自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問o下有無人知公屋調遷問題

想請問o下有無人知,申請公屋外部調遷要幾多個月先通知批唔批

大宅

Re: 想請問o下有無人知公屋調遷問題

想請問o下有無人知,申請公屋外部調遷要幾多個月先通知批唔批

大宅

我係區外特別調遷,我就幾日已知批左,但要一個月後先知調去邊

大宅

cmancman 寫道:
我係區外特別調遷,我就幾日已知批左,但要一個月後先知調去邊
咁批的機會大唔大呢

複式洋房

通常都俾d差單位.................

大宅

coyee 寫道:
都無所為啦,因想調去第二區,照顧一位親人(係有糖尿病、高血脂、中風病歷
老人家黎)

大宅

ling媽咪 寫道:
[quote]
coyee 寫道:
都無所為啦,因想調去第二區,照顧一位親人(係有糖尿病、高血脂、中風病歷
老人家黎)[/quote]
你有無搵社工寫信呀?我果時係有社工信的,開頭個社工叫左大半年都唔肯寫,後尾轉左個社工,咁

大宅

[quote]
ling媽咪 寫道:
[quote]
coyee 寫道:
老人家黎)[/quote]
你有無搵社工寫信呀?我果時係有社工信的,開頭個社工叫左大半年都唔肯寫,後尾轉左個社工,咁

大宅

你搵定社工幫下手好喎,因為社工都要見你幾次先考慮幫唔幫你架,如果等完房署又唔批你,你先再去搵社工就遲架啦

不過我聽過另一單CASE,同你差唔多都係想照顧有病的老人家,但房署唔批,如老人家自己申請調去你附近就易好多喇

大宅

你搵定社工幫下手好喎,因為社工都要見你幾次先考慮幫唔幫你架,如果等完房署又唔批你,你先再去搵社工就遲架啦

不過我聽過另一單CASE,同你差唔多都係想照顧有病的老人家,但房署唔批,如老人家自己申請調去你附近就易好多喇
如果唔批,會唔會通知我呢?

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

基本上,唔係邊個去邊度,係只要係有一方由市區去新界/擴展市區就會易D,有社工信唔一定得,但係就一定要有醫生證明個老人家要人照顧,而哩個親人要有照顧人的能力,如果,個親人係家庭主婦,日常真的可以協助老人家就會!信d!

大宅

我都試過搵社工,但佢o地叫我去番房署,如果有証明果個係我親人,但無社工信,得醫生信,機會大唔大呢?如果唔批,會唔會通知我呢?

大宅

candietweety 寫道:
基本上,唔係邊個去邊度,係只要係有一方由市區去新界/擴展市區就會易D,有社工信唔一定得,但係就一定要有醫生證明個老人家要人照顧,而哩個親人要有照顧人的能力,如果,個親人係家庭主婦,日常真的可以協助老人家就會!信d!
其實我係想新界區調去新界區,我無社工信,但有醫生信証明個老人家係有糖尿病、高血脂、中風病歷

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁封信有無寫個老人家嘅日常起居(買野,打掃,覆診),同埋自我照顧(食飯,沖涼,轉身)嘅能力,eg要唔要人協助,就算老人家中過風, 有d康復好好,IADL 同ADL都全自理,又未必批,同埋仲有就係好實際,你要由邊去邊,eg如果,老人家住大窩口,你住葵涌,咁可能又唔會批,因為本來都好近!如一個天水圍,一個荃灣,就荃灣入天水圍,易過天水圍出荃灣!

大宅

唔知佢o地幾耐先通知我批唔批呢?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個時係擴展市區調去市區~~
第一次入紙時有晒醫生信同埋議員信,但房署話將我既個案轉去社會福利署,問我同唔同意,咁我話ok啦~~跟住大約一個月左右就有社工黎家訪,跟住去埋我爸爸屋企家訪,大約一個月左右房署再寄信黎話批左,跟住三個月後既月頭派第一次,月尾再派第二次,最後係再三個月後第三次~~
我又覺得唔一家派好差既,我第一次派屋係三十幾樓,都好開揚,第二次就十樓都ok,第三次因為我填埋要邊條村,所以係比較差d~~不過都冇計,鬼叫自己鍾意咩~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔記得講,我爸爸唔係住房署樓,係住房協,唔知係唔係因為咁所以易d~~其實個時幫我寫信個個議員都有講過爸爸黎我度住,我話冇可能,因為我屋企唔夠大,佢話咁我去爸爸屋企住囉,我話,咁我d仔女點呀??最後房署同我講,其實有議員信係冇用,我地唔多會睇,最好係醫生信同埋有社工跟過~~
個時我爸爸既醫生信,只係話佢岩岩做完手術,行動不便,需要人照顧,就係咁多了~~
生死有命,富貴由天

大宅

唔該晒咁多位靚女,我諗最量要都係社工信,不過我無社工信,我諗我調遷機會都好微。

伯爵府

都唔係架,你入左紙未呀??我個時都係入左紙,跟住佢話將我資料俾社署架,所以都唔一定要自己搵既~~我知有人冇社工信都得架~~
生死有命,富貴由天

大宅

janet 寫道:
都唔係架,你入左紙未呀??我個時都係入左紙,跟住佢話將我資料俾社署架,所以都唔一定要自己搵既~~我知有人冇社工信都得架~~
我上星期四已經入o左紙

首頁

尾頁

跳至