想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

好擔心唔知有無排卵...

多得miffymiffy幫手買,我今晚終於第一次用D仔喇,想問問其實有無乜野特別需要留意呢?仲有,我上個月係17喇黎m嘅,因為而家cycle好唔stable,幾多月無黎都試過,所以今個月我都完全估計唔到會係幾時,我想問問有用D仔嘅 sis,其實圖二,即係第一點(—下綫比上綫明顯淺色),同圖四,即係第三點(得一條紫紅色綫)係有乜野分別嘅呢?因為我見佢寫下綫比上綫明顯淺嘅就必需每日測試,而得一條紅綫嘅,就寫表示無排卵...我想問,咁其實係咪都係一樣無排卵?我好擔心,真係好驚己有乜野問題...

另外,因為我係初哥,想請問各位sis,因為我量體溫都怕唔識錯失咗,我可唔可以試d溫度上黎多位 sis幫我睇下呢?好多謝你地呀!
日本の平安を祈ります

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 有關D仔排卵紙問題

其實圖二,即係第一點(—下綫比上綫明顯淺色),
>>>表示接近個LH 值(尿液黃體激素)

同圖四,即係第三點(得一條紫紅色綫)係有乜野分別嘅呢?因為我見佢寫下綫比上綫明顯淺嘅就必需每日測試,而得一條紅綫嘅,就寫表示無排卵...
>>>表示未到 / 已過了 LH 值

我想問,咁其實係咪都係一樣無排卵?我好擔心,真係好驚己有乜野問題...
>>>>實際想知卵子有無排到出黎, 要去醫生度做精密檢查, 排卵條只是一個非常簡單既工具用以協助找出接近排卵的日子

子爵府

2019勳章

如果你月經咁唔準,可以幾個月都唔黎,咁你月經後乾淨就要開始驗,再加上你見倒下淺線就應該4-6小時驗一次,不過你週期咁長真係要好大耐性,因為好可能好多日都係上深下淺.加上幾個月都唔黎月經隨時有可能無排卵,我建議你要量體溫,起碼知道自己有無排卵.
量體溫你月經第一日開始量,一開眼就量5分鐘,每個人既基礎體溫都唔同好難比較,不過體溫表既曲線就大而一樣,例如月經第一日就36.3-4直到排卵日就36.1-2,之後體溫會慢慢上升到36.7-37,你會睇倒高低分界,只要低溫後體溫持續上升0.6以上加上持續12日就無問題,如果沒有受精12-16日體溫會下降就會來月經.
catmummum 寫道:
多得miffymiffy幫手買,我今晚終於第一次用D仔喇,想問問其實有無乜野特別需要留意呢?仲有,我上個月係17喇黎m嘅,因為而家cycle好唔stable,幾多月無黎都試過,所以今個月我都完全估計唔到會係幾時,我想問問有用D仔嘅 sis,其實圖二,即係第一點(—下綫比上綫明顯淺色),同圖四,即係第三點(得一條紫紅色綫)係有乜野分別嘅呢?因為我見佢寫下綫比上綫明顯淺嘅就必需每日測試,而得一條紅綫嘅,就寫表示無排卵...我想問,咁其實係咪都係一樣無排卵?我好擔心,真係好驚己有乜野問題...

另外,因為我係初哥,想請問各位sis,因為我量體溫都怕唔識錯失咗,我可唔可以試d溫度上黎多位 sis幫我睇下呢?好多謝你地呀!

伯爵府

畀面勳章

唔該晒 pollybell & miffymiffy,仲有樣野想請教一下,想請問成日都見 sis 們話 day 幾,究竟係月經開始黎第一日開始計定係點呢?如果係我係咪應該由第一日開始量體溫同月經完開始用D仔紙呀?

日本の平安を祈ります

伯爵府

畀面勳章

先頭用完D仔,想請問如果話紅紙下面有淺粉紅嘅意思係將會排卵,但想問,o個條淺粉紅嘅線係咪真係好淺好淺色傢?我因我呢兩日都好似係咁,我先先頭好認真咁睇清D先發覺又其實好似係一條線,想問究竟係唔係咁淺色傢?咁我係咪要今日dodo呀?
日本の平安を祈ります

別墅

catmummum,
應該係見到上深下深(上下線差唔多同色)先dodo喎。
你有量體溫, post上黎睇下啦。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係呀~~ day 1 即係月經第1日. 你應該由月經開始第1日量體溫. D 仔就可以以你最短日數的日子計. 如係28日cycle 的, 就由第11日開始. 29日cycle , 由第12日開始...如此類推. 或者可以早多2日開始.
唔該晒 pollybell & miffymiffy,仲有樣野想請教一下,想請問成日都見 sis 們話 day 幾,究竟係月經開始黎第一日開始計定係點呢?如果係我係咪應該由第一日開始量體溫同月經完開始用D仔紙呀?

伯爵府

畀面勳章

以為等排卵,但唔知點解,今日仲得返一條線,好唔開心...好擔心已經無卵排... :-|
日本の平安を祈ります

民房

Re: 急:有關D仔排卵紙問題

miffymiffy,

我想請問我10/12用d仔check有好淺既下線,11/12上下一樣深色,13/12就有好淺既下線,咁係唔係已經排左卵啦?但我今日見有少少分泌,所以再check,都有好淺既下線,咁即係點呢?但係我10-11/12已經有好多分泌,咁即係點呀?因為我都係初哥!所以好多都唔明!真係要麻煩你解答!唔該晒!另外,我想問0下曼仔係唔係唔準,我上個月check到有一條好淺既紅線,但係個晚個肚就好痛,第二日就有m啦,但係我之前黎m前係唔會肚痛架!之後去醫生度check就冇紅線啦,其實我係m黎,定係流產左呀?

瑪瑙宮

靚黃太,

係13/12 內24-36小時會排卵, 咁你係13/12, 15/12 有無dodo 呀 :mrgreen:
之後果D 少少分泌同好淺下線, 可以唔駛點理. 至於你係10-11/12已經有好多分泌,咁即係話你將近排卵, 同你係13/12 check 到上下深 , 表示你係13-14 內排卵.
最近呢度有D bk sisters 話曼仔唔係唔準, 或者你可以試下活色生香, clearblue. (其實每一種都可能會有0.3%偏差). 你話上個月check到有一條好淺既紅線,有可能驗孕器太敏感 / 好早期著床失敗~~

民房

唔該你呀miffymiffy!我只係10,11,13/12 dodo過,15/12就冇,因為我病左,咁我今個月咪又衰左! :-(

瑪瑙宮

一日未黎M , 一日都有機. 有bk sisters 試過淨係上下深果日有dodo就 bingo~~ 唔好放棄呀

民房

知道了,謝謝你的鼓勵!touchwood如果今個月唔成功,就要請你幫手買d仔啦!因為我已經用晒d排卵紙啦!

伯爵府

畀面勳章

以為等排卵,但唔知點解,今日仲得返一條線,好唔開心...好擔心已經無卵排... :-|
我想問點解會有咁嘅情況嘅? 好灰心甘情呀:-(
日本の平安を祈ります

瑪瑙宮

你究竟今日day 幾?? 平時幾多cycle ?? 你可能係miss 左 上下深高峰值者
[quote]
我想問點解會有咁嘅情況嘅? 好灰心甘情呀:-( [/quote]

伯爵府

畀面勳章

miffymiffy 寫道:
你究竟今日day 幾?? 平時幾多cycle ?? 你可能係miss 左 上下深高峰值者 [quote]
[quote]
我想問點解會有咁嘅情況嘅? 好灰心甘情呀:-( [/quote][/quote]我今日係day 33喇,之前唔知要量夠5分鐘,由

Day 24 36.33
Day 25 36.47
Day 26 36.34
Day 27 36.4
Day 28 36.4
Day 29 36.5
Day 30 36.34
Day 31 36.5
Day 32 急住去toilet 量唔到
Day 33 36.56

曾經都試過有好淺好淺嘅下綫,以為等兩條深,但好快就無咗,唉,好擔心,好唔開心,我驚係因為之前做嘅手術影響到... :-(
日本の平安を祈ります

瑪瑙宮

咁你平時cycle 幾多日? 係day 幾測到有淺下線?

伯爵府

畀面勳章

12月10同11號,即係day 24 & 25,至於我嘅 cycle好唔穩定,之前試過幾個月無黎,後尾照過子宮,食過2個月經通丸,9月9號(係食通經丸黎),10月10號(自然黎,距離9月 cycle 32),11月17號黎過(距離 10月 cycle 39)

12月10日 Day 24 36.33 *
12月11日 Day 25 36.47 *
12月12日 Day 26 36.34
12月13日 Day 27 36.4
12月14日 Day 28 36.4
12月15日 Day 29 36.5
12月16日 Day 30 36.34
12月17日 Day 31 36.5
12月18日 Day 32 NA
12月19日 Day 33 36.56

:-(
日本の平安を祈ります

瑪瑙宮

照你 9月, 10月黎睇, 你有可能就快 M . 係 新開始果日, 量溫度記得係每朝一醒唔郁就量, 量足5分鐘, 仲要有 連續4小時熟睡時間

伯爵府

畀面勳章

哦,知道,咁其實如果真係有好淺嘅下線之後又無埋即係點?如果等唔到上下深線又係咪即係無排卵? :cry: :cry:
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至
熱門主題