意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 4|主題: 84897

跳至
人奶轉日本奶粉?!?!

男爵府

國民生產總值:6119

人奶轉日本奶粉?!?!

我想問下我呀仔而家食人奶多
不過間唔中有一日會有一餐食奶粉
佢而家食緊s-26
遲d唔餵人奶時想比森永佢食
細既s-26岩岩食完要買定奶粉
所以想將而家間唔中一餐既奶粉都轉埋森永
咁係米就咁轉得架喇?
同埋其實我想知道森永定雪印好呀
日本同香港分別係邊
雪印既思敏兒同思敏傑有咩唔同呀?
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

複式洋房

國民生產總值:267

Re: 人奶轉日本奶粉?!?!

I also want to know!!! :lol:

子爵府

國民生產總值:10115

畀面勳章

Dear jazzcnl,

咁o岩o既, 我bb 都係食人奶, 間唔時都會補s-26比佢....D 人話食人奶bb 最好食森永, cos 森永配方同人奶最similar...我己經買o左森永看門口, 等食完s-26就幇佢轉森永

jazzcnl 寫道:
我想問下我呀仔而家食人奶多
不過間唔中有一日會有一餐食奶粉
佢而家食緊s-26
遲d唔餵人奶時想比森永佢食
細既s-26岩岩食完要買定奶粉
所以想將而家間唔中一餐既奶粉都轉埋森永
咁係米就咁轉得架喇?
同埋其實我想知道森永定雪印好呀
日本同香港分別係邊
雪印既思敏兒同思敏傑有咩唔同呀?

男爵府

國民生產總值:6119

我都聽聞話森永係最近乎人奶既奶粉
其實係d咩最近呀
營養?味道?
我又無咩識人食開森永
雪印就有
佢地話唔錯
所以唔知轉雪印好定森永好

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

洋房

國民生產總值:396

我都是餵母乳, 打算遲d轉全奶粉森永, 其實現在每日都有一餐食森永的, 很多媽咪都推介, 而且在日本, 是最多bb食的奶粉, 朋友的bb食了皮膚好了, 我個b都好喜歡, 我試過味道, 不是太甜, 成份是近似母乳的, 大家可放心, 我在re-on訂, 因此平d, 試過第一次在wing on買, 要成300元, 真呻笨
:-P :-o

大宅

國民生產總值:2457

對於所謂有奶粉聲稱「成份是近似母乳的」,睇今期雜誌講:

兒科醫生李家仁看過後表示:「我都知好多人轉買日本奶粉,但從成分表睇唔出有咩特別。又例如話接近母乳,每隻奶粉都想盡量做到,但冇一隻可以做到百分百。」他的結論是「唔使特登買日本奶粉,只要BB 食左適應到就得」。

而且,日本媽媽母乳餵哺的比例很高,大部份日本BB 食的是世上最好,最珍貴,最富營養,最有益的愛心媽媽奶。

另外,兒科醫生陳以誠表示奶粉標榜「接近母乳」,是指礦物質、蛋白質及脂肪等比例與母乳相若,但絕不等於母乳,而奶粉中的蛋白質由牛奶提煉,易引起過敏,出現濕疹、腸胃不適、哮喘,母乳中的免疫球蛋白,則可減少這類情況,餵哺母乳更可增加親子關係。

這幾位媽媽,孩子的健康是隨其終生的,既然大家都有愛心媽媽奶比BB 食,點解要剝削BB 食母乳的權利呢?

別墅

國民生產總值:809

maggiencm

唔好意思問個愚蠢問題,請問re-on即係邊到,有冇電話?森永的價錢幾多?

而家我1日都泵唔夠呀囡1餐,故想將佢下午個餐轉食奶粉,係bk見到大家話森永好,我去過citysuper睇,價錢由$170-$350+不等,但全部日文唔識睇,唔知係咪同一般香港奶粉一樣,有分唔同歲數食而價錢不同,請問可否講多d有關資料。

Thanks.

男爵府

國民生產總值:8053

我絕對相信母乳係對bb最好既食品, 係冇奶粉可以代替既. 我都係餵母乳既, 但係都會好似呢幾位媽咪咁俾1餐奶粉bb食下, 原因好多, 有時懶, 想人幫下手, 自己休息一餐奶既時間, 又未有足夠人奶可以長期pump出黎keep stock, 所以就餵餐奶粉. 有時又因為有d時候要陪我大b做d野唔帶細b, 所以又要請人餵奶粉咁... 相信大家都有唔同既原因, 都唔可以講得上剝削bb既權利既... 我大前題係唔想咁大壓力下餵人奶, 順其自然, 有時鼓勵下自己, 到真係覺得唔想再餵就唔餵囉, 唔想太大壓力...

我家細b補既係明治, 大b仲食緊雪印, 其實我try過日本奶粉同其他既分別, 我個人覺得日本既奶粉冇咁甜, 會唔會比其他brand更接近母乳就唔知嘞. 我都係幫襯re-on, 我知呢庶(http://www.hkbabyfood.com)都有得賣既, 價錢都差唔多, 我未幫襯過.

大宅

國民生產總值:2457

唔好意思呀,我一見到有人話「XX 奶粉最接近母乳」就會比人「觸動到條筋」,若有冒犯,請勿見怪。

Mcada 寫道:
我絕對相信母乳係對bb最好既食品, 係冇奶粉可以代替既. 我都係餵母乳既, 但係都會好似呢幾位媽咪咁俾1餐奶粉bb食下, 原因好多, 有時懶, 想人幫下手, 自己休息一餐奶既時間, 又未有足夠人奶可以長期pump出黎keep stock, 所以就餵餐奶粉. 有時又因為有d時候要陪我大b做d野唔帶細b, 所以又要請人餵奶粉咁... 相信大家都有唔同既原因, 都唔可以講得上剝削bb既權利既... 我大前題係唔想咁大壓力下餵人奶, 順其自然, 有時鼓勵下自己, 到真係覺得唔想再餵就唔餵囉, 唔想太大壓力...

我家細b補既係明治, 大b仲食緊雪印, 其實我try過日本奶粉同其他既分別, 我個人覺得日本既奶粉冇咁甜, 會唔會比其他brand更接近母乳就唔知?. 我都係幫襯re-on, 我知呢庶(http://www.hkbabyfood.com)都有得賣既, 價錢都差唔多, 我未幫襯過.

洋房

http://www.re-on.com.hk/hypermarket.php

平均$185/1 can

之前西田一佰七十元更平, 不過屋企有一箱了

洋房

Mcada
我很同意你的說法, 因為之前我都是打算餵bb6個月, 不過是泵出來, 所以差一餐不夠食, 我都是餵得幾時得幾時的心理, 我媽咪都叫我不要太大壓力, 她也時常說母乳好, 我都知, 所有媽咪都知, 不過各有苦衷。

子爵府

國民生產總值:10115

畀面勳章

YES, 有頭髮邊個想做"Luck Lei", 我都想努力全餵人奶....Mcada 完全明白大家難處....Anyway, 餵人奶mami 要努力呀 !
maggiencm 寫道:
Mcada
我很同意你的說法, 因為之前我都是打算餵bb6個月, 不過是泵出來, 所以差一餐不夠食, 我都是餵得幾時得幾時的心理, 我媽咪都叫我不要太大壓力, 她也時常說母乳好, 我都知, 所有媽咪都知, 不過各有苦衷。

男爵府

國民生產總值:8053

nikitac 寫道:
唔好意思呀,我一見到有人話「XX 奶粉最接近母乳」就會比人「觸動到條筋」,若有冒犯,請勿見怪。

傻啦, 大家傾下之嘛, 冇問題wor. 其實我都相信媽媽奶必定係最好既, 係任個奶粉都比唔上架, 大家努力, 奸爸嗲......

別墅

國民生產總值:809

我囡1日食3餐奶,朝早同睡前會埋身食冇問題,而下午個餐就泵出來俾婆婆餵。其實我儘量都希望可以全人奶,但見而家的stock只剩得3-4餐,而現時要2-3天先泵夠1餐的份量(7oz),故要諗定後路,當中午無人奶就要亞囡食1餐奶粉喇。

想問通常奶粉開罐後是否一定要1個月內食唒?我計過森永1罐大的有950g,開7oz奶大約要28g,即1罐約可食33餐(950g/28g);我囡1日只食1餐奶粉(5日/week,星期六、日會埋身餵),即可能要成2個月先食完1罐。ok? 因買細罐裝我覺得太貴(大罐$165/950g,細罐$95/350g),唔抵。

根據日本廠方提供資料,本產品只含椰油,不含棕櫚油。
售價 : HK$165.00 優惠價HK$156.00

大宅

國民生產總值:1681

我o向上個月尾開始, 就同bb由全人奶轉左奶粉, 因為我bb唔肯再食母乳啦, 佢唔鍾意食雪過o既奶, 每餐都食得好少, 久而久之就越黎越瘦, 到左五個幾月, 見佢食奶食得咁唔好, 唯有同佢慢慢開始轉奶粉啦...我都係食森永, so far我個bb都好鍾意, 我試過味, 味道都好似鮮奶...都幾好味...

男爵府

國民生產總值:7768

nikitac 寫道:
對於所謂有奶粉聲稱「成份是近似母乳的」,睇今期雜誌講:

兒科醫生李家仁看過後表示:「我都知好多人轉買日本奶粉,但從成分表睇唔出有咩特別。又例如話接近母乳,每隻奶粉都想盡量做到,但冇一隻可以做到百分百。」他的結論是「唔使特登買日本奶粉,只要BB 食左適應到就得」。

而且,日本媽媽母乳餵哺的比例很高,大部份日本BB 食的是世上最好,最珍貴,最富營養,最有益的愛心媽媽奶。

另外,兒科醫生陳以誠表示奶粉標榜「接近母乳」,是指礦物質、蛋白質及脂肪等比例與母乳相若,但絕不等於母乳,而奶粉中的蛋白質由牛奶提煉,易引起過敏,出現濕疹、腸胃不適、哮喘,母乳中的免疫球蛋白,則可減少這類情況,餵哺母乳更可增加親子關係。

全球污染嚴重, 天然母乳 始終含有100多種 真貴營養成份(奶粉仍抄唔到!), 當中包括 抗體; 人工精煉奶粉 無法比美!

在能力範圍內, 為我們的 心肝寶貝 打好人生的基礎, 餵到幾多母乳就盡量餵囉!
真的要補DD奶粉, 也盡量是 "補少少" 而非 "取代" 餵母乳!

我希望Hayes打好人生的第一個基礎, 唔做危樓 & 藥煲~~ 我送他愛心母乳, 他可一生受用呢!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

國民生產總值:2621

HAYES MAMA真係好"近"~^_^"

我都唔想補奶粉呀...唔知要等到幾時呢@[email protected]"""~WOO~
繼續努力~
可惡呀!!憎死bk!!!!

男爵府

國民生產總值:7768

viola_siuba 寫道:
HAYES MAMA真係好"近"~^_^"

我都唔想補奶粉呀...唔知要等到幾時呢@[email protected]"""~WOO~
繼續努力~

"近"~~ :tongue:

我家距離 妳好遠je!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

國民生產總值:3728

真好,好叫我繼續加油。

別墅

國民生產總值:622

Hayes Mama

點解您個寶貝Hayes變左個女仔既???

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.