自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天搭小巴.後面個約4歲妹妹.問佢爸爸點解d 人头頂無头髮.(我先生係天生头頂禿禿地,同埋我地前面又有個約50歲的叔叔

"係呀, 有 d 叔叔係無頭髮架"
跟住后面有個男仔打乞 chi. 條靚妹又嗌"喂.搞錯.邊个打乞 chi 咁大声 ? "

今次輪到佢 mother : "人地打乞 chi 又關你事 ? "
====
我個人認為個妹妹童言無 忌.不可太怪她.
好彩我hubby 當時sleep 左聽不到. 如果唔係佢都會唔開心>..<
呢 d 叫 "身教"...作為家長係咪正確教法? 起碼係咪都叫女女不要噤大声話人吖...個妹妹仲全程車不時高声唱歌.......

禁止訪問

Re: 昨天搭小巴.後面個約4歲妹妹.問佢爸爸點解d 人头頂無头髮.(我先生係天生&#

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 昨天搭小巴.後面個約4歲妹妹.問佢爸爸點解d 人头頂無头髮.(我先生係天生&#

全程車不時高声唱歌.......???

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

新加入國民 寫道:
唔識就問
個妹妹只不過求知慾强o者
全程車不時高声唱歌.......???只不過表演慾强o者

咁.........係咪即係你會比你既小朋友照樣係車度咁做呢?? 講到好似做得好岩咁既 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P

禁止訪問

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

新加入國民 寫道:
人地小朋友係人地既我教唔到,係我自已既我會叫佢返屋企先唱

Good~

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

其實我個仔都好似呢個小妹妹咁架, 只係呢2年收歛左d!

我都冇辦法. 可能佢細細個都係每事問, 全程車程不斷問, 問到前後左右d乘客都無奈對住我地笑.

有次o係大廈等lift, 一入lift就見到個師奶, 佢可能因為面部神經出左問題而歪面. 我個仔即刻問: 點解個ee塊面歪左既?? 我當然極之極之唔好意思, 同個仔講: ee可能身體有少少毛病啦. 不過你都唔可以對ee冇禮貌架!! 個ee就苦笑好客氣咁. 一出lift, 我個仔又急不及待問: 個ee有咩病? (好彩個師奶行得好快聽唔到咋!)

另一個"經典", 係最近. 我仔去酒樓男廁, 老公30秒後緊隨. 老公一入到男廁, 聽到我仔大大聲話: 嘩!!! 邊個咁冇德心lay埋廁所入面食煙呀?? 臭死人喇!!!! (當然, 食煙o個位o係廁格唔出黎啦!) 好彩老公聽到. 即刻拉呀仔出廁所瞓話. 解釋比佢知道人地已經"好有公德心"唔o係酒樓食煙, 忍唔到又想食煙咪入廁所law, 叫佢"寬容"人地一下....

我個仔就係咁口不擇言!! 佢一路路大, 人地就唔會覺得佢係"童言", 所以我地而家要嚴斥佢唔准o係公眾地方亂講野.

佢已經好左少少, 不過我地唔在場既情況下偶然都係口不擇言, 我都驚架!

男爵府

畀面勳章

係呀,我個女都係0廿呀,我已經同佢講過n 0廿多次,叫佢問都問得細聲d,但佢都係0廿,有時我都好吾好意思,但我真係洗腦0廿洗,但佢都係吾入腦! 不過而家鬧得多,同大個左,已經好左好多.

複式洋房

個小妹妹好奇啫,而佢既父母就用最簡單方法回應佢 :lol:
其實你唔雖要太介懷.唔係每個父母都識教細路.
可以個妹妹經常係甘,佢父母都無甘好氣

大宅

我個囡今年四歲幾,以上的問題佢都有齊.
係佢四歲前出親街真係要搽定面慒膏架.明明同佢講過幾千萬次,人地聽到你既問題可能會唔開心架,但佢都係唔記得架喎!
(有次係好多親戚面前問爺爺頭頂咁少頭髮,點解唔帶假髮?)
而家大d就一路有進步,開始明道理.

大宅

唔洗介意嘅,細路仔每事問。係呢啲咁突然奇來兼尷尬嘅問題,唔係人人都咁有急才解釋俾個小朋友聽,而且,解釋咗之後,通知都會繼續有好多個點解???????
有時唔係大人唔教,而係細路仔就係咁架啦,左耳入右耳出嘛

禁止訪問

洋房

Re: 昨天搭小巴.後面個約4歲妹妹.問佢爸爸點解d 人

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 親子達人勳章

我好討厭小朋友大聲講嘢 尤其唔尊重其他人 如果我個女咁問我我都會解釋比佢聽 不過會等到落車先

禁止訪問

大宅

小朋友係出於好奇心 .. 但做父母最緊要識得點教d仔囡..

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我又唔覺得一個4歲既小朋友問咁既問題有唔妥,
只係成人諗野唔同佢地咁直接啫。
佢問叔叔無頭髮,同問樹木秋天落晒葉一樣,
佢點知無頭髮既人介意人地話佢呢?
佢只不過係4歲,求知慾高係理所當然,
最主要係父母比一個正確既答案比佢,
同埋之後話番比佢知,講野亦要注意人家感受。

複式洋房

每事問都ok
高聲唱歌..... ai.....
最最最怕o的小朋友隨街大大大聲無故尖叫
你地o的小朋友會唔會? 你地作為mami or daddy 會點做?

PS 我末有小朋友

首頁

尾頁

跳至