論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

你哋嘅工人清洗餸菜,要用幾耐時間呢?

今晚我叫她幫我清洗餸菜,但她居然用了個半鐘去做 。 大家覺得須要嗎?
清洗清單如下:
1) 5 兩白飯魚 (只須用水清洗,然後放入雪櫃)
2) 12塊已切好了+已溶雪的牛仔骨 (用水清洗)
3) 1 斤菜心 (浸洗5分鐘,然後清洗,再切段+清除爛葉)
4) 12 隻海中蝦 (清洗→剪脚→剪鬚→剪頭頂嘅刺→去腸,
然後放入碗中加水,將整碗放入密實袋,再入冰箱)
5) 洗 2"mug"半米,然後按掣煮它

你哋覺得耐唔耐呢? 她已在我家6個月了

珊瑚宮

好媽媽勳章

Re: 你哋嘅工人清洗餸菜,要用幾耐時間呢?

我又覺得耐咗小小,如果我自己做可能30分鐘ok,係咪你個工人清洗餸菜後諗唔到定唔想做其他嘢啊

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係幾耐喎.
我bun就洗菜會好耐,因要浸洗3次[我怕農藥,又怕菜虫.] 所以要洗耐d.
其他都好快,因佢會一邊做其他野.

別墅

我覺得最盡都係45分鐘可做好。 我問佢做"mug"做那麼久,她說因要去蝦腸。 我話:(只是10隻喎?) 跟住她都是講同一借口

其實清洗後,我只須要她幫我望住對仔女玩(2yrs & 4歲半)。 而煮飯是我煮(我係大肚婆),我咪仲伸苦過佢。 嚡! 不過冇辨法啦!佢時常做錯嘢,我唔想佢煮錯或切錯嘢,令我冇胃口食飯。

別墅

FA 姐:

你就好啦! 我個工人,真係10個蠢的。 ?-( 佢唔識一路做其它嘢架! 教極都唔識。
(例如:叫佢一邊煲水,一路洗奶樽.....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不如您搵次叫佢洗番咁上下既野,但您企係度睇住佢做,睇下用幾耐時間同係咪佢有d程序做錯左??您可即時教佢嘛,咁好過自己勞氣.

水晶宮

mine one (fired - Indo) use 3 hours "ONLY" wash the vegetable.....

珍珠宮

個半鐘可以煮到餐大龍鳳出黎la woo,你工人做野真係好慢,你睇住佢做,睇下點解會咁慢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我嗰個都要一個鈡頭

大宅

畀面勳章

我果個又係好鬼慢, 洗條紅衫魚, 1 斤菜心, 切豬肉, 洗米都要粒半鐘, 如果要佢炒埋咪餓暈我都未有得食呀!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

珍珠宮

咁我個姐姐真係好快手腳
佢買一個星期既餸返屋企,首先要處理好一個星期的餸,我見佢清理幾條魚(要去內臟、清洗,放密實袋),洗好豬肚(用salt"省"裡裡外外,再起白wok整走d污穢物,放入密實袋)……然後煮埋當日的午餐(通常三餸、加埋煲飯,當中加埋浸菜、洗菜……)都係一個鐘多d。
我睇住佢做,一d都唔馬虎,起碼清潔豬肚呢下我已唔識la

複式洋房

ballballmum

我現在用緊果個工人同你差不多,完全無time management, 成日都要我提住佢,而且時常做錯,其實邊個唔會錯?但係錯咗要改先得,慢手慢腳,有時同佢講得嚟,自己都做咗,費事佢又做錯囇,但係我終於頂唔信,決定炒佢,因為我時常問自己,請工人返嚟係協助我完成家務,唔係我幫佢,而且成日比佢激到好勞氣,一年了,夠啦,炒.......
ballballmum 寫道:
FA 姐:

你就好啦! 我個工人,真係10個蠢的。 ?-( 佢唔識一路做其它嘢架! 教極都唔識。
(例如:叫佢一邊煲水,一路洗奶樽.....

珍珠宮

Re: 你

真係耐左小小, 佢係咪"dump波鐘", 慢慢做你地係出面照顧小朋友等, 我工人好多時都係咁.

民房

我工人平均每日用20分鐘清洗每日餸菜,我非常滿意,在我家兩個半月.(是bunbun)

別墅

Dear fannyycm:

嘩! 你個舊工人直情同我那個一模一樣。 都係時常做錯,成日要提佢。 叫佢唔記得就寫低佢, 但寫了又時睇返。 叫佢找粉紅色長幼頸巾係囡囡的, 她就取條四方型粉紅色跳舞手巾 ?-( 。 問佢知唔什麼叫長同幼? 佢話知! 跟住去取了條紅色長幼頸巾(係我的)

真係唔明,日日整理衣櫃。 所有衫又是佢洗,都唔知邊件打邊件! ?-( 有時啲嘢,以前時常用。 但現在好耐冇用,叫佢再取出來。 居然對件物品完全冇印像

大宅

Agree. My ex-yan yan does it too.
LILY媽咪 寫道:
真係耐左小小, 佢係咪"dump波鐘", 慢慢做你地係出面照顧小朋友等, 我工人好多時都係咁.

男爵府

各位, 我個工人都黎左我屋企十幾日, 佢真係幾豬同好慢.
唔知係唔係佢地係家鄉係唔洗交水費, 佢地用水用得好勁, 完全唔識同你就住用! 好似買左幾隻豬腳返黎(我仲坐緊月)
佢竟然同我用熱水洗, 仲洗左好耐, 洗到"白雪雪", 好似洗到熟左.
煲水煮菜, o的菜煮完, 佢地就倒左o的水, 但我之後要蒸魚, 有同佢講過, 但都唔記得. 叫佢開水比bb洗白白, 話佢o的水唔夠熱, 佢就倒左佢, 重新再開佢.
叫佢洗波鞋, 佢就一早洗(都唔係問題) 但明知個個起哂身, 牙都未刷, 仲係度一下一下同你刷個波鞋, 刷左1/2鐘.
見佢過水, 過左幾次, 仲係一大"桐", 一大"桐" 咁過.
佢地做野真係好"慢條斯理" 跟本做一樣野, 可以同時間做埋其他野, 但佢地唔係, 一樣還一樣. 行路都慢過人(係屋企) 仲慢過個亞婆.

男爵府

I don't even know... cos' I go to work at that time.... 所以唔好諗, 唔好煩 lu...

晚上清潔快靚正, my bun 做完會坐地下抱BB看TV. (BB背TV)

工人煮粥仔用足半個鐘企廚房(到今日到是), 初時好慶, 但本人極速同自己作心理輔導(如有安排即叫工人做, 不能小氣) OK, 始終勞氣傷心, 萬事take it easy.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

一句講晒, 做野唔用"腦", 或者個腦未帶來香港。我之前個印印都係咁, 叫先做, 做果時唔會諗方法或後果, 到做錯就扮可憐。
燁燁媽 寫道:
各位, 我個工人都黎左我屋企十幾日, 佢真係幾豬同好慢.
唔知係唔係佢地係家鄉係唔洗交水費, 佢地用水用得好勁, 完全唔識同你就住用! 好似買左幾隻豬腳返黎(我仲坐緊月)
佢竟然同我用熱水洗, 仲洗左好耐, 洗到"白雪雪", 好似洗到熟左.
煲水煮菜, o的菜煮完, 佢地就倒左o的水, 但我之後要蒸魚, 有同佢講過, 但都唔記得. 叫佢開水比bb洗白白, 話佢o的水唔夠熱, 佢就倒左佢, 重新再開佢.
叫佢洗波鞋, 佢就一早洗(都唔係問題) 但明知個個起哂身, 牙都未刷, 仲係度一下一下同你刷個波鞋, 刷左1/2鐘.
見佢過水, 過左幾次, 仲係一大"桐", 一大"桐" 咁過.
佢地做野真係好"慢條斯理" 跟本做一樣野, 可以同時間做埋其他野, 但佢地唔係, 一樣還一樣. 行路都慢過人(係屋企) 仲慢過個亞婆.

首頁

尾頁

跳至