自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

點解唔提高本土自供自給的質素、、而係趕絕!!

男爵府

畀面勳章

Re: 點解唔提高本土自供自給的質素、、而係趕絕!!

政府隻眼只有五粒星星,其他就咩都睇吾到0家啦!

洋房

roccomami 寫道:
大陸太恐佈要驗セ都有問題 ,政府可支助提升本土食物質素自供自給不像現在有機菜貴到呀媽都唔敢買,各樣都可做到本土檢查,不要全部倚賴大陸。用眼晴長遠睇

其實都幾難做得到,因為香港地方唔係大,就好似種菜咁,要好大的地方,先可以提供給全港市民,如果只係得香港菜我諗依家D菜會仲貴D,所以都係加強檢驗好D,如果真係咁做會浪費很多人力物力,但係又好過咩都唔做。

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

子爵府

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

leo520 寫道:
[quote]
roccomami 寫道:
大陸太恐佈要驗セ都有問題 ,政府可支助提升本土食物質素自供自給不像現在有機菜貴到呀媽都唔敢買,各樣都可做到本土檢查,不要全部倚賴大陸。用眼晴長遠睇

其實都幾難做得到,因為香港地方唔係大,就好似種菜咁,要好大的地方,先可以提供給全港市民,如果只係得香港菜我諗依家D菜會仲貴D,所以都係加強檢驗好D,如果真係咁做會浪費很多人力物力,但係又好過咩都唔做。[/quote]

都無辦法其實香港都係有很多有心人想發展種有機, 記得以前都有報道過, 但係政府所謂的幫咪平價比快地你, 但係個度又無水又無電, 你去水務局申請駁水佢地唔批, 因為要很大工程去幫你駁, 佢地覺得唔化算, d 人唯有自己去擔水種, 至於點解 d 有機菜買到咁貴, 一來有機嘢係好難控制到收成數量, 二來有人做, 咁量又唔多所以至咁貴.
仲有記得除左健味豬, 大埔仲有一定又係自己攪養 d 健康的豬, 個個人係很有錢, 佢都攞左成千萬出黎去攪, d 豬仲係外國名種, 佢地做到攞埋 iso. 試問下政府又點會咁攞成千萬出黎去攪呢 d 嘢呀. 就算真係攞出黎又話要投標, 長遠管理又係一個問題.

翡翠宮

就算政府肯免費供應土地(當佢有足夠土地)...我諗土產/魚/肉類/蔬菜都要貴過大陸貨一倍以上(人工差異...但都未必有人肯去做!)...試問低收入市民又如何負擔?

大宅

agree...有可能叫香港人掉返轉頭做農業啫~

櫺囹桼 寫道:
就算政府肯免費供應土地(當佢有足夠土地)...我諗土產/魚/肉類/蔬菜都要貴過大陸貨一倍以上(人工差異...但都未必有人肯去做!)...試問低收入市民又如何負擔?

禁止訪問

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

禁止訪問

禁止發言

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至