懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無74年出生的準媽媽, 入嚟分享一下。

Hello ,

我又係74年出生的準媽媽 , BB女將係07年2月出來 , 現在女女成日郁來郁去.. 我想佢都好興奮 .
初期有咗 , 個人好累..好彩食得, 瞓得 , 又無嘔過, 6,7月時好精神 , 但 e + 8個月 , 個人又累番 .. 行街街吾夠9個字己經好累 , 又尿頻... 不過胃口相當好 ,
我會在法國醫院生 , 有無人試過??

複式洋房

yasmin_ssc,

我阿b會係狗仔,因為我已book開刀,睇開嘅c+醫生只係法國掛診,所以照跟去法國.

我而家只係買咗部份野比阿b,因為屋企太細,所以唔去到12月底都唔會全力出動住.

你有疴嘔要小心d呀!因為頭三個月有疴嘔唔係咁好,雖然話靠自己好d,但都同醫生講有咁情形,知道真正原因你都會安心.
如果你懷疑係孕婦奶粉領你疴嘔,你可以試吓飲鮮奶(十字牌),黎仔無咁容易肚瀉,而其他營養應該睇c+時已經有比你,e.g.葉酸&多種維他命丸,其實只有醫生比你d藥丸已經足夠提供比bb同你啦(係我c+醫生話o架).

其實8週bb唔會好大,所需要嘅營養唔駛好多,唔駛擔心!
p.s.葉酸一定要食

別墅

Hi, 你地好呀!我都係74年mama,小B預產期係出年5月,我係頭一胎,好緊張!家陣17週,未feel到小B 郁,好緊張!真係會好眼瞓,但係要返工,無計,唯有爭取星期六日瞓晏覺啦!好開心有咁多74年mama!初初意外有左,好驚自己太遲先生!

複式洋房

ancc0716,

我都係07年2月,係b仔,不過我醫生2月中會去旅行,所以選擇1月尾開刀,我會係法國生阿b.你順產定開刀?

我同你一樣行9個字就好鬼累,一定要揾地方休息吓!

該用戶已被刪除

複式洋房

unicornson,

我個b都係偏大,7個月4日已經有4磅

男爵府

monkey&dogBB

係呀,一個易湊,另一個會難湊,大仔我湊到成日喊

洋房

Hi pig_bb,

我上星期去咗Q.E.婦產科登記。

不過做產驗就c+和政府兩邊睇。政府唔會隨便比人照u/s,我覺得咁樣安全d。

7w時, 我第一次睇c+,佢問我有沒有食菜的習慣,我話有。佢就無開葉酸比我。但就有建議我做個oscar test,佢做一次要$1,200+診金$400。到威記做就$950.00,但就唔需要排隊。-----又話出生率下降????

我之前飲開維記高鈣低脂,睇到本孕婦雜誌話"喜康素"好有營養。高葉酸和促進腸動可幫助排便。(因我踏入6w後覺得排便差了)咁就買來試下嗱。我飲咗兩次,第一次按份量沖。4大匙+220毫升的水。那杯簡直是雲呢嗱奶,勁濃。第二晚就3大匙+260毫升的水。感覺好d。

(其實8週bb唔會好大,所需要嘅營養唔駛好多,唔駛擔心!)
咁我都放心d。起碼還有4w可以吸收葉酸。(人哋話bb頭3個月才最需要葉酸的吸收)

講番你。

不要看輕開刀的殺傷力(才女梁芷珊話的)
開刀之後唔好咁快落牀走動,唔好接觸太多水,d關節會好傷。緊記 ~~~~~

坐月坐得好,bb同你永無憂。
pig_bb 寫道:
yasmin_ssc,

我阿b會係狗仔,因為我已book開刀,睇開嘅c+醫生只係法國掛診,所以照跟去法國.

我而家只係買咗部份野比阿b,因為屋企太細,所以唔去到12月底都唔會全力出動住.

你有疴嘔要小心d呀!因為頭三個月有疴嘔唔係咁好,雖然話靠自己好d,但都同醫生講有咁情形,知道真正原因你都會安心.
如果你懷疑係孕婦奶粉領你疴嘔,你可以試吓飲鮮奶(十字牌),黎仔無咁容易肚瀉,而其他營養應該睇c+時已經有比你,e.g.葉酸&多種維他命丸,其實只有醫生比你d藥丸已經足夠提供比bb同你啦(係我c+醫生話o架).

其實8週bb唔會好大,所需要嘅營養唔駛好多,唔駛擔心!
p.s.葉酸一定要食
該用戶已被刪除

洋房

Hi monkey&dogBB,

Congratulation!

你同catmilkw真的好有緣。兩個都是一個"好"

兩個咁"橋"有個2years多d的仔仔女女加幾個月的仔仔女女。

又咁"橋"經常上baby-kingdom.com ---- well.

Both! Congratulation! Again!
monkey&dogBB 寫道:
Hi, all 74準mamas !

您哋好!
我同catmilkw一樣,我都係已經有2個小朋友啦!咁啱我哋兩個細B同樣係0610 baby,大女剛剛尋日開咗2歲生日會,今日第一日返Nursery(叻女,無喊呀!),細仔就1 month 2 weeks,放埋呢幾日產假,下星期二就要返工!

洋房

Hi bc8006,

兩個bb相距那麼好。一個已經可以安心一點,第二個就來臨。

而且好多嘢可以用得番。

我就要加倍努力。7/07是我第一次做媽媽。

洋房

Hi Unicornson,

依家要争取多d睡眠,bb仔出世後會我忙。加油!

同你一樣,祝願所有準媽媽開開心心渡過這40w。
unicornson 寫道:
hi, hi, 我都係74準mami。 小b會係出年2月頭出嚟啦,心情都有d興奮,就嚟會見到自己既bb。

依家好攰呀,個肚又大又重,e生話呀b都大碼架。

希望大家都開開心心咁渡過呢10個月,當中都有唔少嘢要煩、要擔心,身體又負荷好重,不過大肚係做女人既一個難忘階段。 我體會到當中既快樂,同埋感謝身邊既人既愛錫,希望你地都快快樂樂丫!!

大宅

Re: 有無74年出生的準媽媽, 入

Hi, 你地好呀!我都係74年mama,小B預產期係出年4月,係第二胎 大仔已經兩歲四個月了,非常活潑. 所以第二胎非常非常累,樣樣都好似有心無力咁, 好彩我老公完全幫到我
該用戶已被刪除

男爵府

monkey&dogbb

你就好la,99同女女一間房,大仔同我一齊訓仲要照顧埋女女試過2個一齊喊,左手抱女女右手拍仔仔,辛苦死

戒左夜奶末?

複式洋房

yasmin_ssc ,

我係威記做oscar test價錢一樣,但我就要排到去後補位置.
姑娘話比你知出生率低????我聽講威記d助產護士做到日日無停手喎!而且d人仲話2007年係金豬年,大打人趕生豬仔添!

"喜康素"係好有營養,但我朋友飲咗後就唔駛1個月肥咗10磅,不過你飲咗無過肥而且幫到排便便就ok啦(可能唔同體質有唔同反應).

bb頭三個月係最需要吸收葉酸,所以你一定要記得食,而我到而家都有食o架!

其實開刀同順產都要好好咁坐月,少b接觸水,最好有人伴你坐月,等你係坐月時間可以好好咁調理身體,打後日子唔會咁容易有關節痛.
該用戶已被刪除

洋房

Hi pig_bb,

政府講依家出生率低,所以曽特首話提倡生3個,唔知有無記錯。

咁你有無搵倍月人員?
我覺得呢d一定要搵個好好信譽,起碼佢要覺得照顧d孕婦和bb仔是一件唔辛苦的事。

pig_bb 寫道:
yasmin_ssc ,

我係威記做oscar test價錢一樣,但我就要排到去後補位置.
姑娘話比你知出生率低????我聽講威記d助產護士做到日日無停手喎!而且d人仲話2007年係金豬年,大打人趕生豬仔添!

"喜康素"係好有營養,但我朋友飲咗後就唔駛1個月肥咗10磅,不過你飲咗無過肥而且幫到排便便就ok啦(可能唔同體質有唔同反應).

bb頭三個月係最需要吸收葉酸,所以你一定要記得食,而我到而家都有食o架!

其實開刀同順產都要好好咁坐月,少b接觸水,最好有人伴你坐月,等你係坐月時間可以好好咁調理身體,打後日子唔會咁容易有關節痛.

洋房

Hi all,

我都估唔到有咁多fans!直得開心。

monkey&dogBB 寫道:
Hi, all !

原來我哋74年有不少快將做媽媽或已經第二任媽媽,真犀利!

各位準媽媽好好enjoy呢40 weeks(BB仲喺您哋肚裏面),出世後就有排忙啦!

男爵府

monkey&dogBB

女女2weeks便戒了

首頁

尾頁

跳至