嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b條肥頸成日夾住,濕立立,又紅又好易有白垢,怎麼辦?

我已常用清水替他抹,已穿一些露頸衫,還可怎樣做呢?真是成條頸都很紅呀.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 阿b條肥頸成日夾住,濕立立,又紅又好易有白垢,怎麼辦?

my son also having this problem ar you may clean up your bb's neck every time after feeding, but pls make sure to use a dry cloth to dry the neck thoroughly!

大宅

Re: 阿b條肥頸成日夾住,濕立立,又紅又好易有白垢,怎麼辦?

用清水唔夠嫁, 記得沖涼時用皂液捽乾淨 d (要起泡泡), 之後抹乾 ~~ 我之前就係用得少皂液幫佢沖涼, 攪到起晒粒粒, 仲比醫生鬧話淨用清水不如唔好沖 :cry:

annpoon51 寫道:
我已常用清水替他抹,已穿一些露頸衫,還可怎樣做呢?真是成條頸都很紅呀.
該用戶已被刪除

別墅

BK Milk勳章

我bb細個都係咁, 有次仲損埋!
我幫佢查爽身粉又好d, 就一路用到現在!
如果好得好勁或者損0左我就查花士令, 好快好返!
你可以試下! :lol:

大宅

多謝各位媽咪的意見,但我未生時聽產前講座,護士說不好用爽生粉,話濕咗會漿住,我見我個仔成日都濕,所以我不敢用,究竟會否有這個情況?

男爵府

我亞仔以前條脛都係咁,都係用爽身粉架!冇漿住wo~~~
之後不知幾爽

洋房

correct, don't use爽生粉. Go to Manning, and ask the Pharmacist, they can help you

大宅

每次餵完奶都用水清潔面部同頸位, 之後查番CREAM, 如果有紅就查番濕膏,

大宅

如果真是用爽身粉,敢用哪一隻?
maybaby 寫道:
我亞仔以前條脛都係咁,都係用爽身粉架!冇漿住wo~~~
之後不知幾爽

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

爽身粉會阻塞毛孔架喎, 醫生都唔recommend用...

大宅

我囡囡都係,重有粒粒,有無BB可以用的熱痱水? :-(

別墅

我都係用爽身粉咋,每日沖涼之後抹乾條頸就塗上去,塗左再用乾毛巾抹一抹。
食奶既時候我會用口水堅包住條頸,仲會用紗巾墊住個咀仔下面,咁咪無咁易流d奶落去整濕囉...

男爵府

annpoon51

係pigeon(籃色),記住塗時,要用手摭住口鼻

首頁

尾頁

跳至