母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

好唔開心!

我亞b4個月大只係得6kg,我亞媽亞爸猛咁話我d奶無營養,好稀,又話亞仔面色唔好,叫我餵佢食奶粉,佢地幫緊我亞妹湊仔,3個月大已經16磅(食奶粉)!可能因為咁樣比較,成日都覺得我個仔好瘦!每次見面都會話表弟真係大隻好多!雖然係自己親人,但聽到都好唔開心!

其實,我都好堅持唔俾奶粉,我大女都係全人奶餵到2歲.....只係呻下.....我會繼續努力!

複式洋房

Re: 好唔開心!

tmr:
BB重唔=健康~你餵大女都餵到2歲啦~你的奶一定無問題~唔需要理會人地點講~相信自己既選擇!記住,你個BB比你妹妹個BB幸福好好好好好好好好好多,因為有你堅持餵人奶~

大宅

努力呀!!
你奶稀試下食多D飯啦:)))一係唧走前奶先,後奶杰D~~:)唔好GIVE UP呀!!
可惡呀!!憎死bk!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿b8個月
由出世到而家奶奶成日叫我轉奶粉
我當佢耳邊風
別放棄
bb重量唔緊要
最緊要健康
加油

別墅

sorry for my Chinese typing is too too slow, so i type english. i am a new member. my bb boy is 4.5months. i give him breastfeeding + formula (i have no choice coz i really have less milk for him). BF is the best best food for baby, so i still insist on. don't give up! ! try our best together!

男爵府

tmr,

唔好唔開心啦, 佢地唔識寶啫, 我阿媽都係咁, 成日話我d奶無營養, 又話我d人奶攪到阿仔厭奶. 真係有住家飯唔食(人奶), 係都要人食飯盒(奶粉)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi tmr,

不要氣餒啊, 雖然你的兒子可能沒有餵奶粉bb的肥, 但他們的眼神都是特別精靈的, 身體特別健康, 連一些怎樣培育優秀的孩子的書也有提及餵哺母乳的好處.

我的兒子現在已七歲了, 他也是吃母乳至四歲半, 他出生時試過缺氧, 現在有些過度活躍, 但常常都是很開心很自信的, 因被抱在懐埋吃奶, 是很有安全感的, 這些好處在有關母乳餵哺的書藉也有提及, 你一定要堅持啊!

施比受, 更有福

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊