意見反饋
義工
[2006年] 帶阿B出街 你哋會唔會咁?

大宅

國民生產總值:1105

帶阿B出街 你哋會唔會咁?

今日婆婆,公公來探阿B,一齊出街午膳(西餐廳),婆婆,公公竟將自己的午餐分給阿B食 (餐包加牛油,餐湯,魚,薯菜,意粉,餐飲華田,重有雪糕)全部阿B都有份食,話阿B大個應給每樣食物給試吓. 之前一個月偷偷給阿B飲葡萄糖水(1安水加2匙) 現在唔飲水 :-(
你哋同阿B出街會唔會比街d食物比BB食

大宅

國民生產總值:3265

Re: 帶阿B出街 你哋會唔會咁?

我會讓bb試他可以試食物,例如馬拉糕、腸粉的粉皮,但不會什麼都給他。

bb是婆婆湊,婆婆不會亂給食物bb吃。反而到"女麻"女麻"家吃飯,至少我在場,她不會亂給bb食物,但她會在bb面前拿他不可以吃的食物引誘他

大宅

國民生產總值:2194

我平日同婆婆一齊食飯,都話阿B樣樣食物可以試吓•重話佢我bb時都係今樣比我食,早一至兩個月前我都say no!
剛剛今個月頭比左少少雞湯阿B飲,第2日d便便就有問題(有黑色點點)好彩無肚痾, 上個星期就比左d魚阿B食(用水沖沖D油),結果就肚痾,星期五睇医生話腸胃炎 :-( ,而家阿B都比平時食少左一半奶(d奶已經開稀一半) :-(
我同阿B出街時只會比白麵包/餐包走牛油佢食•

男爵府

國民生產總值:5940

我同bb出街最多都係比白麵包佢食, 其他野一概唔比.
因為bb仲細得8個月人仔, 消化系統都未成熟, 如bb有
d咩唔舒服, 受苦都係bb, 擔心都係我地做媽媽嘅.
所以一早同定d親戚朋友講明(包括99)唔准亂嚟,
so far佢地都好合作.

複式洋房

國民生產總值:333

我由今個月開始,出街時比多咗其他嘢佢食...但通常都唔比多油嘅。早餐可以食吓餐包,午餐如果飲茶就會比义燒包(只比包),腸粉(走油)。比少少,清清哋而bb又有份參與, 佢會好開心。但通常都會帶埋bb餅仔比佢!!

男爵府

國民生產總值:5465

响屋企我就乜都會比佢試下, 但係出去街, 我唔會比佢食其他嘢架, 最多都係白飯同麵包咁囉~ 因為驚出便啲嘢唔太乾淨, 同埋唔知佢有幾多味精嘛! 我會買定啲排包出街比佢食囉~ 因為佢鍾意食呀~

大宅

國民生產總值:4495

我而家漸漸畀多左唔同款0既食物畀阿仔
就算出街,阿仔都會食少少大人食物,但簡0的好清淡0既....但出街一家自備bb snack
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

複式洋房

國民生產總值:106

我大多給牙仔餅, 白飯. 方飽. 其他有油份的都未試過.

:-P

大宅

國民生產總值:1092

我出街比過好多野BB食魚, 蝦, 蟹, 蛋, 午餐肉......等等. 但每次都會過清水沖O左D油佢. 而湯只會飲未下鹽及無藥材家中煲的湯. 到現在都好好彩無詳問題出現.

男爵府

國民生產總值:5399

MING346317 寫道:
我出街比過好多野BB食魚, 蝦, 蟹, 蛋, 午餐肉......等等. 但每次都會過清水沖O左D油佢. 而湯只會飲未下鹽及無藥材家中煲的湯. 到現在都好好彩無詳問題出現.

蝦蟹
唔怕敏感咩

複式洋房

國民生產總值:333

其實唔洗太過嚴謹, 慢慢放寬啦! 等bb慢慢過度...如果唔係等時一食街外d食物,腸胃就好易sensitive

我媽咪話我一個月時婆婆已經比粥仔我食, 我都係咁大

大宅

國民生產總值:1092

我老公話比佢試o下看佢有無敏感. 如果有敏感o米早d知及以後小心d. 所以一次比蝦, 一星期後一次比蟹.
好好彩見佢都無敏感o甘o米比佢食囉!
mingmama 寫道:
[quote]
MING346317 寫道:

蝦蟹
唔怕敏感咩 [/quote]

洋房

國民生產總值:34

我地帶Vic豬出街,只會帶bb餅,
其它佢見你食,佢都想食所以セ都比佢試,
其實份量不多,比佢樣樣試吓囉
見佢好鬼開心架.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.