跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

bb好可憐, 病到五顏六色

睇見佢就慘, 又唔食得又唔瞓得, 餐餐食得1安2安奶, 尋晚有一餐仲成支奶冇食到, 食藥食到塊面又敏感, 個頭又出哂粒粒 (我估係d西藥好燥), 成個瘦哂, 睇左一次醫生未好返哂, 要睇弟二次, 今朝仲好似嚴重左, 4個月支針都唔打得, 好想佢快d好番, 好心痛 :-( :-( :-(

別墅

Re: bb好可憐, 病到五顏六色

放心啦!bb好叻架!好快會好返,你自己小心身體就真.

別墅

係呀,bb病左會好心痛。我囡囡前星期比表哥傳染, 出水痘呀。要食藥, d痘痘出晒係個頭度 (好彩個面得小小)。佢4個月支針都未打, 要下星期先打得。家姐安慰我話當bb係度build up緊自己既抵抗力lu!

唔洗擔心, 佢好快無事呀喇!

男爵府

我個b都是, 傷風咳、流鼻水, 已睇醫生, 食

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

頭先餵佢食藥, 見佢食到打哂冷震, 好想喊.... :-( :-(

大宅

catcat_22,

你同BB都要加油呀, 你都要硬淨D呀, 好快好反架啦.
加油

大宅

2019勳章

[quote]
830mama 寫道:
我個b都是, 傷風咳、流鼻水, 已睇醫生, 食

禁止訪問

男爵府

catcat_22,

BB唔舒服係好辛苦架喇~ 而我地又愛莫能助先至最無奈同心痛 你個BB咩事呀?食藥攪到敏感仲無得打4個月大
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

男爵府

食西藥係會躁,可以煲d開奶茶開奶,等bb無咁躁囉,仲有比多d水bb飲!!!
有d咳,又有鼻水,可以先試吓食保嬰"單",唔得先睇e生,有鼻塞可以用個枕頭仔,"前"高個頭仔同博頭位,一段時間要幫bb轉個頭仔位(左右轉換),等bb唔會塞埋一面,我試過會好d呀!!!
如果有痰可以食余仁生猴棗散or猴棗未,好得 我呀女5個幾月食左1樽半就識得吐出兩舊,因為好大舊同"傑"!!!
等呀b病好幾日先好打4個月針呀,因為果d針係菌嚟傢!!!
最重要係如果媽咪自己病咗,就一定要帶口罩先好抱呀b,唔係呀b就有排病啦!!!
希望可以幫到大家少少

侯爵府

catcat_22,

你都要保重呀,好似話黎緊星期四�五會仲凍呀!

各位小心小心!

大宅

我阿囡都病咗, 之前痾咗個幾禮拜, 食完西藥好番一陣, 塊面同個身出咗好多粒粒, 醫生話係敏感, 又要再食藥. 五個月果支針extend完又extend......

民房

我個仔發咗差唔多兩日燒喇!食咗藥, 一時退咗, 跟住又高番, 我驚會燒壞腦呀!見個仔成身慶曬, 同埋, 又無胃口食奶, 我個心真係好痛, 尋晚捉住佢隻手仔, 忍唔住喊咗出黎 :-( :-( :-( :-( :-(

希望個仔快d好番啦!

大宅

祖迪都傷左風呀 ~ :-( :-( :-( 又話喂過人奶既bb無甘易病既 ?-( ?-(

好慘呀,之前個幾日, bb個鼻塞左, 有兩行鼻涕....喂佢食藥, 佢反晒胃....同佢吸鼻鼻, 佢喊到拆天...wo wo ~晚晚我都因為擔心而成日起身睇bb, 而家超殘 :-( :-(

別墅

天氣轉涼原來好多BB都病

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

攪左3日, 咁啱我又搬屋, 而家先得閒上黎咋 !
前晚要抱住佢瞓天光....已經"箭"到枕頭好高, 但係一放低佢就已經鼻塞到抖唔到氣, 飲奶飲二啖就要攞番個飲咀出黎抖氣, 一路飲一路喊, 每打一個乞嚏就有2行鼻涕走出黎... :-( :-(
好彩尋日開始好番少少 :lol:
今日工都冇番帶佢去睇多次醫生, 倫到我個荷包病到五顏六色
bb病左真係好慘, 過多2日又會凍, 各位媽咪真係要小心照顧bb同自己
希望有病左o既bb早日康復, 加油

大宅

catcat_22
你都要小心身體呀.依家d天氣真係好難搞
時凍時熱..等bb好番d買番d猴"早"散俾佢食呀..
因為佢食完西藥會多d痰痰嫁..食d 猴"早"散
等佢清下d痰痰,d菌就唔會因為多痰又黎過呀!!
依家俾bb飲多d水呀!!

[quote]
catcat_22 寫道:
攪左3日, 咁
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

首頁

尾頁

跳至