跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8月媽媽,你地BB鍾意飲水嗎?

我BB依家好唔鍾意飲食,一日飲少少咋.同埋可唔可係水度加D蜜糖俾佢飲呀?BB依家就快4個月了!
敏悅得意相,入來睇下!! http://hk.myblog.yahoo.com/irisip12122001/

大宅

Re: 8月媽媽,你地BB鍾意飲水嗎?

我個女一飲落知道係水,同我死過:tongue:
宜家無可奈何,惟有比葡萄糖,但係只落一半份量,等佢唔好習慣太甜
bb應該唔好飲蜜糖喎,你都係問清楚好d

別墅

我都係咁話,好似話好易敏感架!試下用spoon黎餵佢,我試過都飲到少少,同埋平時我又比d果汁(亨氏)佢飲.所以都應該夠水份.

複式洋房

fion-mama:

我想問下飲葡萄糖,會唔會"野"痰架,我阿b都唔飲水,都想試下開葡萄糖水比佢飲,但我阿媽話好"野"痰!

irisip:

應該bb唔飲得蜜糖架!

大宅

Anson都唔肯飲水......一日半安水都飲唔到 ?-( ?-( 唔知怕唔怕呢???

男爵府

下, 醫院有教半歲前只飲奶無問題, 可以飲少量水, 但唔可以飲其他野如果汁

男爵府

我隻b都肯飲既,佢唔會喊既, 如果佢唔飲會用舌左推右推個樽,我咪由佢推,一直唔拎開個樽到佢自己推到咁上下, 佢自己會啜幾下, 又玩下,又啜下,咪拎住個樽幾個字由得佢自己玩囉,一日都飲到2安既 因為我見佢唔係成日有臭臭呵,所以日日都要佢飲一兩安先安心, 況且佢又唔係好忟憎,佢好似當個樽係玩具咁

子爵府

卡樂B係無定向,有時2oz都飲唔到,有時一日6oz,不過總括來說,佢都係肯飲水的BB來的!
我們令佢飲水的策略是:佢食完奶個幾兩個鍾後,開始扭計要食手手,便俾水佢飲,佢會像fc1668的BB一樣,用舌頭左推右推,推推下便會啜,啜下啜下便會飲左2oz水了!跟住再"暗"佢一陣,佢便會睡了!
我想這個情況類似其他食奶咀的BB,當他們扭計便有奶咀,卡樂B扭計想訓,如果"暗"唔到佢訓,便飲水囉!

民房

果汁都唔飲,依家奶奶都開始厭点算,不過Dr.話如果唔飲都唔怕因為食奶都有水份.日本奶粉就無問題其他我就唔清楚。又或者去citysuper買果汁試下

大宅

我 mami 都話葡萄糖野痰,
叫我最好唔好俾 bb 飲...

我而家諗緊好唔好咁早俾果汁佢飲...

別墅

I try same way as whitebunny. When my B 扭計 or just wake up, then I give him water. Same as adult, I guess BB also gets thirsty when they wake up..

大宅

我亞b都鍾意飲水,日日飲完奶都飲大約1/4至半安水,
每次瞓醒覺未到食奶時,佢又再飲水先至可以安樂再瞓,
所以暫时每天poo poo都好暢快

P.S 有本書話BB暫時唔適合飲蜜糖水喎 

伯爵府

小dino都算肯飲水, 餐同餐之間都飲到1-2oz, 有時訓左就冇飲~
bb咁細個唔飲得蜜糖呀, 葡萄糖水都最好唔好飲, 野痰

大宅

Luky624 寫道:
Anson都唔肯飲水......一日半安水都飲唔到 ?-( ?-( 唔知怕唔怕呢???

我個b都係吾肯飲水,攪到d大便2天一次,唔知有冇關係!
:lol:

男爵府

yuki都係唔飲水, 之前有比果汁佢飲, 但上次去健康院, 姑娘話唔好, 如果佢唔飲, 就由得佢, 只可以比奶同埋水佢飲~

而家有時佢飲完奶, 就加少少水落個奶樽, 可能有少少奶咪, 有時都肯飲一安半安~

首頁

尾頁

跳至