跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

12/06 ~ 我生左個3.71kgs既BB

*** 12/06 我生左啦...... ***

12/05 ~ 9:00pm入院催生
12/06 ~

12:00am 開始塞第一粒藥, 之後姑娘叫我可以瞓覺先(當然, 我心情咁緊張, 緊係瞓唔到好瞓啦 ) ,等第二朝見醫生時再睇下有什麼情況.

7:00am 醫生黎到檢查完, 話只放得1隻手指位, 所以醫生今次放多半粒再試!

8:30am 覺得三角位同整個肚都有小小微微拿住痛, 並慢慢漸進式痛至2:00pm ( 但又比不上陣痛咁痛苦, 我都可以接受)

12:00pm 已經覺得痛到有些不自在, 但仲可追睇電視劇集.

1:50pm 我見未有動靜, 叫我老公落街食飯先

2:00pm 醫生巡旁, 問我覺得點? 我話個肚痛到已經無心機食嘢,但又唔係陣痛; 醫生話呢D係塞藥既反應 (但我第一胎都係同樣催生, 但無呢D痛)
跟住醫生再同我檢查,話現在只放得2隻手指位, 子宮頸未開, 仲係好厚, 不過有機會ok, 叫我再等下!
(聽到醫生咁講, 我當時都有些心理準備有可能要開刀, 當然我唔想啦)

2:10pm 姑娘又問我情況, 我又再告知正個肚都有痛, 但醫生話1度都未開, 跟住姑娘問我需唔需要聞氣,( 我心想, 橫點都痛囉, 過左候產室都無壞呀 ) 我就同姑娘講等我老公返黎先換衫過去, 咁我就打比佢叫他快些返來!

2:15pm-2:25pm 覺得痛我唔同左, 似陣痛咁, 仲越來越勁痛, 越來越密, 所以這段時間不停咁打比我老公叫他快D返

2:25pm 一見到我老公, 我痛到真係忍唔住, 即o咸左出黎(心想: 死啦,咁痛1度都未開,點算, 莫非真係要痛到一大餐才要開刀! 唉!越想就越痛 ! 心情真係跌入谷底 ,真係想死!)
跟住換衫call姑娘入候產室!

2:35pm 一入到去姑娘即check子宮, 她們講 : 嘩! 原來已經開到5度, 立即駁心跳機... 我一聽到, 我同老公開心都黎唔切.

2:40pm 都未駁好個心跳機, 姑娘就叫推我入產房 ( 當時我老公都仲未入候產室, 就即轉去產房ready, 我一聽到, 趁回氣即同佢打左個開心即眼色)
跟住醫生黎到, 試呵左幾次都唔得, 而bb心跳開始有減, 於是幫我吸出黎, BB出左個頭時, 話臍帶撓頸, 不過都順利出黎, 我老公仲幫BB剪臍帶, 同埋影合家相啦!

3:20PM BB順利出世啦!!! 3.71kgs = 8.16lbs
姑娘仲笑我, BB趕得切食Tea!

p.s. 今次生BB , 心情好像坐過山車一樣, 由谷底升到上天空,由陣痛到出世,只用左1個鐘就可以,真係覺得好自已好好彩! 係呢到真係要多謝我老公一直支持我!! 同埋我既醫生及姑娘!
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

伯爵府

Re: 12/06 ~ 我生左個3.71kgs既BB

咁勁!! 咁快生!!

恭喜恭喜!!

12/06 ... 都係我老公生日wor!!

你係邊間醫院生嘎?

大宅

畀面勳章

Congratulation! Baby都好大隻ar
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

複式洋房

好快啊

複式洋房

恭喜恭喜!! 很感動 !! :-P :-P :-P

伯爵府

恭喜晒!你個baby好重磅呀!呢期天氣凍左...你要小心身體呀!唔好冷親呀!一齊enjoy下呢個坐月既時間啦~哈哈...我都坐緊月呀!hee~

男爵府

恭喜你生左個大隻b呀!
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

恭喜哂!
點解你要催生o既?
因為我過o左預產期,約o左12號入院催生,
而家有d驚驚地...
因為聽講催生會辛苦d,但係見你都好順利...
希望我都可以好似你咁順利la!
\\(^o^)//

大宅

恭喜哂.

大宅

開心吸收勳章

HI 各位,

出院時,醫生話亞B有些面黃,昨天帶她到健康院CHECK,話面黃有些升左, 現明天又要再見健康院的醫生, 希望亞B唔好再升啦,我唔想亞B要照燈呀!

亞B出世後, 係屋企好忙,第一晚BB日頭瞓覺, 大約每隔三個就飲奶, 但晚上就玩野! 好彩這兩晚個衰豬好識做, 瞓醒後食飽奶自已係到淨大眼自已玩, 希望佢之後都係咁就好啦!

jjtseung,
我係仁安生, 我發現大約有8-9成係大陸人, 有好多仲係兩公婆都係大陸人, 唉!我都差D無位, 都唔知宜家係咩世界!
不過係呢到要稱讚一下D姑娘/亞姐, 個個都好NICE, 就算對住D大陸人, 都非常好之好態度!
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

男爵府

kpbb, 唔駛太擔心, 我阿b都係面黃, 未出院就照左3日燈, 不過而家都ok, 昨天去健康院時, 沒有超標. 我估係阿b都ok的. 不過之前我都同你一樣, 擔心得很, 所以我都好明白你的心情. 我明天都會帶阿b去健康院見醫生, 甘巧合呀? 不過我去的是tko.

我阿b昨夜都係玩野, 成晚唔肯睡, 由1:30am玩到6:30am. 佢第一日返屋企的時候, 係一個好準時的鬧鐘, 4個鐘叫一次, 第二日就已經發展至3個鐘一次, 不過昨天就日頭3個鐘, 夜晚就1個鐘, 又或者3個鐘頭都唔肯睡, 係度哭, 攪到我完全沒辦法.

kpbb 寫道:
HI 各位,

出院時,醫生話亞B有些面黃,昨天帶她到健康院CHECK,話面黃有些升左, 現明天又要再見健康院的醫生, 希望亞B唔好再升啦,我唔想亞B要照燈呀!

亞B出世後, 係屋企好忙,第一晚BB日頭瞓覺, 大約每隔三個就飲奶, 但晚上就玩野! 好彩這兩晚個衰豬好識做, 瞓醒後食飽奶自已係到淨大眼自已玩, 希望佢之後都係咁就好啦!

jjtseung,
我係仁安生, 我發現大約有8-9成係大陸人, 有好多仲係兩公婆都係大陸人, 唉!我都差D無位, 都唔知宜家係咩世界!
不過係呢到要稱讚一下D姑娘/亞姐, 個個都好NICE, 就算對住D大陸人, 都非常好之好態度!
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

開心吸收勳章

hellokitty1011 ,
今日去左健康院, 話亞b既面黃沒有增多又無少, 醫生唔駛擔心, 只要唔升就可以, 現在再約下星期二再睇.
我係tsuen wan的健康院.

亞b未出世時, 大家等到悶, 不知怎樣過, 日日期待小bb快D來臨, BB出世後, 就忙到不得了, 大家到時一定要爭取時間休息呀!

首頁

尾頁

跳至