母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

又問食物禁忌:P

唔食得淡豆豉,內臟..咁鵝肝醬係咪唔得LOR?

我響第2度討論版話麥芽都收奶,係咪唔飲得好立克?

仲話朱古力都唔好WOR....死啦...係咪架

有無人可以正確話我聽有D咩係真係唔食得架?
唔該晒~~~

可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

Re: 又問食物禁忌:P

其他 mami 有講:~~~~

以下食物都有助發奶:
花生豬腳湯
鱆魚節瓜湯
豆漿

會引致退奶的食物有:
韮菜 [size=medium](我本來已經唔食)
豬潤 [size=medium](其他內臟我都唔食)
乳鴿[size=medium](我餵奶之後唔敢食)
淡豆豉[size=medium](是中藥, 應該很少機會食到)
麥芽精 (malt) (好立克、阿華田同美祿都有麥芽精) [size=medium](以我所知是中藥, 是麥芽同谷芽,應該很少機會食到)

朱古力應該唔會收奶, 放心.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

以下是轉載自 Glad 之前的 post :

"每個人的體質不同, 對食物的反應也不同.
我在醫院產後, 資深的護士只提及以下的食物是退奶的:
豆豉(包括淡豆豉和煮食用的) / 乳鴿 / 麥芽 / 豬肝,
所以, 我就是沒有吃, 乳鴿試過淺嘗1/16隻.
韭菜就當飯吃的日子, 我的奶量是要拼勁去吃增奶的食物, 不斷給寶寶吸吮, 他要吃就是直接餵哺, 那段全職媽媽的日子, 令我不致因不斷進食退奶的韭菜, 而引致不夠奶予兒子.

當知道韭菜是退奶食物後, 我就不吃了, 同時增奶食物也不需要, 都可以夠兒子吃.

我的經歷, 教我深信心情和寶寶直接餵哺時間是最為影響奶量的關鍵. 因為我處於不夠奶的時候, 我沒有想過自己吃錯食物, 只有更積極地直接給兒子吃, 只有正面去想, 就吃增奶食物去追奶. 韭菜縱然令我退奶, 但我的努力和積極都平衡了它的負面影響!

我是如何狂吃-------------
一天三餐可以是韭菜餃子;
兩餐必有韭菜/韭菜花/韭黃炒蛋或肉片, 又或者清灼
談不上天天如是, 但可以說一星期有4-5天.

試問那會沒影響呢?

我建議大家, 有說是退奶的食物, 我們可以不吃又或者是淺嘗也不妨."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

加油呀, 繼續努力

Cyntoby :mrgreen:

大宅

朱古力應該就唔會收奶,因為我產後都有食過不少,有時下午飲朱古力奶添。

大宅

Chocolate contains a caffeine-like chemical that can bother some babies, so eat less if you can...

大宅

我間唔中有食雞潤,諗住補鐵...

好立克我仲日日飲添...

不過其實對我影響唔多大,因為我d奶根本唔多(bb已9個幾月,食粥的了),一日只泵到8-9oz+朝早埋身餵10-15mins :cry: ,都唔知仲餵到幾耐(我仲未想俾佢食奶粉)

最大影響係m,一黎就減半

大宅

Cyntoby,

THANKS咁詳盡~:)
不過..我記得人地話動物內臟,所以我唔知食唔食得餓肝醬LOR...同埋魚腸個D呢..... ?-(

根據你所打個篇野,淺嘗應該OK..:P
不過我盡量唔食 ^_^"

同埋我真係唔知韭菜收奶@@好彩問1問者~~
可惡呀!!憎死bk!!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊