懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

炒米茶的米是不是一般食用的米?

如題.

別墅

Re: 炒米茶的米是不是一般食用的米?

請幫忙.

大宅

係呀, 普通白米落白鑊炒(唔駛落任何野), 炒到變黃黃地色就得啦, 放涼後用樽裝起佢, 可以慢慢用.

大宅

d米要唔要洗架???

:-P

大宅

我無洗呀, 真空米都好乾淨啦.
洗左可能就要焗返乾佢啦.

別墅

唔該哂.

大宅

咁之後係咪局水飲嫁??
ecec 寫道:
係呀, 普通白米落白鑊炒(唔駛落任何野), 炒到變黃黃地色就得啦, 放涼後用樽裝起佢, 可以慢慢用.

大宅

我就會加埋黑豆即係炒米黑豆焗水飲,好有益,好補氣血

大宅

陪月教我加埋陳皮煲水飲.
除左炒米茶, 我坐月時仲有飲黑木耳南棗水, 紅棗黑豆水等.

男爵府

炒米茶
產後身體會比較虛弱,而導致新媽咪身體吸收得比較差,
若在坐月期間飲白開水,身體便會出現胃脹、尿頻、便秘、腳腫的情況。
而代茶就可以在這期間加強新媽咪的新陳代謝,舒援身體不適的情況。
因此,一般新媽咪都會以代茶替代白開水,直到滿月為止。
資料來源:香港陪月界紅人職工盟陪月導師珍姐
1. 紅棗炒米茶
材料:
去核紅棗二十粒、炒米兩湯匙、薑數片(註:剖腹生產則改用陳皮)
做法:
先將米用白鑊炒至金黃色,然後加入紅棗、薑、炒米以八碗水煲滾半小時即可飲用。
功效:
此代茶適合十二朝前飲用。紅棗有補脾和胃、養心安神、補血之效。
而炒米有暖胃作用,可幫助新媽咪吸收得更好。

這個紅棗炒米茶在產後第二天就開始喝, 把茶拿到醫院裡著我當白開水喝

2. 桂圓薑棗蜜
材料:
龍眼肉30克、紅棗30克、鮮薑汁1湯匙、蜂蜜9克
做法:
先將龍眼肉、紅棗加五碗水煲成兩碗,然後加入薑汁、蜂蜜即可。
功效:
可消產後因氣血積弱而引起的浮腫。
龍眼肉有止血安神、益心脾補氣血之功效;
薑汁可散寒驅風、止嘔;
而蜂蜜則可補中消燥、解毒。

3. 首烏紅棗合桃茶
材料:
首烏5錢、去核紅棗20粒、合桃1

大宅

呢D茶系幾時可以飲啊?

男爵府

產後飲既代茶
carylce 寫道:
呢D茶系幾時可以飲啊?

洋房

白鑊炒米?意思即用怎麼鑊?

首頁

尾頁

跳至