論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人finish contract應該点計?

工人5月finish contract, decide 請bun bun, 因為想個女talk more English. 
New Agency said finish contract's 28 days 內應叫finish contract. therefore, 計埋大假14日, 可以11/2月前完yan yan. But old agency said only 倒數14日大假叫finish contract. 請問大家有咩高見?

大宅

Re: 工人finish contract應該点計?

好多AGENT都會咁樣計,但ANNUAL LEAVE,要比錢,唔係比佢早D走,就得啦,你最好打去LABOUR DEPARTMENT 問下好D呀

大宅

係喎,你個印印我到新僱主未呀,我想找印僱呀,可否介紹呀 ,因為炒左個印呀,偷錢

大宅

我之前問過, 完約係你份contract完當日先叫完, 工人有14日大假, 除非工人自己話想放大假早走, 唔係你都係要比大假錢到完約日先叫完. 因為當時係我工人自己想早走去找工, 而入境處完約日就當早14日計, 但工人找不及工, 去入境處度吵, 話佢完約應該係contract完當日, 但入境處既解釋係:正常來講係, 只不過你自己要求放大假早走, 我地既完約日係你離開僱主屋企當天計.

禁止訪問

民房

唉!個個唔一樣, I think old agency 想做生意, so 工人可以早些find another new employer law.......
If so, 可以在封reference letter 寫完約嗰日得la?

民房

re: candy_kent
但old agency 同我話工人有約一個月tolerence law. 因為我請時工人給old employer 克薄

首頁

尾頁

跳至