跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

3月出世BB可唔可以分享你地既飲食時間表呀?

唔該晒!!

大宅

Re: 3月出世BB可唔可以分享你地既飲食時間表呀?

0630-0700 八安奶
1100 粥
1500 八安奶
1845 粥
2100-2130 六安奶

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我見你最後餐奶係2100 around, 是不是習慣早少少比bb食呢?因為唔夠4個鐘~~
cstchan 寫道:
1100 粥
1500 八安奶
1845 粥

複式洋房

請問一餐粥通常食幾多份量呀?可唔可以講埋肉,菜&粥的比例呀?Thank you so much!!

cstchan 寫道:
1100 粥
1500 八安奶
1845 粥

大宅

blueroselam,

是因為bb眼

大宅

8-9am 6 zo milk
12-1pm a bowl of congee
4-5pm 6 zo milk
8-9pm a bowl of congee
11-11:45pm 6 zo milk
between 2 meal ,i would like to give some snacks or friuts for bb
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

男爵府

我想問有冇BB一直淨係食糊仔
冇食粥仔呢

複式洋房

Thank you! 我個女只是食到3湯匙粥咋(2湯匙肉&菜+1湯匙粥)!所以會補奶俾佢架.最叻果次食5湯匙啦.唉,都唔知到幾大個先可以食到一碗粥呢?
其實我個女都係鍾意食糊仔,次次都食唔夠,仲食得好快,我都諗過剩係俾糊仔佢食,唔使煩麻. 我都試過將d肉&菜撈落糊仔度俾佢食,佢就肯食,不過我覺得d味太核突,所以只是試過一次.

cstchan 寫道:

bayobb,

一餐粥 = 一碗大人碗左右。

如果bb在婆婆處,每餐都有魚。婆婆每天買一條手掌左右大的海魚分兩餐。另外加菜或肉,份量約一湯匙。

週末回到家,便沒有那麼豐富,通常會有一餐加四份一隻蛋黃。試過買三文魚魚生兩至三片蒸熟加入粥!不過三文魚魚生會有點腥,魚扒好一點。

試過沒時間買材料,只是瘦肉﹝不是肉碎﹞煲粥,bb也肯吃,一餐半餐當清腸胃!

複式洋房

我個b食

~8am 六安奶
~12nn 粥(唔太食)/糊/意粉茸+奶
~4pm 六安奶
~8pm 粥(唔太食)/糊+奶
~11:30pm 六安奶

如果食太少粥就會再補奶, 中間會比果茸/bread/餅仔/水

大宅

bayobb,

我bb最初學吞嚥時,我們給他糊仔,試過餵他粥,他肯吃,但天一半地一半,所以都是先給糊仔。

約一個月後,他吞得好,便再試粥,但他開始不肯吃,可能已經知道糊仔甜,粥仔沒那麼好吃。

但因為這時開始bb由我媽媽湊,我媽媽有心機,久不久給他試粥仔,後來他開始肯吃,加上我媽媽試過幾次在米糊內發現雜質,所以當米糊存貨吃完,便只給粥仔。

因為我家仍有少量米糊,所以有時週末我沒空,都是給他米糊。粥仔米糊他都肯吃,不扭計時兩者都很快,只是吃糊仔多數不扭計!

米糊似終甜些,加了其他材料,也難試到其他材料的味道。

雖然有人認為米糊的營養均衡些,但看現在很多食物都有問題,我如何肯定米糊沒問題?如果用新鮮食物,因為每天都不同,累積中毒的機會也少一點吧!

複式洋房

cstchan,

謝謝你分享你的經驗 我呢2日將d肉,菜&粥用攪拌機打到變糊狀,佢就肯食多d, 相信短期內我地都應該會咁做喇,慢慢調較唔打咁幼滑,等佢試

複式洋房

我個bb的餐飲時間亂七八糟, 兩三個鍾就食一餐(飯仔或奶), 有時婆婆見bb扭計, 又會給她奶奶止咳, 都唔知點算好?

首頁

尾頁

跳至