自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 城市論壇"內地孕婦來港產子問題"

octoct 寫道:
劉醫生的語氣雖然係重咗d,但的而且確對那班成日口掛著人權的人的當頭棒喝,好像考試局計劃不準考生帶手電入試場,d年經人竟然話侵犯佢地人權

不過佢仲年輕,俾人笑又有乜緊要,正所謂唔跌唔大,如果我係佢老師,我一定會讚嘗他勇於發言的行為,希望佢可將這份勇氣加以善用,將來做個有用的人。

依家d年青人,小小野就話壓力.
小小挫折都都唔受得,將來點面對

洋房

mylulu007 寫道:
我現場睇o既.

o個位學生....我都怕佢俾私院代表嚇住.

節目完後, 我行去那位同學面前, 讚了他很勇敢去發問, 去了解, 已經很了不起了. 學生笑笑, 看上去並沒什麼.

書本學的當然多, 只是面前現實的時候......有時是殘酷的.

其實我都有擔心個中學生,我在電視睇佢好似想喊咁,心諗佢會唔會受不了打擊呢!聽你這麼說我就放心了,做人父母的都唔想個仔當眾俾人話,你話係唔係。

大宅

thx...但點解得頭果13分鐘既??
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/city_forum/20061210.html

Kanix 寫道:
Here:
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/city_forum/20061210.html

子爵府

lui_ho 寫道:
thx...但點解得頭果13分鐘既??

[quote]
Kanix 寫道:
Here:
[/quote]

我都想知

大宅

有二part 睇完第一part唔好理佢會自動再繼落去

別墅

睇咗
4位都講得十分好
吾知d高官有冇睇
明吾明白問題的嚴重性

子爵府

睇曬了,其實個個都知有咩問題發生,只係政府盲鬼咗,如果無居留權,佢地仲黎唔黎生????

洋房

我想問在論壇中題到,大肚六個月就唔俾黎香港,咁係唔係可行呢?我有少少意見,希望大家可以一起友善的討論,首先節目一早講明只針對兩夫妻都唔係香港居民的人士,但係如果實行所有大肚六個月的內地孕婦唔可以來港,咁咪又會影向到兩夫妻其中一位係香港人士的人羅?
唔知可唔可以改成所有內地孕婦,都可來港產子,但係要俾四萬幾的醫療費用,其中兩夫妻都唔係香港居民的人士,在香港出生的子女,唔可以有居港權。唔知行唔行得通呢?但我相信這方法也會大大減少內地孕婦來港產子的人數。如有更好的意見,可題出討論。

複式洋房

最有效o既方法, 就係"唔俾居留權", 咁就冇人會黎香港生bb喇!

子爵府

Pasqurell 寫道:
最有效o既方法, 就係"唔俾居留權", 咁就冇人會黎香港生bb喇!

咁就咩問題都無曬了,如果無居留權,佢地仲會唔會黎生

洋房

唔俾居留權!係唔俾兩夫妻都無居港權人士,定係兩夫妻其一人是香港居民的人士呢?或所有人士呢?你指的是那一種?

大宅

由 leo520 於 2006-12-11 00:51:06

唔俾居留權!係唔俾兩夫妻都無居港權人士,定係兩夫妻其一人是香港居民的人士呢?或所有人士呢?你指的是那一種?

你睇番基本法既釋義文章, 原意係其中一方父母係香港出世既bb, 都有居留權. 所以係你個case來講, 人大釋法或修改基本法對你較為有利. 若果用行政手段去阻止孕婦入境, 就好難唔係一視同仁(唔單止大陸孕婦, 其他國藉既孕婦都要包括在內). 不過, 恕我直言, 以前香港社會一直都唔輕易比大陸孕婦來港, 就算老公係港人, 都要根據正常程序申請自己及bb來港. 這情形跟你老公係其他國家人士, 你都要經申請至可以移民及入藉一樣.

目前香港處境, 若要加快減少大陸孕婦來港既負擔, 行政手段係較容易及快速既做法. 若果要人大釋法或修改基本法, 需要大部份人既共識, 這包括法律界及一些民主人士, 容易挑起政治紛爭及社會分化. 我相信無番兩,三年時間都無可能. (這亦可以係三五七年既事.)

我明白你既擔心, 但係而家香港既情形真係非常惡劣, 大家無可能因為要照顧一些太太係國內既人士, 而放棄向政府要求用行政手段去堵塞因莊豐x一案而起既漏洞. (當然, 你們亦可以向政府爭取向與香港男士結婚既婦女另發准許證來港產子, 批准與否係政府的考慮.)

希望你明白大家既提議唔係要針對你, 但係有時一d提議係無可能照顧所有人. (例如公立醫院加費, 會將大陸孕婦趕向私家醫院, 但打算係私家醫院生的人, 無可能因為唔想多左大陸孕婦同佢爭床位而反對此措施; 當私家醫院要向大陸孕婦加價, 推行登記制度, d 大陸孕婦又會流回公立醫院, 要係公立醫院生既婦女亦唔可能反對此措施.)

當你發現一個方案對你本人不利, 且別先行否定一個對大家有利的方案. 轉而附加一些修改, 而令方案更為合乎你本人及大家的利益, 可使討論更有建設性及可避免不少情緒上既爭論. 例如這個例子, 可否要求政府在採取行政手段時, 亦照顧港人在國內既太太, 提供渠道免於她們被行政手段阻止入境?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

洋房

明白!多謝你的意見!依家好似有大多的人都認同,兩夫妻其中一人係香港人,其在香港出生的子女,可有居港權。如果改為兩夫妻其中一人係香港人,其子女無論在那裡出生,可有即時的居港權,又唔知得唔得呢?咁樣咪唔一定係香港生羅?
Eclipse_2006 寫道:
[quote]由 leo520 於 2006-12-11 00:51:06

你睇番基本法既釋義文章, 原意係其中一方父母係香港出世既bb, 都有居留權. 所以係你個case來講, 人大釋法或修改基本法對你較為有利. 若果用行政手段去阻止孕婦入境, 就好難唔係一視同仁(唔單止大陸孕婦, 其他國藉既孕婦都要包括在內). 不過, 恕我直言, 以前香港社會一直都唔輕易比大陸孕婦來港, 就算老公係港人, 都要根據正常程序申請自己及bb來港. 這情形跟你老公係其他國家人士, 你都要經申請至可以移民及入藉一樣.

目前香港處境, 若要加快減少大陸孕婦來港既負擔, 行政手段係較容易及快速既做法. 若果要人大釋法或修改基本法, 需要大部份人既共識, 這包括法律界及一些民主人士, 容易挑起政治紛爭及社會分化. 我相信無番兩,三年時間都無可能. (這亦可以係三五七年既事.)

我明白你既擔心, 但係而家香港既情形真係非常惡劣, 大家無可能因為要照顧一些太太係國內既人士, 而放棄向政府要求用行政手段去堵塞因莊豐x一案而起既漏洞. (當然, 你們亦可以向政府爭取向與香港男士結婚既婦女另發准許證來港產子, 批准與否係政府的考慮.)

希望你明白大家既提議唔係要針對你, 但係有時一d提議係無可能照顧所有人. (例如公立醫院加費, 會將大陸孕婦趕向私家醫院, 但打算係私家醫院生的人, 無可能因為唔想多左大陸孕婦同佢爭床位而反對此措施; 當私家醫院要向大陸孕婦加價, 推行登記制度, d 大陸孕婦又會流回公立醫院, 要係公立醫院生既婦女亦唔可能反對此措施.)

當你發現一個方案對你本人不利, 且別先行否定一個對大家有利的方案. 轉而附加一些修改, 而令方案更為合乎你本人及大家的利益, 可使討論更有建設性及可避免不少情緒上既爭論. 例如這個例子, 可否要求政府在採取行政手段時, 亦照顧港人在國內既太太, 提供渠道免於她們被行政手段阻止入境?[/quote]

大宅

釋法修法須慎重 應管入境和福利
(明報) 12月 11日 星期一 05:10AM
http://hk.news.yahoo.com/061210/12/1xzjf.html

【明報專訊】內地孕婦來港產子問題,持續引起社會關注,衛生福利及食物局長周一嶽將於明日訪京,與中央有關部門討論如何紓緩來港產子熱潮。我們認為,香港這一方有責任做好入境管制的工作,拒絕明顯可見已懷孕的旅客入境,以及大幅提高本地醫院的產科服務收費,同時要逐步改革福利制度,避免向新移民或回流移民派發過多福利,而中央也應該收緊內地居民申請來港旅遊和定居的審批工作,避免與香港沒有血肉聯繫的內地居民可輕易來港產子和定居,從而增加香港的人口壓力。

內地孕婦熱中來港產子,主要是想孩子取得香港永久居民身分。父母均非香港居民但在香港出生的中國籍孩子,可以享有香港永久居留權,源於終審法院2001 年7月對莊豐源案所作的裁決。終審法院聆訊此案時,入境處曾提交了1997年7月至2001年1月的統計數據,指在這43個月內,只有1991名父母均非香港永久居民而在香港出生的中國籍嬰兒,即平均每年只有555人。當時入境處向法院承認,沒有舻象顯示政府「敗訴會導致大批人士立即從內地湧入香港」,法院據此認定,判政府敗訴不會「令香港承擔任何重大風險」。

保安局長李少光在今年12月6日回答立法會議員提問時披露,「近年內地婦女在港誕下的嬰兒數目有明顯的上升趨勢;當中嬰兒父母均非本港永久居民的數目,增幅尤為顯著。在2001年,該類嬰兒為數620名,但在2005年,已升至9200多名,今年首9個月更已突破1萬名」。很明顯,入境處和終審法院都錯估了莊豐源案裁決的實際後果。

莊豐源案是終審法院就《基本法》的居留權條文所作的終局裁決,特區政府和立法會都要遵從,是難以改變的事實。有學者建議特區政府尋求人大常委會解釋《基本法》,或者尋求人大修改《基本法》,規定非法入境、逾期居留和短暫居留人士在港所生子女不得享有居留權,但我們相信特區政府和中央政府都不會接納是項建議,原因有四﹕

(一)莊豐源一案從原審到終審,共有9位大法官審理,他們一致認定《基本法》第24條第2款第1項的意思清晰明確(該條說「在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民」,為香港特區永久居民),按照普通法制度來詮釋,只能包括非法或逾期居留的中國籍人物在港所生子女,否定這個解釋猶如否定用普通法來理解《基本法》,後果極其嚴重;

(二)《基本法》第24條是屬於特區高度自治範圍內的憲法條文,尋求人大常委會對該條釋法,會被視為邀請中央干預香港內部自治事務;

(三)《基本法》第24條是照抄《中英聯合聲明》而來的,屬於中英兩國對香港前途問題所作的共同承諾,當年寫這條文時,香港人信心脆弱,移民外流問題嚴重,所以當時傾向寬鬆定義,如今形勢有異,但港人身分的定義卻不能隨意改變;

(四)如果因內地孕婦來港產子便修改《基本法》,許多涉及《基本法》而積累多時的社會矛盾,如原居民的傳統權益可否削減、公務員回歸前享有的福利保障可否取消等,也會一併爆發,圍繞如何修改《基本法》而起的爭議將眾聲喧譁,可能比23條立法更難處理。

既然不宜釋法或修法,是否意味問題無法解決?當然不是。美國的法例亦規定但凡在境內出生的孩子都享有居留權,可以拿美國護照,它和墨西哥之間有一條長長的邊界,要偷渡是不困難的。美國的處理方法值得我們參考。

美國的做法是在入境口岸盡可能堵截,入境官員有權拒絕明顯懷孕的旅客入境,而美國的醫院對沒有醫療保險的病人,會收取十分高昂的費用,並且嚴格執行。這些措施當然不能杜絕旅客入境產子,但可以把數目控制在可忍受的範圍內,同時透過價格產生篩選作用,過濾了無法負擔美國昂貴的醫療服務和待產期間生活費用的移民,從而達至只吸收家境較佳的新移民的效果。

香港承受新移民的能力明顯遠遠不如美國,徵稅能力也遠遜。本地淨人口增長每年不過1萬餘人(出生人口減死亡人口),每3個就業人口中只有1個納稅,單是每年5萬個單程證內地新移民已經吃不消,製造了大批低學歷人口的失業或在職貧窮問題,至今尚未找到解決良方,再加上每年逾萬個父母均非港人的內地嬰兒,香港若不採取堵截、加價、限制福利等手段,怎可能承受得住,尤其香港是中國境內福利最齊備兼且最好的城市,更會令形勢雪上加霜。

根據人大常委會在1999年6月對《基本法》第22條行使解釋權所做的決定,中國其他地區的人,包括香港永久居民在內地所生的子女,不論以何種事由要求進入香港特區,均須向內地的機關申請辦理批准手續,方能進入香港特區。既然權在內地機關的手,中央便不應坐視香港受內地人口氾濫的威脅,應該按香港的實際承受能力,規限內地居民來港的數目,例如降低單程證的數目,拒絕簽發雙程證予懷孕婦女,尤其是與香港並無親屬聯繫的人,這些措施執行上並不困難,對香港卻會有很大的幫助。
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
leo520 寫道:
但係咁喎,如果一路加上去,私家一定會加,最後受害的咩又係香港人。最好都係唔好俾兩夫妻都唔係香港居民的人士,其子女在香港出生,不發香港居港權於他們,呢個先係關鍵!內地孕婦一定會十個走左八個。這才是治本的辦法。

[quote]

其實你所講就正正係香港孕婦想政府做o既事, 但偏偏政府就唔做, 吹脹.

大宅

一句講晒,根本唔駛修改基本法,只要政府立法,從07年一月一日起,內地孕婦(丈夫非本港居民)來港產子一律無資格享受本港福利,只得居港權。問題立即解決。
該用戶已被刪除

男爵府

唔知有幾多議員會讚成?

deandut 寫道:
一句講晒,根本唔駛修改基本法,只要政府立法,從07年一月一日起,內地孕婦(丈夫非本港居民)來港產子一律無資格享受本港福利,只得居港權。問題立即解決。

男爵府

唔記得出處, 請賜教.

"何為不公平:
1. 不平等地對待平等的人.
或者
2. 平等地對待不平等的人."

有d人用左#2的手段去防止#1發生.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

搞到咁亂, 未出世要爭, 出世又要爭要分, 我有左都會落左佢.

deandut 寫道:
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

首頁

尾頁

跳至