嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

關醫師介紹既小兒湯水

工作上識到關之義醫師, 同佢傾開, 羅左D適合小朋友飲既湯水, 其實一家大細都可以飲, 不妨可以試下!!

小朋友體質,中醫稱為稚陽之體,或稚陰之體,所以飲食上不宜太燥、太寒~
~
1.紫草茸煲糖冬瓜~
紫草茸 一兩~
糖冬瓜 二兩~
~
煲約三十分鐘~
~
功效:清熱解毒,涼血透疹,對小兒身體燥熱,皮膚濕疹,皮炎,大便不暢的治療有幫助~
~
2.獨腳金煲豬展~
獨腳金 一兩~
蜜棗 兩粒~
豬展肉 六兩~
~
煲約四十五分鐘,幼鹽調味~
~
功效:清熱消積,有助於消化不良性腹瀉的治療~
~
3.准山蓮子煲鴨肫~
准山 一兩~
蓮子肉 一兩~
陳皮 一角~
臘鴨肫 兩個~
~
煲約兩小時,幼鹽調味~
~
功效:健脾開胃,增進食慾,有助小朋友開胃食飯~
~
4.夏枯草煲豬展~
夏枯草 一兩~
蜜棗  一粒~
豬展肉 六兩~
~
烋一小時,幼鹽調味~
~
功效:清熱平肝火,有助於對小朋友炆憎,發惡夢,頸淋巴結核,經常發脾氣的治療。~

大宅

Re: 關醫師介紹既小兒湯水

可否問下e c,13個月小朋友飲得未架? 怕唔怕太寒? thx!!!!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

男爵府

呢d湯水全部適合小朋友體質, 其實小朋友體質燥熱為多, 但呢幾款用既中藥都好溫和, 所以唔怕太寒, 其實大人都可以飲.

小朋友的飲既份量要調較下, 一歲以下4-6oz, 一歲以上半飯碗, 兩歲以上一飯碗, 一日分幾次飲, 如果要達到治療效果, 可一星期飲2-3次, 如果係普通保健, 就得閒煲黎飲就得!

男爵府

2019勳章

evamama :

請問我bb呢排痾"爛"屎 飲唔飲得 ? 獨腳金煲豬展 --- 功效:清熱消積,有助於消化不良性腹瀉的治療~

大宅

2019勳章

thank you

大宅

請問小兒 即係幾多個月大可以飲•

男爵府

christy_siu 寫道:
evamama :

請問我bb呢排痾"爛"屎 飲唔飲得 ? 獨腳金煲豬展 --- 功效:清熱消積,有助於消化不良性腹瀉的治療~

無問題, 其實呢d係保健湯水, 可以有改善作用, 但唔好當佢係治療, 平時飲可以加強腸胃功能, 對預防日後肚瀉有幫助!

男爵府

小兒開始食副食品, 一般六至七個月已可飲用, 但要注意份量,不可過多, 因嬰孩腸胃細小, 一切以主食為先, 建議每日湯水份量4-6oz, 分數次服!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題