Can(@ 183.75), 如果係個度買$2000 Cash Coupon會送$100 即係$2100. 但只可以在EGL (TST) 即場買野, 唔可以Joint Tour or Online use.
如果買2箱再用coupon, $1470 x 2=2940, 實際只需比$2840, 2箱有16Can, 每Can只須$177.5.
我自己無買到, 因為已訂左貨同埋上左bus後唸唸下先發覺幾抵 :-( , 蠢左 tim.

複式洋房

漆咸道南45号, 其士大廈 1306A

Mon- Fri 10:00am to 7:00 pm
Sat 10:00am to 5:00pm
Sun & public holiday---OFF
Tel 3526 3521

www.egljmart.com
你可以即場買完再安排佢地送貨.

複式洋房

Sorry, 溜左 EGL is 東瀛由 (唔識打個由字)

大宅

畀面勳章

唔該晒!
peiddpei 寫道:
漆咸道南45号, 其士大廈 1306A

Mon- Fri 10:00am to 7:00 pm
Sat 10:00am to 5:00pm
Sun & public holiday---OFF
Tel 3526 3521

www.egljmart.com
你可以即場買完再安排佢地送貨.

男爵府

國民生產總值:5632

joeylee,

Where do you live in NT? I can share one can with you if close enough.

別墅

國民生產總值:730

豬仔肥媽咪 寫道:
百佳 - Superstore 都有得買
不過要 $ 239.00/罐

Which 百佳 - Superstore, how about 明治??

民房

國民生產總值:10

請問時常嘔奶(差不多餐餐都嘔 )關唔關 奶粉事?我食緊A+但成日嘔奶 (同奶好黏,唔知係唔係啖,便便み日得み次,及希希的。所以想試
[url=url=http://www.youngnutrition.net][/url][/url]]kyle[/url]

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.