育兒好物

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BB宜定大約40天大, 夜晚有時訓6-8個鐘先喊醒要食奶, 會唔會有問題?

我係BB喊先比佢食奶既, 呢幾日開始, BB夜晚有一餐會訓6-8個鐘先喊食奶, 唔知會唔會隔得太耐, 對BB有影響呢?

大宅

Re: BB宜定大約40天大, 夜晚有時訓6-8個鐘先喊醒要食奶, 會唔會有問題?

你就好啦,bb一個月就可以戒夜奶,我不知幾羡慕(我聽講有d bb食夜奶食到歲幾,所以我好驚,阿b出世以來,我都未試過有一覺瞓多過3個鐘)。其實只要佢日間食得好便可以了,夜奶不一定要食。 :cry:

男爵府

Re: BB宜定大約40天大, 夜晚有時訓6-8個鐘先喊醒要食奶, 會唔會有問題?

咁又係, BB唔喊即係佢未肚餓啦. 聽完你講我都安心D. 總之BB一日食到6-7餐都OK

別墅

這麼早戒夜奶都唔知幾多人恨都恨唔到,又點會有問題呢

大宅

健康院姑娘話,種知唔好餓多過8個鐘就無問題。如果肚餓,自然會喊。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都係40幾天大, 就自己介夜奶. 不過, 果時佢每餐飲5oz奶, 3小時1次, 但係一到左晚上9時半就一定要再多飲3oz.先訓 (就算8:00pm飲完5oz., 佢點都要再飲, 否則就不停喊, 喊到要我地比佢飲, 先安心訓). 果時佢晚上9時半飲完, 就早上6時幾先再飲, 最主要係一天內飲到足夠既奶量.

果時我地兩公婆成日同亞仔講: 你怕 daddy mami 騙左你一餐奶, 比少 d 你飲咩.

禁止訪問

男爵府

聽完你地咁講, 我都安心D. 唔該晒

首頁

尾頁

跳至
熱門主題