自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 地鐵內 >> 自私人的行為!!

唉,都唔知依d咩人嚟架............ ?-(

麟媽媽 寫道:
前日我坐地鐵,當時上班時間好迫好迫…
我身邊有位女士,企係度織冷衫!!
佢扯D 冷時,支冷針成日碰到個男人既背脊,
個男人轉頭望左2 次,一停車佢失重心又碰多一次!
我一直睇住都皺晒眉,好危險吓喎?!
個男人最後轉身企,可能唔想比人插穿背!
我同個男人對望,佢最終忍唔住出聲,
同個女人講咁迫,佢拎住支冷針咁…..
人地都未講完,個女人即拎起ear phone 塞耳,
見佢摟埋開關制,先放番D 冷入番個袋!
我覺得佢真係自私夾無禮貌!
睇佢件冷衫咁細細都係織比個仔,
做人亞媽都咁自私又無品??!! :evil:
...............

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢反應咁快,即係知道個男人隨時會話佢,

男爵府

唉..香港地大把冇品人啦.......
比我我會話呀"嬋"...你知吾知你支野會"吉"到人呀
我覺得對住冇品的人...吾水同佢客氣
[

複式洋房

我曾經見個有個女人,佢抱住個BB,但個BB就不斷咁喊,有人好心俾個位佢坐,跟住坐佢隔離的人因到站而離坐,佢即刻好快咁坐埋第二個位!我見到眼都突埋,跟住有個女人唔抵得頸,成個屎忽”得”埋去!即刻心都涼埋!!

複式洋房

大宅

我前日坐地鐵, 有個媽咪抱住個bb到落車, 全程無人讓位比佢. 有對好後生2公婆就係度擦lotion, 好心啦, 女人當住咁多人擦我已經覺得好難頂, 連個男人都當眾擦 之後佢地身邊個人落車, 有個70幾既阿婆上車坐, 再一個站有另一個阿婆上, 個阿婆精神好似好差, 你地估下邊個讓位比佢坐. 竟然係一個70幾既阿婆讓比另一個70幾既阿婆坐, 其他d20幾30既後生仔女個個當人冇到 我好大聲同個女講: 女女啊, 做人要有禮貌同有愛心, 見到d老人家要識得讓位比人坐知唔知啊. d人都當聽唔到先 . 反而個婆婆就話: 算啦, 而家d後生仔係咁既啦.

大宅

呢d人抵佢地成世都搭地鐵喇

男爵府

差得幾多時間喎, 一陣支針插親人就大件事

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

eyan 寫道:
[quote]
yvonne 寫道:
我覺得有一代人係唔俾人話得.
我地細個,阿媽都唔係識好多字,但佢一定有教做人唔可以無品德,依家我大左,見到老人小孩大肚婆要禮讓,縱使自己啱晒,人地同你講對不起,都要即時話唔緊要.點解當年的大人目不識丁都識教仔,反而下一代個個讀飽書都唔識做人.

係喎,我都覺喎,我諗係因為佢地尼代睇得太多古惑仔,無間道,黑社會,等等尼d不良意識既電影,就連無記d卡通片,都要殺尼個殺果個先安落,真係吾睇好過睇!同埋而家十令歲果d大小姐,大爺,真係彩你都傻,重吾好左住佢行呀,吾係鬧番你轉頭. [/quote]

我覺得係因為而家很多媽咪都出黎做野, 咩都交晒比賓賓或是老人家, 賓賓唔會教到禮貌, 老人家就因為錫個孫咩都話由佢地又或係細路仔係咁, 而 d 媽咪爸爸都係掛住返工, 又要 ot, 番到黎屋企最多都係同小朋友玩一陣就瞓教, 跟本比唔到時間去教小朋友咩叫禮貌, 點樣同人適應同相處.
小朋友很簡單, 只要爸母講過要咁做點處理, 小朋友係可以做到, 最主要係有無人教。 所以希望大家可以教多 d 小朋友禮貌同尊重人, 小朋友做得啱自己就要讚下佢地, 而且如果出街時都做到, 被別人讚小朋友會更加開心, 慢慢就會培養到佢幫人同有禮貌架啦... 大家要努力呀!!

禁止訪問

侯爵府

珍珠宮

真係好自私喎, 一間停車插到人點算呀

伯爵府

比我會即刻拿開佢個ear phone ,大聲問佢織完未 呀

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我都發覺香港d人越黎越冷漠,我大肚

男爵府

我由有bb到宜家九個月, 日日返工放工搭地鐵或巴士, 都係得5次有人讓位比我咋! 2 次是做裝修或地盤果d阿叔, 1 次係個修女, 1次係個小學生 , 1次係個鬼佬, 果d西裝友全部當你係透明人

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

唔係架嘩.... 三個人坐四個位 我會唔理咁多, 叫佢讓開跟住坐落去.

[quote]
amy625 寫道:
我都發覺香港d人越黎越冷漠,我大肚

大宅

Ruby紅寶石 寫道:
我由有bb到宜家九個月, 日日返工放工搭地鐵或巴士, 都係得5次有人讓位比我咋! 2 次是做裝修或地盤果d阿叔, 1 次係個修女, 1次係個小學生 , 1次係個鬼佬, 果d西裝友全部當你係透明人

公爵府

你撞禾唔到,唔係禾實讓比你,因為禾通常只坐到3個站,就見到d婆婆就讓左個位比d婆婆架喇
Ruby紅寶石 寫道:

首頁

尾頁

跳至