懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問懷孕後體重突然不斷増加 ??

我依家係18周左右, 未懷孕時係118lbs 165cm 高, 但唔知點解自從有o左bb後每個月都會重7-9磅, 我依家已經重到有150lbs, 好擔心超重問題!! 因為身處加拿大呢邊d 醫生都只會話再睇情況monitoring, 問佢駛唔駛減肥佢又話唔駛, 我有嚴重便秘一星期只去1至2次好辛苦問佢有咩解決方法又只係叫我飲多d水, 活動多d, 完全幫唔到我搵個原因同解決方法, 我好怕我o既肥胖會對bb有咩影響, 之前我曾miss carried 過2次呢個係我第3個, 對我好重要, 令我精神大受困擾~ 另外因為我之前個胎唔穩所以有段時間要躺床唔可以行動所以係有肥o左, 但後來呢2個月我都開始返工行多d食少d 始終體重有増冇減.請問有冇邊位曾經有咁o既情況同經歷? 對bb 會唔會有咩影響? 我應該點做? 多謝回覆, 感謝萬分!~

民房

Re: 想請問懷孕後體重突然不斷増加 ??

hello!

你唔洗太憂心,

男爵府

我睇你的體重要係不斷增加啫, 並唔係突然...
你可以驗下糖尿, 外國對呢樣嘢好似比較忽視, 我生時糖尿8.5已經比醫生捉左入醫院, 但我表姐係美國高到11都係叫佢注意下飲食咋.
糖尿的一個明顯特徵就係體重突然增加, 咁樣對bb有好多不影響, 我唔想嚇你, 你都係驗下先啦, 通常餐前4.6, 餐後兩個鐘5.5就正常.
祝健康好運.

大宅

我同你都係一樣情況,懷孕到依家35週已經重左成50磅喇. 醫生都有叫我唔好食咁多野(其實食量同平時差唔多)我都有問過醫生,佢話肥其實唔係問題,最驚係孕娠糖尿同埋會血壓高,所以如果我地超重呢二樣野就會check得好緊,另一個問題就係你突然重太多既話,身體未必會承受到,我就係一個例子,未有bb之前只有86磅,依家已經到140磅,仲有心律不正現象,所以如果可以,最好就戒甜少油

大宅

非常感謝妳o地o既回覆. thank you so much!!~

首頁

尾頁

跳至