自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

城市論壇"內地孕婦來港產子問題"

私家醫院聯會主席---講得好!佢教訓金文泰中學個學生咩嘢係人權,一針見血,強呀!好嘢!

男爵府

Re: 城市論壇"內地孕婦來港產子問題"

我都有睇堅呀!

珍珠宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

karakara 寫道:
私家醫院聯會主席---講得好!佢教訓金文泰中學個學生咩嘢係人權,一針見血,強呀!好嘢!

別墅

主席講得好

公爵府

yes!講得好好!我覺得個中學生諗野很"單純"哦,主席講得好好!

洋房

小ice 寫道:
[quote]私家醫院聯會主席---講得好!佢教訓金文泰中學個學生咩嘢係人權,一針見血,強呀!好嘢!

yes!講得好好!我覺得個中學生諗野很"單純"哦,主席講得好好! [/quote]

人地唔係好識咪教佢羅,唔明咪用心講到佢明羅,駛唔駛當眾大罵!個中學生都好有禮貌。你有無睇到個中學生個樣幾無奈,返去仲要面對班同學俾同學笑,有無諗過今次對佢做成既心靈傷害有幾大?

如果我係個中學生,我一定會同私家醫院聯會主席講,我有權問野,你有權話唔話我知,但係就無權當眾鬧我同傷害我羅。如果你係個中學生你又會點呢?人唔係一出世就知道所有野架!

珍珠宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yes!講得好好!我覺得個中學生諗野很"單純"哦,主席講得好好!

別墅

劉醫生的語氣雖然係重咗d,但的而且確對那班成日口掛著人權的人的當頭棒喝,好像考試局計劃不準考生帶手電入試場,d年經人竟然話侵犯佢地人權

不過佢仲年輕,俾人笑又有乜緊要,正所謂唔跌唔大,如果我係佢老師,我一定會讚嘗他勇於發言的行為,希望佢可將這份勇氣加以善用,將來做個有用的人。

侯爵府

人地唔係好識咪教佢羅,唔明咪用心講到佢明羅,駛唔駛當眾大罵!個中學生都好有禮貌。你有無睇到個中學生個樣幾無奈,返去仲要面對班同學俾同學笑,有無諗過今次對佢做成既心靈傷害有幾大?

我又唔覺得個主席講得太過分喎,佢講野只是一針見血,講得幾好呀,個主席都教識佢好多野,現時的年青人太受保護唔係一件好事,至於心靈傷害每個人都會有的時候,呢d係人生成長的一部分嘛,每個人都應學點去應付及面對,人唔係一出世就知所有野,那當然,活到老學到老乍嘛,唔識就要問,那位青年勇於發問我都幾欣賞佢,如果我係佢,我可能都會有點唔好意思既,但我唔覺有咩問題喎?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無錯! 劉醫生的反問,可以令那位中學生多些思考,多些啟發!在我中學生時代,遇到類似場合,都係臨時準備一條問題發問,不會為個論題多作思考,多作準備....

其實現在政府官員的思想,也不過是停留在該中學生一樣的階段,以為所謂人權法,就是要保障所有人的出入境自由,但有學者卻認為入境處是可以有很大的酌情權.....這樣,人權法是否只是政府推卸責任的藉口?!

上星期明報有一篇社評曾說過,沒有任何政策阻止內地孕婦來港產子,其實就好像當年香港成為越南船民第一收容港一樣,來者不拒,最後令很多人冒險來港而葬身大海....今日內地孕婦也是冒險來港產子,為免被發現過期居留而不作產前檢查....同樣是不人道,仲要侵佔埋本地產婦使用公共醫療的權利.... 咁0既情況下,仲講乜嘢人權唔人權!!!!

子爵府

2019勳章

同意emilylam講法
簡直係袋錢落個中學生個袋啦,而家些年青人乜都講人權自由,自把自為,跟本都唔知何為人權????咩叫做自由.

佢返到學校,老師都唔需要解釋咁多,全校都認識咩叫做人權,而唔係現今年青人所認知以為自己中意做咩就做咩,唔需要理人既感受就叫做人權同自由.無上呢一課可能佢一世都唔知何為人權.
emilylam 寫道:
[quote]人地唔係好識咪教佢羅,唔明咪用心講到佢明羅,駛唔駛當眾大罵!個中學生都好有禮貌。你有無睇到個中學生個樣幾無奈,返去仲要面對班同學俾同學笑,有無諗過今次對佢做成既心靈傷害有幾大?

我又唔覺得個主席講得太過分喎,佢講野只是一針見血,講得幾好呀,個主席都教識佢好多野,現時的年青人太受保護唔係一件好事,至於心靈傷害每個人都會有的時候,呢d係人生成長的一部分嘛,每個人都應學點去應付及面對,人唔係一出世就知所有野,那當然,活到老學到老乍嘛,唔識就要問,那位青年勇於發問我都幾欣賞佢,如果我係佢,我可能都會有點唔好意思既,但我唔覺有咩問題喎?[/quote]

大宅

劉醫生講得好好呀

o個 班口口聲聲話有"人權" 的大陸孕婦 or 何喜華之類的人
產前檢產 ng 做
到生左個有問題的 bb 就走人
借問聲阿 bb 的人權又何在呀??????
何喜之有呀????????

我覺得個班同學根本無資格笑呢位提問的同學
因為他們對 "人權" 一詞的認識及含義
絕對同提問同學相差不遠 :evil: :evil: :evil:

劉醫生, support you!!!
bare in mind we are always on your sides

別墅

依家d人濫用"人權"呢個terms -- 擺明係"自私自利,損人利已",卻又大大聲當作是人權。:evil:

[quote]
pollybell 寫道:
同意emilylam講法
簡直係袋錢落個中學生個袋啦,而家些年青人乜都講人權自由,自把自為,跟本都唔知何為人權????咩叫做自由.

佢返到學校,老師都唔需要解釋咁多,全校都認識咩叫做人權,而唔係現今年青人所認知以為自己中意做咩就做咩,唔需要理人既感受就叫做人權同自由.無上呢一課可能佢一世都唔知何為人權.[quote]

洋房

leo520 寫道:

如果我係個中學生,我一定會同私家醫院聯會主席講,我有權問野,你有權話唔話我知,但係就無權當眾鬧我同傷害我羅。如果你係個中學生你又會點呢?人唔係一出世就知道所有野架!

當時我都係現場外圍, 佢只係解釋比個學生知對 "人權" 的正確觀念, 點解你會話鬧? 唔係好明

再講咁搞法咪個個阿 sir, miss 係學校都唔可以鬧學生?

洋房

happypenguin 寫道:
依家d人濫用"人權"呢個terms -- 擺明係"自私自利,損人利已",卻又大大聲當作是人權。:evil:

其實而家好多人都係咁啦....
滿口歪理, 學識左幾個 "生字" 都唔了解下個含義
就成日掛係嘴唇邊用來做擋箭牌

洋房

我認同劉醫生的講解,因為我對"人權"的解釋同佢講的一樣,但不認同他的態度羅。如果我係劉醫生,我會平靜D同佢解釋番呢番說話。呢個只係觀點興各度的問題。沒有好爭論的。

alicevege 寫道:
劉醫生講得好好呀

o個 班口口聲聲話有"人權" 的大陸孕婦 or 何喜華之類的人
產前檢產 ng 做
到生左個有問題的 bb 就走人
借問聲阿 bb 的人權又何在呀??????
何喜之有呀????????

我覺得個班同學根本無資格笑呢位提問的同學
因為他們對 "人權" 一詞的認識及含義
絕對同提問同學相差不遠 :evil: :evil: :evil:

劉醫生, support you!!!

公爵府

同意..我都覺得佢只是解釋比個學生知何謂"人權".唔覺鬧人,個學生唔明,佢解釋比個學生知..態度我覺得佢無問題喎,嚴厲d者,好多學校既老師都會吧?太善也未必好吧?

洋房

leo520 寫道:
我認同劉醫生的講解,但不認同他的態度羅。
[/quote]咁又係..佢 d 態度咁認真, 有 d 人知道左實情之後可能真係會接受唔到嫁...不過我本人就好敬佩佢呢種認真對待問題的態度, 而唔係知 d 唔知 d 就走去扮代表, 仲要輸打嬴要果 d 人囉

即係好似果 d 打電話上電話公司 (咩公司都好啦, 自己填) 想屈人送回饋比佢, 送優惠比佢, 得唔到手之後就投訴人地態度唔好果 d 咪叫輸打嬴要囉

公爵府

好媽媽勳章

認真的問題, 要認真的對待.
我有時覺得而家d成年人對小朋友太保護主義.
嚴厲一點的語氣可以令受者明白事情的嚴重性, 講者的目的亦不為羞辱對方, 其實冇咩問題. 反而我覺得, 少少的尷尬情況, 可以比機會佢地思考一下成個過程, 學到野都唔定架.
人人都比人話過, 唔會"話吓"就傷害弱小心靈嘅; 如果係, 就太脆弱, 要好好train吓至得.

大肚婆小姐 寫道:
咁又係..佢 d 態度咁認真, 有 d 人知道左實情之後可能真係會接受唔到嫁...不過我本人就好敬佩佢呢種認真對待問題的態度, 而唔係知 d 唔知 d 就走去扮代表, 仲要輸打嬴要果 d 人囉

即係好似果 d 打電話上電話公司 (咩公司都好啦, 自己填) 想屈人送回饋比佢, 送優惠比佢, 得唔到手之後就投訴人地態度唔好果 d 咪叫輸打嬴要囉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至