意見反饋
義工
跳至
[2007年] "結構超聲波"係咩? 幾時做? 點做?

大宅

國民生產總值:2472

"結構超聲波"係咩? 幾時做? 點做?

"結構超聲波"係咩? 英文名又係咩呢?

幾時做? 點做?

thanks!!!!!!!

洋房

國民生產總值:422

Re: "結構超聲波"係咩? 幾時做? 點做?

我上次問醫生佢話18w才可做, 我諗可以叫你醫生安排.

大宅

國民生產總值:2327

結構性超聲波係大約18週時做架. 主要係大檢 bb既情況. 醫生會好詳細檢查 bb 既器官, 如大腦,小腦,心,肝,肺,手,腳, 總知就咩都會 check 一次.

張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:313

政府醫院會幫我地做結構超聲波桇,威爾斯就幫我 book 左20 week左右做。
"靚靚"歐陽太 寫道:
我想問咁政府醫院會吾幫我地做結構超聲波, 定係要自己去私家照呢?

複式洋房

"結構超聲波"英文名係 morphology USG

USG 係 ultrasound 超聲波既簡寫

miumiu809 寫道:
"結構超聲波"係咩? 英文名又係咩呢?

幾時做? 點做?

thanks!!!!!!!

大宅

國民生產總值:1033

唔係間間政府都有架, 我係睇QE架, 好多 BK mami已經話QE因'資源有限'而唔會同我地照結構, 我到1月頭覆診時要問下E生比唔比, 否則都要自己暗錢去C+照! :-(

複式洋房

pigbb2007,

唔係間間政府醫院都有結構超聲波咩? 我以為間間政府醫院都有

大宅

國民生產總值:1033

咪就係QE冇loh, 好似 Tuen Mun都係, PWH就實有, 你話比政府激死唔激死?

大宅

belle_lau 寫道:
"結構超聲波"英文名係 morphology USG

USG 係 ultrasound 超聲波既簡寫

belle_lau,
thanks 呀!!
後日去見我呢度(usa)個醫生, 仲驚住佢唔知中文名係咩添...
:lol:

男爵府

國民生產總值:8075

請問"結構超聲波"同4d一唔一樣??
因有時打去問d診所問佢地有冇"結構超聲波", 佢地都好似唔係好明咁. 我又驚book左唔係照個d.
請問係地o係邊度照"結構超聲波"? 大約幾多錢? thanks

大宅

MrsTing:

結構超聲波同4D係全完不一樣架. 結構超聲波同平時既2D超聲波一樣, 只不過係醫生詳細D CHECK 清楚.

而 4D 梗係正喇, 可以睇到 BB 既樣, 手指, 腳指同性別. 不過當然要負出喇, 就係好貴喇.
張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

男爵府

edmondshirley,
thanks
咁4d會唔會都睇到"結構超聲波"既野o家? 例如手指係唔係5隻, 心臟, 身體既器官健唔健康? 有冇兔唇個d?
因我宜家先11w, 都唔知贊育會唔會幫我check, 我昨日打去問, 佢話如醫生覺得有需要先會check, 咁就死啦! 點知個醫生好唔好人, 陣間話咩都唔洗check, 咪又要比錢出去睇!

大宅

MrsTing:

你係贊育做產前檢查架 ????? 如果係, 你等到產檢時先問呀, 因為如果有需要果日, 醫生一定會幫你 BOOK 的. 因為 18 WEEKS 要做, 所以呢次產檢就會知有無得做, 醫院無安排既話, 即係代表你 BB 非常健健康康.

如果你都想去做結構超聲波既話, 我想問下你, 你有無 C+醫生跟你個 CASE 架 ?! 如果有就無問題喇, 因為次次你去睇C+ 醫生時, 醫生一定會幫BB既器官, 頭數到尾架. 所以你可以放心喇.

至於 4D 其實好多人都係會在32週~34週睇架. 因為可以好清楚睇到BB既樣子.

亦都有一些人次次都係照 4D 既. 佢地仲會 KEEP 住隻 DVD. 每次睇醫生時拎出黎再 SAVE.

我第一胎果時, 為左保持神秘感, 我都無去照 4D.

男爵府

我係o係贊育檢查, 今日約左3pm第一次去見醫生, 上星期就只係見姑娘.我諗住今日見醫生個時問佢, 睇下佢比唔比我照先.

我冇私家醫生跟我個case, 第一胎就有, d一胎本身都唔想咁快去政府產檢, 但因驚瑪麗好似廣華咁唔收新症 & 驚生個時訓走廊, so想快d做產檢, 起碼到時如真係唔收新症既時候, 我都做左檢查就唔驚啦!

4d我就未照過, 因我生個仔個時未有4d, 只有黑白相, 我都諗住d胎會去照4d. 我第一胎個時成5個月先去政府產檢, 所以宜家有左差唔多3個月有d檢查都唔知要做. 好似搞到我生第一胎咁

大宅

MrsTing:

oic , 原來你都係第二胎呀, me too

係呀, 而家經常無位, 我去排廣華時, 0705既 case 廣華都已經吾收喇. 佢地話已經 full 左. 好彩我早左d去o者, 吾係攪到到時訓走廊就大件事喇.

我上次去廣華做產檢後, 要隔成8 weeks 先可以做第二次產檢架. 所以早少少排都係所謂喇.

你個 大b 幾大呀 ??? 我果個而家得五個月o者.

男爵府

edmondshirley,
你咁快有第2胎既 咁你幾時預產期?

我宜家個大仔3歲1個月, 我都係因為個大仔所以要做全職媽咪. 其實覺得都好辛苦, 因冇人幫到我湊, 所以我同老公商量過隔3年先生第2個, 咁大仔定d, 我都起碼唔洗咁辛苦.

今日去產檢, 只係磅重, 檢小便, 量血壓. 之後見醫生就問我家人有冇d咩病, 我有冇發生過d咩病, 我同我老公家族有冇試過雙胞胎, 三胞胎等等, 跟住就同我摸肚, 聽下呼吸咁, 但就冇同我聽bb心跳 :-( 因為佢話我宜家得11w5d, 如12w都可以嘗試下(因個醫生之前check過好多12w都好多未聽到心跳), 但我12w都冇, 又唔想聽完話比我知聽唔到bb心跳既話會令我驚, 所以寧願唔check, 等個胎大d先算. 不如我一入到間房個時第一句就問個醫生可唔可以比我照"結構照聲波", 個醫生即刻話我陣間就會幫你book期, 個心即時開心哂. 起碼又唔洗用千幾蚊出去搵私家醫生照. 不過我想知"結構超聲波"係唔係叫"常規超聲波"? 係唔係一樣o家? 因我收到佢張預約紙只係寫超聲波, 後面就有一張話"為18w前在贊育 or 聯網之母嬰健康院作產前登記之孕婦, 安排於20-22w做"常規超聲波". 目的是"確定是否有多胎懷孕, 胎兒週數及是否有明顯的胎兒結構異常." 但我都唔sure係唔係你地所講既結構超聲波.

另外, 我爸爸d1-2年有糖尿病, 點知佢要我做抽血檢血糖, 即係我total做2次抽血檢血糖, 諗起都好痛, 好慘 :-(

大宅

MrsTing:

係呀, 我好意外咁有左第二胎, 預產期係 07年06月29日. 果時我大囡應該係11個月. 相差得真係好近架. 不過係天意, 無法喇.

嗯, 你同我第一次產檢有d吾同既.....亦有可能係每間醫院做法吾一樣喇. 我上次去廣華產檢果時, 我都未夠12週架. 不過都有聽bb心跳, 再加上我產檢時有照超聲波, check 下 bb 既 size 同預產期一吾一樣. 仲有驗血添.

你抽兩次血已經算少架喇, 我家族有糖尿病, 所以我除左要抽多幾次血之後, 仲要飲糖水. 我記得上一胎, 我 total 飲左三次糖水 check 血糖, 所以我呢胎一定要 keep 好d 希望可以飲少一次喇.

我諗"常規超聲波" 同 "結構超聲波" 差吾多掛, 我都吾肯定. 你吾打去問下健康院或者打電話番去問下姑娘呀. 佢地會答你架. 因為我都好想知.

不過見你寫 "常規超聲波" 目的是"確定是否有多胎懷孕, 胎兒週數及是否有明顯的胎兒結構異常." ............ 我諗都可能相同既. (不過問問會好d)

我記得大約32週時, 醫院會再安排多一次超聲波睇睇 bb 架.

大宅

MrsTing 寫道:
今日去產檢, 只係磅重, 檢小便, 量血壓. 之後見醫生就問我家人有冇d咩病, 我有冇發生過d咩病, 我同我老公家族有冇試過雙胞胎, 三胞胎等等, 跟住就同我摸肚, 聽下呼吸咁, 但就冇同我聽bb心跳 ...

我今日做產檢, 做嘅野大至上同你一樣
我剛12week, 有聽bb心跳, 聽到佢跳得好快, 好開心呢
不過醫生聽之前都有講明比我知, 因為bb太細,可能會聽唔到嘅, 所以, 你醫生要下次先幫你check lor :-P

大宅

edmondshirley 寫道:
係呀, 我好意外咁有左第二胎, 預產期係 07年06月29日....

hi edmondshirley,
haha... 我又係預產期6月29日呀
你會喺邊間醫院生呀?
我見0706媽咪度暫時得我地兩個係6月29日

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.