產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

急~ 我想離開

各位姊妹! 請大家幫幫我比啲意見! 我剛剛有了BB, 12月尾就3個月啦! 不過情緒開始唔穩定, 成日喊! 因為我同奶奶住, 但奶奶屋企連我同老公住左7個人, 我開始忍唔到小便, 要輪廁所好唔方便, 而且屋企成日都好嘈, 我唔能夠靜靜地休息! 所以好想搬出去, 但老公同我又驚會影響BB, 究竟會唔會架呢? 可唔可以比啲意見我呀! 真係好急需大家既回覆!

男爵府

Re: 急~ 我想離開

如果你覺得唔開心咁辛苦既既不如搬出去喇
如果唔係你咁唔開心米仲影響個bb
個時我都唔知自己有左仲搬屋
仲要係住唐6樓
上上落落行左成10次有多都無事
不過如果真係搬你自己小心d米得law
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

唔好咁迷信喇, 如果你個心形住, 咁就有乜事都賴左搬屋到, 你叫你老公搞掂咪得囉, 你自己當然唔好搬呢樣搬果樣, 係費事唔小心撞到唧, 再唔係你咪帶d必須品走先, 其他野慢慢搞囉, 總之要自己舒服, 唔好唔開心, 唔好忟憎, 咁第時bb就會好乖咖喇 :lol:
..

大宅

多謝你呀coco! 我都會好好考慮清楚, 當然你地既意見都好緊要, 請有經既媽媽繼續比意見我

大宅

2019新春慶豚圓

今期孕媽媽都好似有個real case係4-5個月搬屋...都無問題...不過我就Schedule 咗生完先搬,因為你過了4個月後又變返正常人一個...

[img align=left]http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;10006;29/st/20070127/dt/12/k/9ef9/preg.png[/img]
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

伯爵府

我年頭馱住細女都係咁搬屋,果時岩岩有左2個月,不過搬屋果日我就唔喺現場,到老公同佢d fd 搬好晒我先返去慢慢執野,今年10月生左細女喇,好健康,冇咩問題,仲有成7磅tim

大宅

我幾個家人及朋友都是陀住BB時搬家(成個家搬),現在BB都三四歲了,正常健康。

我想,陀住BB時搬屋最重要是安排得好,因為搬屋本身都幾勞心勞力,即使無BB時搬對一些人來說可能都覺得很辛苦。我覺得迷信的講法信不過,最緊要是看自己的應付能力,同埋事前要安排得好,不要令自己太累便可。

這次你們搬是由奶奶家 "搬出去" (不是成個家搬),要執拾及搬的東西應該不太多,而且一些散件野日後也可以慢慢返奶奶度執返走(不用一次清走),所以應該可以搬得輕鬆些。
(但反而可能要面對老人家迷信而反對的壓力!)

(我六月搬屋時雖未有BB,但因自己身體一向不太好,所以這次事前我只做輕巧的執捨,很多入箱packing是由我先生做。而且請了搬屋公司,當日又有好些朋友來幫忙睇頭睇尾,所以真正搬時我都是貴重野用喼跟身,自己去了餐廳坐食野抖下)

大宅

when i was in my mom's tummy, my mom moved twice. and we also moved house when i was in the 5th month (i'm now 37 week pregnant). we want a more comfortable place which is near the hospital. as long as the arrangement is good, there should not be problem.

大宅

我陀住大b時,臨生前1個月都搬左屋,只要係唔好動手,唔好咁粗勞就ok啦~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

複式洋房

大宅

畀面勳章

我黎緊出年年頭都會搬屋呀,我預產期係4月
我媽咪同99都話只要搬果時唔好睇住,千祈唔好落手落腳搬同埋要等搬定左先好入屋咁就OK架啦,如果真係擔心就搬定左過多兩日先入伙囉,但你老公就要辛苦D去抺乾淨D野~~

大宅

我有朋友今年已60幾,佢成日叫我地後生唔好咁迷信,因他70年代時有了bb,跟住亦不想和99一起住,佢和hb搬了出來住,佢大住個肚,佢話乜都做晒,dum釘,掛牆,爬高爬低,佢話冇辦法,唔做冇人做,而家個仔都成36歲,響外國某大公司做到好高級.其實要有事的甚麼都唔做都胎唔穩,你咁住落去,一陣自己產前產後抑鬱乜都出晒黎喇.
如你真的擔心,咪索性叫hb和朋友幫你搬好晒,你先至入去住,不過唔駛咁緊張.之前我陀大b時,咁又唔係搬屋,我只是換床,換衣櫃.咪一樣bb健健康康

大宅

孕婦情緒對bb好緊要, 如果你情緒唔好, bb都會唔開心架. 如果搬出去會另你開心d, 你就搬出去啦! 你頭果幾個月會好累架, 要多d休息, 如果你屋企嘈休息唔到對個bb都唔好!

大宅

搬呀!
唔驚, 請緊要過咗3個月就OK
因為比較穩定

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果負擔得到當然搬啦, 因為你而家個肚又未大, 起碼安排點執物件呢d事會方便d, 當然你最好唔好自己成日彎腰去執啦, 搬遷同執野盡量俾老公做, 有d野如果老公唔識, 例如你d個人用品咁, 可以搵媽媽幫手同你睇下嘛, 到你7,8個月時成日去toilet仲辛苦呀, 而且人多到你坐月時可能太嘈會好辛苦。

複式洋房

我都有搬居喎,但我就係同老公搬返我屋企住囉,我開頭都驚,不過我會同BB講係為佢好先搬,我諗佢會明,我而家35w都成日將屋企D

男爵府

2019勳章

我都係同你差唔多,我同奶奶住,屋企有6個人,我奶奶又非常dirty,所以我頂唔住搬左番mummy 到住。如果你都覺得辛苦就要搬la~ 唔好令到自己唔開心。如果你真係驚架話,等3個月先搬la~ 最緊要自己開心,唔好諗咁多

侯爵府

我大仔臨出世時我亦係搬屋wor,無問題呀!li d迷信野姐!你唔好拎重野同搬野就ok架la!!

洋房

我覺得你應該搬囉....唔好咁迷信啦...我有左b個時.
都有將屋企o的野搬黎搬去都冇事....

首頁

尾頁

跳至